Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ"kireas.org"





Είμαστε μια ομάδα πρώην εργαζομένων στην ΒΙΟΜΑΓΝ που αναγκασμένοι από την πτώχευση της το 2000 γίναμε εσωτερικοί μετανάστες αλλά πάντα επιθυμούσαμε την επάνοδο μας και την επαναλειτουργία των μεταλλείων που για 100 σχεδόν χρόνια προσέφεραν απασχόληση στην περιοχή μας.

Πρόσφατα φάνηκε ότι μια νέα προσπάθεια ξεκίνησε από τον νέο ιδιοκτήτη της ΒΙΟΜΑΓΝ και αναπτερώθηκαν οι ελπίδες μας για επάνοδο στο τόπο μας αλλά φαίνεται ότι αυτό το όνειρο μας μια ομάδα που εκφράζεται μέσα από το blog ”kireas org” προσπαθεί να μας το σβήσει.

Η ομάδα αυτή αντιδρά σε κάθε αναπτυξιακή και βιομηχανική δραστηριότητα καλυμμένοι πίσω από ψευτοπεριβαλλοντικές και νομικίστικες δικαιολογίες χωρίς να βλέπει τα άδεια σχεδόν χωριά, την ανεργία την απογοήτευση από την έλλειψη εργασίας των νέων ανθρώπων.

Προφανώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν λύσει το βιοτικό τους πρόβλημα και αδιαφορούν για τους γύρω τους, αδιαφορούν για εμάς που ζούμε μακριά από το σπίτι μας και τις οικογένειες μας αδιαφορούν για τους άνεργους νέους και νέες.

Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να ενημερώσουμε τους πατριώτες μας για ορισμένα βασικά ζητήματα και να θέσουμε και κάποιες ερωτήσεις στους ανθρώπους του ”kireas org”.

Ως γνωστόν πριν από κάθε ερευνητική ή μεταλλευτική δραστηριότητα συντάσσεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υποβάλλεται αντίστοιχα στην περιφέρεια και στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

Οι κεντρικές αυτές υπηρεσίες προωθούν την μελέτη για γνωμοδότηση σε μια σειρά αρμοδίων υπηρεσιών, μεταξύ αυτών και το Νομαρχιακό συμβούλιο.

Το Νομαρχιακό συμβούλιο προώθησε την μελέτη στον Δήμο Κηρέα για να εκφράσει τις απόψεις του. Το δημοτικό συμβούλιο Κηρέα συνεδρίασε την 30/5/2009 και ομόφωνα σχεδόν αποφάσισε            (1 λευκή ψήφος ) να κάνει αποδεκτή την μελέτη θέτοντας ορισμένες παρατηρήσεις που τέθηκαν από μέλη του δημοτικού συμβουλίου και παρευρισκόμενους δημότες.

Στην συνεδρίαση αυτή που ήταν ανοικτή για όλους ΔΕΝ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ μέλη του συλλόγου «ΚΗΡΕΑΣ» ή και αν παρευρέθηκαν  δεν πήραν τον λόγο να θέσουν ερωτήσεις και να πάρουν απαντήσεις. Προτίμησαν ως συνήθως τον μονόλογο και την από το blog τους έκθεση απόψεων διακοσμημένων με νομικίστικα επιχειρήματα φοβούμενοι τον διάλογο και την δημόσια αντιπαράθεση.

Βέβαια η ενασχόληση με τον υπολογιστή και η δημιουργία blog είναι ένα θεμιτό χόμπι για να αξιοποιεί κάποιος τον ελεύθερο χρόνο του και δεν είναι κακό. Όταν όμως την άποψη σου και την άποψη του συλλόγου σου, που προβάλεις μέσα από το blog, προσπαθείς να την παρουσιάσεις σαν πλειοψηφική άποψη αρνούμενος τον κοινωνικό διάλογο τότε η τοπική κοινωνία οφείλει να απαντήσει.

Η περιοχή του Δήμου Κηρέα πέρα από τις υπέροχες ακρογιαλιές της περιοχής, τα γραφικά χωριά, τα ποτάμια, τα φαράγγια, τα πυκνά δάση και τις καλλιεργήσιμες αγροτικές περιοχές διαθέτει στο υπέδαφος της ένα μοναδικό πλούτο, τα καλής ποιότητας κοιτάσματα λευκόλιθου.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα ξεκίνησε στην περιοχή η εκμετάλλευση του λευκόλιθου και με διακοπές συνεχίστηκε έως το 1999. Η δραστηριότητα αυτή προσέφερε οικογενειακό εισόδημα στην περιοχή και στήριξε παράπλευρες δραστηριότητες χωρίς να δρά ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά αν και σε κάποιες περιόδους (π.χ. 1970-1990) λειτούργησε σαν η κύρια απασχόληση.

Λόγω της πλούσιας και διάσπαρτης μεταλλοφορίας της περιοχής ουσιαστικά όλος ο χώρος σχεδόν του σημερινού Δήμου Κηρέα και γειτονικών Δήμων από δεκαετίες πριν έχει χωριστεί σε μεταλλευτικές παραχωρήσεις που ανήκουν σε ιδιώτες, μεταλλευτικές εταιρείες

( ΛΑΡΚΟ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ, ΒΙΟΜΑΓΝ, ΠΟΡΤΟΛΟΣ ) αλλά και στο μοναστήρι και στον Δήμο Ελυμνίων.

Η ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΜΕΤΒΕ δημιουργήθηκε το 1996 και της μεταβιβάστηκε από το ελληνικό δημόσιο με τον νόμο 2388/1996 (ΦΕΚ 50/1996 Τεύχος Α ) το σύνολο των παραχωρήσεων, των εγκαταστάσεων και των περιουσιακών στοιχείων της FIMISCO θέτοντας μεταξύ των άλλων κάποιες υποχρεώσεις από την ΒΙΟΜΑΓΝ όπως την απασχόληση ενός ελάχιστου αριθμού εργαζομένων, ελάχιστου ύψους επενδύσεων κλπ.

Μεταξύ των υποχρεώσεων της ΒΙΟΜΑΓΝ δεν ήταν η αποκατάσταση των παλιών εκμεταλλεύσεων της εποχής Σκαλιστήρη και μετέπειτα Δημοσίου ( ΟΑΕ και Τραπεζών ) αλλά έμμεσα εννοείτο ότι η υποχρέωση αυτή περνούσε στο Δημόσιο.

Η προσπάθεια αυτή ως γνωστόν απέτυχε και η επιχείρηση πτώχευσε αρχές του 2000 αν και πρακτικά δεν παρήγαγε λόγω οικονομικών προβλημάτων αρκετούς μήνες πριν.

Η συνέχεια είναι γνωστή οι εγκαταστάσεις αρχικά υπέστησαν εκτεταμένες κλοπές, στην συνέχεια αποψιλώθηκαν από εύχρηστο μηχανολογικό εξοπλισμό που πουλήθηκε σαν σκράπ και οι πρώην εργαζόμενοι της περιοχής έγιναν μάρτυρες μιας απίθανης κατάστασης να θησαυρίζουν κάποιοι και αυτοί να παραμένουν απλήρωτοι και τελικά να αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν αλλού για ανεύρεση καλύτερης τύχης.

Το 2007 με απόφαση του Νομάρχη Αθηνών που υπάρχει στο 11797/2007 ΦΕΚ (τεύχος ΑΕ και ΕΠΕ ) έγινε δεκτή απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΒΙΟΜΑΓΝ για αναβίωση της εταιρείας.

Η αναβίωση της εταιρείας είχε 2 στόχους την αξιοποίηση ιδιόκτητων χώρων της εταιρείας με εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων και την

επαναλειτουργία των μεταλλείων με δημιουργία νέων σύγχρονων βιομηχανικών μονάδων εμπλουτισμού και επεξεργασίας.

Η επαναλειτουργία μοιραία θα συνδυαστεί με πολύ σημαντικές επενδύσεις οι οποίες απαιτούν μακρόχρονη λειτουργία για να αποσβεσθούν άρα πιθανότατα είναι σε εξέλιξη τεχνικοοικονομικές μελέτες με στόχο την οικονομική διερεύνηση της απόδοσης των επενδύσεων.

Η προτεινόμενη έρευνα έχει στόχο την εύρεση νέων κοιτασμάτων και τον έλεγχο της πιθανής επέκτασης αυτών που ήδη έχουν εκμεταλλευθεί. Εάν μια επιχείρηση θέλει βιώσιμη πορεία πρέπει να κινηθεί και στους δύο αυτούς άξονες έρευνα και βιώσιμες επενδύσεις.

Την προσπάθεια αυτή προφανώς δεν υιοθετεί ο Περ. Σύλλογος «Κηρέας» που προσπαθεί με «νομικά» επιχειρήματα διανθισμένα και με κάποια περιβαλλοντικά να πείσει για τις ύποπτες και κακές προθέσεις της ΒΙΟΜΑΓΝ σε σχέση με την αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Στα πλαίσια της διευκόλυνσης της ανταλλαγής απόψεων θα θέλαμε να καταθέσουμε και εμείς κάποιες ερωτήσεις προς τον σύλλογο:

1. Εάν η ΒΙΟΜΑΓΝ κατέχει νόμιμα τις παραχωρήσεις και τηρήσει όλες τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που απαιτεί η νομοθεσία έχετε κάποια διαφωνία για την διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων?

2. Μπορείτε να μας αναφέρετε τι επιπτώσεις στο περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν οι γεωτρήσεις για έρευνα λευκόλιθου και εάν υπάρχουν στοιχεία από το παρελθόν? Που διαφωνείτε τελικά με την μελέτη?

3. πόσες γεωτρήσεις είναι μέσα στο χώρο προστασίας πουλιών, στην κοιλάδα και στο δέλτα του Κηρέα? Γιατί θεωρείτε δεδομένο ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει τουριστική ή άλλη ανάπτυξη και μεταλλεία ή βιομηχανία?  

4. Στην περιοχή του Δήμου Κηρέα υπάρχουν παραχωρήσεις και άλλων εταιρειών, του μοναστηριού του Δήμου Ελυμνίων κλπ και ορισμένες έχουν να λειτουργήσουν περισσότερο από 20 χρόνια. Για αυτές τι έχετε να πείτε?

5. Έχετε υπόψη σας την Μήλο, την Κίμωλο, παλιότερα την Μύκονο, το Γαλαξίδι, την Αράχοβα κλπ που παράλληλα με την υψηλή τουριστική ανάπτυξη συνυπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα ?

Άρα δεν φταίνε τα μεταλλεία ή η βιομηχανία για την περιορισμένη τουριστική ανάπτυξη της Βορειοκεντρικής Εύβοιας αλλά κάτι άλλο που είναι παλλαϊκό αίτημα όπως ο σύγχρονος οδικός άξονας και οι υποδομές.


6. Τι εννοείτε όταν γράφετε ότι η αναβίωση της ΒΙΟΜΑΓΝ θα αποτελέσει εμπόδιο στην μελλοντική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου από εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο?

7. Ποιάν εταιρεία πατρονάρεις κύριε συντάκτη του κειμένου?

να την προτείνουμε στην ΒΙΟΜΑΓΝ να συνεργαστεί.

8. Έχετε υπόψη σας τι λέει η σύμβαση του 1996 μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΒΙΟΜΑΓΝ σχετικά με τις αποκαταστάσεις παλιών εκμεταλλεύσεων?

9. Έχετε υπόψη σας ότι η νέα ιδιοκτησία της ΒΙΟΜΑΓΝ σταμάτησε τις αποξηλώσεις  των εγκαταστάσεων και την λεηλασία? Κατηγορείτε την ΒΙΟΜΑΓΝ ότι δεν έχει εγκαταστάσεις αλλά γιατί δεν έχει εγκαταστάσεις κουβέντα..συγκάλυψη της λεηλασίας του πρόσφατου παρελθόντος.

10. έχετε μια πραγματικά αξιοθαύμαστη ικανότητα στην επιλογή άρθρων νόμων που πιστεύετε ότι υποστηρίζουν τα επιχειρήματα σας όμως κύριοι δεν είναι σωστό να κάνειτε επιλογή και να αποκρύπτετε τα ουσιαστικά και να προκαλείτε τον φόβο των κατοίκων όπως του Christos που με αγωνία σε ρωτάει στο blog σου

«CHRISTOS:

ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΡΩ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΤΙΣ ΕΧΕΙ Η ΗΡΩΝ.  ΕΧΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ  ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΕΚΕΙ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, ΤΙ ΜΕΤΑΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΧΕΙ  Η  ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΕ;  Η ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΕ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΟΙ.

ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ Η ΒΙΟΜΑΓΝ ΘΕΛΕΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟ ΤΟΥ ΚΥΜΑΣΙΟΥ.  ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ;  

ΑΝ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ  ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ  ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΥΜΑΣΙ; ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ»

Ο Christos αγωνιά για τα χωράφια του και τα σπίτια του στο Κυμάσι που θα απαλλοτριωθούν καθώς και άλλα ζητήματα και επειδή εσείς ουσιαστικά δεν απαντήσατε στον Χρήστο θα απαντήσουμε εμείς.

Χρήστο μην ανησυχείς δεν κινδυνεύουν τα χωράφια σου και το σπίτι σου με απαλλοτρίωση. Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν απαλλοτριώνουν παρά μόνο διαπραγματεύονται την αγορά ή την μίσθωση χώρων που χρειάζονται για την δραστηριότητα τους.

Εάν ίσχυε η απαλλοτρίωση θα είχε απαλλοτριωθεί το χωριό Τρούπι στο παρελθόν όμως από όσο γνωρίζουμε όλοι πριν το 1990 έγιναν διαπραγματεύσεις με τους κατοίκους και επειδή δεν κατέληξαν σε συμφωνία δεν προχώρησε η εξαγορά των σπιτιών και κτημάτων.

Αν ήσουν στο δημοτικό συμβούλιο της 30/5 θα άκουγες από τον εκπρόσωπο της ΒΙΟΜΑΓΝ ότι στον χώρο των Φούρνων χωρά και το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο και υπάρχει χώρος για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λευκόλιθου παράλληλα θα άκουγες και για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για τους αγωγούς. Εμείς ήμασταν εκεί ακούσαμε και καλυφθήκαμε όπως οι περισσότεροι.

Χρήστο ελπίζω να μην είσαι από τους απλήρωτους εργαζόμενους της παλιάς ΒΙΟΜΑΓΝ γιατί αν είσαι τότε όταν πήρες τα χρωστούμενα του 1999 από την νέα ιδιοκτησία δεν ήταν ένα απλό χαρτί η ΒΙΟΜΑΓΝ αλλά μια εταιρεία που ήθελε να ξεκινήσει χωρίς τα βάρη και τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Χρήστο καλά κάνεις και είσαι δύσπιστος όμως ένα σοφό ρητό λέει «τους εχθρούς μου τους ξέρω τους φίλους μου φοβάμαι» τώρα Χρήστο ξέρεις ποιους πρέπει να φοβάσαι.

Αναμένουμε απαντήσεις και εμείς και ο Christos…

Πρώην εργαζόμενοι στα μεταλλεία της ΒΙΟΜΑΓΝ που θέλουν εργασία στον τόπο τους.





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - ανέπτυξε κα

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ-ΝΕΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ-

ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ο Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης -εξ Αιδηψού, «ουκ ασήμου πόλεως πολίτης»-, έχει μία ακατάπαυστη πνευματική δημιουργία και παραγωγή στη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Το τελευταίο χρονικά έργο του ο «Ωριγένης» είναι ένα σύγγραμμα άρτιο και ολοκληρωμένο μέσα στη θεολογική και φιλοσοφική γραμματεία μας. Αποδεικνύει το εύρος των γνώσεων του πάνω στην Αρχαία Ελληνική σκέψη - Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρος, Κυνικοί, Στωικοί - αλλά και το βάθος της θεολογικής του παιδείας και το ύψιστο βεληνεκές των ερευνών του και των θεολογικών του μελετών που με τον τίτλο «ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» ανέρχονται σε 10 τόμους! Αν δε σε αυτούς τους τόμους προστεθεί η λάμψη και η γοητεία του προσωπικού του ύφους, συγκροτούν μία ΑΡΙΣΤΗ πραγματεία πάνω σε θεολογικά θέματα και στους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Μόλις μου έστειλε τον «ΩΡΙΓΕΝΗ» -ήταν καλοκαίρι στην Αιδηψό-τον διάβασα και ένοιωσα μεγάλη πνευματική απόλαυση. Τελώ πράγματι κάτω από τη γοητεία της Νέας αυτής μελέτης του και θ