Έτσι όπως άρχισε, με ελληνικούς χορούς, ολοκληρώθηκε το διεθνές φεστιβάλ Πεκίνου στο Chaoyang Cultural International Spring Festival 2010, στο μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Ασίας, με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα.
Αρχής γενομένης το πρωί της Κυριακής, 14 Φεβρουαρίου μετά την τελετή έναρξης από τον Έλληνα Πρέσβη στο Πεκίνο κ. Θεόδωρο Γεωργακέλο και τους διοργανωτές του φεστιβάλ, το Λύκειο των Ελληνίδων της Χαλκίδας και το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα Ιστιαίας Ευβοίας Αθανάσιος Κορφιάτης, άνοιξαν την αυλαία των εκδηλώσεων για το έτος της τίγρης, και συνέχισαν να εναλλάσσονται, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς καθημερινά και για μία εβδομάδα.
Η κεντρική σκηνή, καθώς και ο ευρύτερος χώρος όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, είχαν διακόσμηση με τα ελληνικά χρώματα και το Αιγαίο Πέλαγος να κυριαρχεί.
Κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού ήταν ο "Έρωτας", καθώς η κινεζική πρωτοχρονιά συνέπεσε με την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου.
Κατά τη διάρκεια των 7 ημερών, ηχούσε στο Άλσος Τσαογιάγκ ο ήχος της παραδοσιακής ελληνικής καμπάνας, μεταφέροντας ελληνικούς ήχους στο Πεκίνο και τις ευχές των Ελλήνων για το νέο κινεζικό έτος.
Η καμπάνα ήταν το δώρο της ελληνικής αποστολής στην Κίνα, η οποία έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, και ήταν χορηγία του γραφείου Μ&Μ Travel and Events Services και παρέμεινε στο Άλσος Τσαογιάγκ και μετά το τέλος των εκδηλώσεων, με σκοπό να μεταφερθεί αργότερα στο Μουσείο Τέχνης της Περιφέρειας Chaoyang .
Το κοινό είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι τοξοβολίας, όπου ο Έλληνας Θεός του Έρωτα στόχευε την Ελλάδα, καθώς και σε κλήρωση με έπαθλο μια κρουαζιέρα στο Αιγαίο και 7ήμερη διαμονή σε ελληνικούς προορισμούς για 7 τυχερά ζευγάρια από την Κίνα που θα επισκεφτούν την χώρα μας την Άνοιξη.
Εκτενής ήταν η αναφορά των κινεζικών ΜΜΕ στη συμμετοχή της Ελλάδας.
H ημερησία “Fazhi Wan Bao” δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Νιώσε την Ελλάδα στο Πάρκο Chaoyang του Πεκίνου” αναφέροντας μεταξύ άλλων: Το ισχυρά ρομαντικό αιγαιοπελαγίτικο στοιχείο έδενε απόλυτα με την ‘ημέρα των ερωτευμένων’ και δημιουργούσε μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Οι επισκέπτες είχαν ακόμη τη δυνατότητα να απολαύσουν την ελληνική κουζίνα αλλά και ποιοτικά ελληνικά προϊόντα».
«Τα έθιμα ολόκληρου του κόσμου συναντήθηκαν χθες με τη θάλασσα του Αιγαίου» αναφέρθηκε σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Beijing Morning Post, με θέμα την έναρξη των εκδηλώσεων στο Διεθνές Φεστιβάλ του Chaoyang Park,
Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ο πρωταγωνιστής στο διεθνές φεστιβάλ Chaoyang Park International Festival, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο πάρκο Chaoyang του Πεκίνου ανέφερε η ειδησεογραφική σελίδα YNET.com.
Αναφορά στην Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα στο 8ο Spring Festival 2010 έκανε και η ημερησία “Beijing Youth Daily”, η οποία φιλοξένησε δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ένωσης Διεθνών Πολιτιστικών Ανταλλαγών της Περιφέρειας Chaoyang του Πεκίνου, για την ελληνική διακόσμηση στην κεντρική πλατεία του πάρκου
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών ελκυστικότερων προορισμών για τους Κινέζους, σύμφωνα με σχετική αρθρογραφία της «Τσάινα Ντέιλι». Στο ένθετο τετρασέλιδό της “METRO”, σημείωσε ότι «κεντρικό θέμα του Spring Festival 2010 θα είναι ο “Έρωτας”, καθώς τα εγκαίνια της εκδήλωσης συμπίπτουν με την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου». Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν ακόμη καλλιτεχνικά συγκροτήματα από τη Ρωσία, τη Μ. Βρετανία, την Σκοτία, την Γαλλία , την Ισπανία, την Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες.
Ο υπεύθυνος για την Ελληνική συμμετοχή και την διακόσμηση της κεντρικής πλατείας του Πάρκου κ. Raymond McGarry από το γραφείο Μ&Μ Travel and Events Services κάτοικος Λίμνης Ευβοίας δήλωσε ότι φέτος η ελληνική αποστολή με τα δύο χορευτικά από την Εύβοια κατάφερε όχι μόνο να παρουσιάσει την Ελληνική Παράδοση και να ευχαριστήσει τους επισκέπτες από την Κίνα αλλά και τα μέλη όλων των αποστολών των άλλων χωρών αφού πρωτοστάτησε σε όλες τις εκδηλώσεις κάνοντας όλους να νιώσουν την ελληνική φιλοξενία και τον τρόπο διασκέδασης των ελλήνων, καταφέρνοντας να ενώσει όλες τις αποστολές σε μια ομάδα.
Χορηγoί Cel Tours - M&M – In Travel Report
ρεπορτάζ Γιώργος Παπαδόπουλος - φωτογραφίες Κ. Γιαβής