Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πανάκεια για τη σωστή διαχείριση.


Του Π  Β
 

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθώ όπως και πολύς κόσμος τη νέα πολιτική σκηνή με την αναβαθμισμένη πολιτική ζωή του τόπου μας. Από τις 25 Γενάρη πέρασαν τρεις βδομάδες και η αίσθηση του καινούργιου είναι κοινός τόπος. Ξεκινώντας από γραβάτες και όρκους φτάσαμε αισίως στη κόντρα με τους βαρβάτους εταίρους και στην εθνική περηφάνια των συγκεντρώσεων από το Σύνταγμα ως το Λευκό Πύργο και από τη Μαδρίτη ως την Ιστιαία.
Ένας κόσμος που μετά τους αγανακτισμένους ξανασηκώθηκε από τον καναπέ του, όχι για να διαμαρτυρηθεί αλλά για να συμπαρασταθεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση και με τη
παρουσία του να της δώσει τη λαϊκή υποστήριξη, για το μεγάλο ΟΧΙ απέναντι στους εκβιαστές.
Πολλοί στις κουβέντες μας λέμε ότι αν είχαμε σαν κράτος σταθεί έτσι και τότε, οι συμφορές θα ήταν πολύ λιγότερες κι ο δρόμος διαφορετικός. Αν και αν, όμως φτάνουμε στο «αν η γιαγιά είχε μουστάκι  τότε θα ήταν ο …παππούς μας» και αυτό δεν βγάζει πουθενά. Ήδη ο κόμπος έφτασε πολλές φορές στο χτένι, τα μαλλιά μας χάθηκαν από το μαλλιοτράβηγμα και το αποτέλεσμα εξακολουθεί να υπάρχει γύρω μας: Άνεργοι, φτωχοί, μετανάστες.
Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο των δημοσκόπων , ότι το 80% του κόσμου συμπαραστέκεται στη πολιτική της κυβέρνησης , άσχετα με το ότι ψήφισε κάτι διαφορετικό πριν από λίγες μέρες. Και εδώ δεν υπάρχει αν. Υπάρχει  ηθικό και πολιτικό δίδαγμα. Υπάρχει η ανάγκη μαζί με τη βεβαιότητα.
Το χρέος, τη διαχείριση του αρρωστημένου κράτους και τα μνημόνια τα αναθέσαμε σε μια σειρά κυβερνήσεις του ελληνικού κατεστημένου. Κυβερνήσεις που με 40% έπαιρναν το 60% των εδρών ή γενικά κυβερνήσεις μειοψηφιών που έπαιρναν τη πλειοψηφία με την καλπονόθευση της ενισχυμένης αναλογικής. Όρος παράταιρος και αντιδημοκρατικός. Στο όνομα της σταθερής κυβέρνησης, η εμπιστοσύνη του εκλογικού νόμου που έφτιαχνε η ίδια κυβέρνηση για τον εαυτό της, προσέφερε στους εναλλασσόμενους, όλο το χώρο για να μας γδύνουν, να μας εξαπατούν και να έχουν το ακαταλόγιστο νομικά για τις πράξεις τους.
Μέχρι που ο νόμος γύρισε μπούμερανγκ και έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Με 36,5 % το 50% των εδρών στη νέα βουλή. Τι να κάνει να πει όχι; Έτσι λίγο ΑΝΕΛ ή σε λίγο κάποιος άλλος, θα πορευτεί στη διακυβέρνησή του με μια αναντίστοιχη κυβερνητική πλειοψηφία. Αναγκαστικά όμως με τη συναίνεση του ενός χρειαζούμενου βουλευτή που του λείπει από κάποιο άλλο κόμμα, μέχρι να του φύγουν ή  να του έλθουν άλλοι στη συνέχιση αυτής της τετραετίας. Για συμφωνίες από θέματα σχετικά με τα μνημόνια, ως το νόμο για τα χαρτιά υγείας.
Αν η αναλογικότητα του εκλογικού σώματος εκφραζόταν και στη βουλή των προηγούμενων εκλογών, τότε η δυσκολία της διακυβέρνησης με αλαζονεία θα ήταν μεγαλύτερη. Η μάσα θα είχε διαρκή έλεγχο, οι αποφάσεις θα έβγαιναν με ουσιαστικότερη συζήτηση και όχι με σωρηδόν προεδρικά διατάγματα του ενός. Η κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα ήταν προϊόν πρώτα από όλα   του εκλογικού νόμου, των «σταθερών» κυβερνήσεων.
Τον ίδιο εκλογικό νόμο τον «αντιλαμβανόμαστε» ήδη και στους Δήμους μας. Η δεύτερη Κυριακή αναθέτει υπέρμετρα στους πρώτους τη διακυβέρνηση καταποντίζοντας και εξαφανίζοντας το λόγο των μειοψηφιών. Κι αυτό σαν αποτέλεσμα ανάλογου καλπονοθευτικού νόμου.
Οι κοινωνία της Ελλάδας , όσο και η κοινωνία του χωριού μας χρειάζονται συναίνεση. Η αναλογικότητα της αντιπροσώπευσης , φέρνει αναγκαστικά και την αναγκαιότητα της συζήτησης και της διερεύνησης του κοινού τόπου. Φέρνει αναγκαστικά την κουβέντα σαν μέσο επίλυσης διαφωνιών και τη κοινωνική ομοψυχία σαν αποτέλεσμα μιας συμμετοχικής δημοκρατίας.
Οι συγκεντρώσεις στις πλατείες στηρίζουν ή αποδοκιμάζουν τις αποφάσεις. Όμως η αντιπροσωπευτικότητα των αποφάσεων τις κάνει πραγματικά ισχυρές.
Η πανάκεια για την Νέα Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να ξεκινήσει από την απλή αναλογική σαν εκλογικό σύστημα. Μαζί με την υποχρέωση για εκλογές αναγκαστικά ανά τετραετία για να μη αποτελούν δικαιολογία στην έλλειψη σημαντικών συμφωνιών. Αυτή την επιλογή μπορεί να τη κάνει μόνο μια ηθική ελληνική κυβέρνηση. Ας πούμε σαν τη σημερινή.
Αυτό μου έλλειψε στις προγραμματικές δηλώσεις, επειδή δεν τονίστηκε, όσο εγώ θα ήθελα.
Ας περιμένουμε λίγο ακόμα…


Δημοσιεύθηκε στις 14-2-2015 στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν