Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σ.Κεδίκογλου:"Η Εύβοια έκλεψε την παράσταση"

Η Εύβοια «έκλεψε» την παράσταση στη Ρωσία 

Η Εύβοια ήταν ο Νομός με την πιο δυναμική παρουσία στην Αγία Πετρούπολη, στο ιστορικό παλάτι της Ταυρίδος, όπου  το διάστημα 14 με 16 Ιουνίου διεξήχθη  το δεύτερο  Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ.

Η πλειοψηφία των εισηγητών ήταν από το Νομό μας ενώ το χορευτικό  συγκρότημα  του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Αλωνάκι»α θάμπωσε στην κυριολεξία τους Ρώσους.

Το κλίμα που επικράτησε μετέφερε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η φράση του καθηγητή κ. Φίλια, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνορωσικής φιλίας ,  Σίμο Κεδίκογλου είπε:

« εσύ Κεδίκογλου από Ελληνορωσικό το φόρουμ το μετέτρεψες σε Ρωσοευβοϊκό», για να του απαντήσει ο βουλευτής:

«Πάνω απ' όλα κ. καθηγητά είναι ο τόπος μας».

Η Εύβοια έγινε γνωστή για μία ακόμα φορά και ο βουλευτής του Νομού , Σίμος Κεδίκογλου από το βήμα της πρώτης Ρωσικής Βουλής από το 1906 έως το 1917, όπου είχαν μιλήσει προσωπικότητες , όπως ο Λένιν και ο Στάλιν, μετέφερε το μήνυμα, ότι,  «όπως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι η γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας έτσι και η Εύβοια μπορεί να είναι η γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας».

Ο βουλευτής τόνισε, πως γεωγραφικά η Εύβοια είναι το σκαλοπάτι προς τα Δαρδανέλια, καθώς το λιμάνι της Κύμης βρίσκεται σε ευθεία προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Δεν παρέλειψε δε να σταθεί σε δύο ιστορικής σημασίας γεγονότα, που έστειλαν το μήνυμα ότι η Ελλάδα προτάσσει το εθνικό της συμφέρον που βρίσκεται στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων.

Αυτά τα γεγονότα είναι η επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1979 στη Μόσχα μεσούντος του ψυχρού πολέμου και του Ανδρέα Παπανδρέου στην Πολωνία ως εκτονωτική κίνηση όταν βρισκόμασταν στα πρόθυρα ενός πιθανού τρίτου παγκόσμιου πολέμου.

Και πρόσθεσε: «Χάρη στην πεποίθηση των δύο ηγετών των δύο χωρών, του Κώστα Καραμανλή και του Βλαντιμιρ Πούτιν είχαμε τη χαρά να δούμε μία νέα άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις σε διάφορους τομείς, η οποία θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να έχει διάρκεια».

Ο βουλευτής εξέφρασε τη χαρά του για την έντονη εκπροσώπηση της Εύβοιας και παράλληλα εξασφάλισε τη δέσμευση των διοργανωτών, ότι -παρά τις προσπάθειες που γίνονται και από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη- το 3ο Ελληνορωσικό φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στην Εύβοια.

Στο περιθώριο δε των εργασιών του Συνεδρίου ο κ. Κεδίκογλου συνομίλησε με τον εφοπλιστή κ. Τσάκο για τις δυνατότητες ναυτιλιακής αξιοποίησης της Εύβοιας λόγω της στρατηγικής της θέσης στον άξονα Μαύρης Θάλασσας- Μεσογείου.

Να σημειωθεί ,τέλος, ότι μεταξύ των ομιλητών από το Νομό, που κάλυψαν όλες τις θεματικές ενότητες ήταν ο αντινομάρχης κ. Ξυγκόγιαννης Δημήτρης, ο κ. Νικόλαος Πέππας, νομαρχιακός σύμβουλος, ο κ. Ευάγγελος Αγγελής , Διευθυντής Τμήματος τουρισμού του Επιμελητηρίου Εύβοιας, ο κ. Ευστάθιος Μακρής, αντιδήμαρχος Δήμου Νηλέως, η κα Ολυμπία Φορτοτήρα, δημοτική σύμβουλος Δήμου Ελυμνίων, υπεύθυνη τουριστικής ανάπτυξης, κα Μαρία Κοτσιμπού , υπάλληλος Δ/νσης περιβάλλοντος ΝΑ Εύβοιας. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - ανέπτυξε κα

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ-ΝΕΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ-

ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ο Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης -εξ Αιδηψού, «ουκ ασήμου πόλεως πολίτης»-, έχει μία ακατάπαυστη πνευματική δημιουργία και παραγωγή στη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Το τελευταίο χρονικά έργο του ο «Ωριγένης» είναι ένα σύγγραμμα άρτιο και ολοκληρωμένο μέσα στη θεολογική και φιλοσοφική γραμματεία μας. Αποδεικνύει το εύρος των γνώσεων του πάνω στην Αρχαία Ελληνική σκέψη - Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρος, Κυνικοί, Στωικοί - αλλά και το βάθος της θεολογικής του παιδείας και το ύψιστο βεληνεκές των ερευνών του και των θεολογικών του μελετών που με τον τίτλο «ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» ανέρχονται σε 10 τόμους! Αν δε σε αυτούς τους τόμους προστεθεί η λάμψη και η γοητεία του προσωπικού του ύφους, συγκροτούν μία ΑΡΙΣΤΗ πραγματεία πάνω σε θεολογικά θέματα και στους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Μόλις μου έστειλε τον «ΩΡΙΓΕΝΗ» -ήταν καλοκαίρι στην Αιδηψό-τον διάβασα και ένοιωσα μεγάλη πνευματική απόλαυση. Τελώ πράγματι κάτω από τη γοητεία της Νέας αυτής μελέτης του και θ