Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

7 ή 2 ίσον Μηδέν



Μπροστά από μια (μάλλον ήδη παρμένη) απόφαση για την νέα διοικητική διαίρεση της Βόρειας Εύβοιας , μπαίνουν μια σειρά ζητήματα για το μέλλον της περιοχής μας.
Η ανεπάρκεια των σημερινών δημοτικών αρχών να δώσουν ουσιαστικές λύσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη  χρημάτων και του στοιχειώδους συντονισμού τους , έφερε το αρχικό πλάνο Καποδίστριας  σε ουσιαστική αδράνεια.
Μπορεί τα πρόσωπα να ήθελαν, αλλά τόσο ο κομματικός εγκλωβισμός όσο και η απουσία γενικού οράματος έφερε την Βόρεια Εύβοια σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.
Η εμμονή στον καταδικασμένο παραλιακό δρόμο Λίμνης Αιδηψού και το Νοσοκομείο της Ιστιαίας, υπήρξαν έργα –παντιέρες που η πολυδιάσπαση της αυτοδιοίκησης δεν μπόρεσε ούτε να επεξεργασθεί , ούτε φυσικά να πετύχει.
 Η τουριστική βιομηχανία, μονόδρομος για την ανάπτυξη της περιοχής, θα ήθελε σήμερα να έχει μια σειρά από υποδομές που απουσιάζουν.
Οι στόχοι σήμερα για την ανάπτυξη της Βόρειας Εύβοιας, δηλαδή   αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του οδικού της δικτύου, αξιοποίηση των προσβάσεών της στη θάλασσα, προστασία του φυσικού πλούτου , ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, προστασία των υδάτινων πόρων , αναδιοργάνωση της διαχείρισης απορριμμάτων, αναδιοργάνωση και αξιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, τοπική συγκοινωνία, είναι στόχοι κοινής λογικής.
Η οργάνωση πλάνου για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους πρέπει να ξεφεύγει από τα  τοπικιστικά πλαίσια, από την κοντόφθαλμη λογική στο χωριό σου ή στο χωριό μου και να μη εξαρτάται από την αδιαφορία της Νομαρχιακής πρωτεύουσας, Χαλκίδας.
Μια ισχυρή πολιτική ηγεσία του Ενιαίου Δήμου Βόρειας Εύβοιας θα είχε περισσότερη πυγμή και κύρος στο να διεκδικεί υψηλούς αναπτυξιακούς στόχους , ενιαίους και κοινωφελείς για την περιοχή. Εξ άλλου οι σημερινές τοπικές δημαρχίες απλά θα μετονομασθούν σε υποκατάστατους αυτοδιοικητικούς συμβούλους  και θα διατηρήσουν μάλλον ένα παρόμοιο αλλά λιγότερο «φαντεζί» ρόλο με τον σημερινό.
Ήδη οι κινήσεις για τις προβλεπόμενες συμμαχίες για τους 2 δήμους , της Πάνω και της Κάτω Μεριάς ,εγγυώνται την δυσαρμονία , τον τοπικισμό, την συνέχιση της διοικητικής φτώχειας της Βόρειας Εύβοιας.
Ο Καλλικράτης θα μπορούσε να φέρει την άνοιξη της Βόρειας Εύβοιας μέσα από την μοναδική ευκαιρία για την διοικητική της ενοποίηση και μεγαλύτερη ανεξαρτητοποίηση από τη Χαλκίδα. Θα μπορούσε να σημάνει την ομοθυμία των Βορειοευβοιωτών να λύσουν μεγάλα ,κοινά και καθοριστικά προβλήματα για την επιβίωσή τους. Θα μπορούσε να δώσει στην περιοχή την αίγλη που της λείπει.
Με τους δύο Δήμους δεν νομίζω ότι θα πετύχουμε τίποτα από όλα αυτά. Θα συνεχίσουμε την φτώχεια των επτά , από δύο χωριά, χωριάτες.
Η λύση είναι δίπλα μας και κάποιοι την κλωτσάνε. Το γιατί δεν την θέλουν, πιστεύω θα το δούμε σε λίγο…
Πάνος Βασιλόπουλος





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,