Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

Π. Πετράκος


Κοι βουλευτές!
Τις τελευταίες μέρες είναι στην επικαιρότητα η χωροθέτηση ενός μεγάλου τμήματος της βόρειας Εύβοιας ως Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) και επειδή έχω προβληματιστεί θα επιθυμούσα την συνδρομή σας για να λάβω μια τελική γνώμη, αξίζει τελικά η μετατροπή ενός τμήματος της Βόρειας Εύβοιας σε ΒΙΠΕ; Αρχικά θα σας παρουσιάσω ένα ιστορικό και στην συνέχεια τις απόψεις μου ως προς τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την βιομηχανοποίηση της Βόρειας Εύβοιας.
Ιστορικό
Το Μάη του 2010 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ ανακοίνωσε την πρόθεση της να ιδρύσει Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) στην περιοχή Μαντουδίου. Ένα μήνα νωρίτερα η ίδια εταιρεία είχε ανακοινώσει
ότι εισέρχεται στο τομέα της διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών. Η διαδικασία δανειοδότησης έχει μπει τώρα στην τελική φάση της. Στις 15 Ιουλίου 2011 η ΤΕΡΝΑ μέσω της υπό σύσταση ΒΙΠΕΒΕ ΑΕ υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ζητά την χωροθέτηση 783 στρεμμάτων στην περιοχή Φούρνοι Μαντουδίου (985 μέτρα από το Μαντούδι και 5,5 χλμ από την παραλία της Αγίας Άννας) σαν ΒΙΠΕ. Εκεί θα εγκατασταθεί θερμοηλεκτρικός σταθμός με φυσικό αέριο 1.160 MWe για τον οποίο έχει πάρει άδεια παραγωγής στις 9/6/2010 (μονάδα υψηλής όχλησης). Η εγκατεστημένη θερμοηλεκτρική ισχύ στην Μεγαλόπολη είναι μόνο 850 MWe. Επίσης προγραμματίζεται η εγκατάσταση μονάδας μεταλλουργίας (μεσαία όχληση) και έχουν οριοθετηθεί 12 οικόπεδα για την εγκατάσταση αναλόγου αριθμού μονάδων μεσαίας και υψηλής όχλησης (μονάδων υψηλής ρύπανσης).
Τι είναι όμως βιομηχανική περιοχή;
Η ΒΙ.ΠΕ είναι περιβαλλοντικά η χειρότερη από όλες τις δυνατές χωροθετήσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι άλλες χωροθετήσεις είναι: (1) το Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ.) για δραστηριότητες μέσης όχλησης και (2) το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.) για βιοτεχνίες και δραστηριότητες χαμηλής όχλησης και επαγγελματικά εργαστήρια. Το εργοτάξιο Σκαλιστήρη (εξόρυξη και μεταλλουργία) ήταν μεσαίας όχλησης και θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα ΒΙΠΑ. Σε μια ΒΙΠΕ μπορούν νόμιμα να εγκατασταθούν: διυλιστήρια πετρελαίου, θερμοηλεκτρικοί (λιθάνθρακας, φυσικό αέριο κλπ) , πυρηνικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ραδιενεργών καταλοίπων, χαλυβουργίες, εγκαταστάσεις διάθεσης τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών, αερίων και υγρών καυσίμων (υγροποιημένο αέριο) και μονάδες επεξεργασίας βιομηχανικών και αστικού τύπου αποβλήτων

(καύση σκουπιδιών). Με την χωροθέτηση της περιοχής σαν ΒΙΠΕ ρυπογόνες μονάδες σαν τις παραπάνω θα μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα χωρίς να χρειάζονται άδειες χωροθέτησης και εγκατάστασης και Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.). Θα είναι δύσκολο για την τοπική κοινωνία να παρεμποδίσει την εγκατάσταση ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων.
Πλεονεκτήματα από την Βιομηχανοποίηση της Περιοχής:
Άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας καθώς και εισροή κεφαλαίου στην περιοχή . Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων, θα εργάζεται  μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα είναι κυρίως  εξειδικευμένο, εκτός από  φύλακες, καθαρίστριες και οδηγούς.  Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σύμφωνα με την ΤΕΡΝΑ εκτιμούνται στις 100.
Αυτές οι 100 θέσεις εργασίες μαζί με τους ημεδαπούς που θα έρθουν να εργαστούν στην περιοχή εκτιμάται ότι θα είναι μια τονωτική οικονομική ένεση για την περιοχή, διότι θα εισαχθούν  χρήματα και θα αυξηθεί η  κατανάλωση.
Μειονεκτήματα από την Βιομηχανοποίηση της Περιοχής:
Βιοτικό επίπεδο ζωής / υγεία
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα από την δημιουργία μιας ΒΙ.ΠΕ με καύση φυσικού αερίου ή των σκουπιδιών της Αττικής για παραγωγή ενέργειας είναι η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όπως είναι ευρέως αποδεκτό!  Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η Ευρώπη ακόμη και η Ελλάδα έχουν στραφεί σε βιώσιμη ανάπτυξη,  σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ηλιακή με φωτοβαλτιακά πάρκα, αιολική με ανεμογεννήτριες ή ακόμη και γεωθερμική (δόξα το θεό στην Ελλάδα από αέρα και ήλιο άλλο τίποτα). Ποια θα είναι όμως η υποβάθμιση της ζωής μας; Mια βιομηχανική περιοχή συνοδεύεται από βιομηχανικά λύματα τα οποία καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα μολύνοντας ποτάμια, θάλασσα και πόσιμο νερό. Δυστυχώς η μόλυνση δεν  σταματάει εδώ, το μολυσμένο νερό πλούσιο σε εξασθενές χρώμιο, ακόμη και εάν δεν χρησιμοποιείτε ως πόσιμο, θα χρησιμοποιείτε για πότισμα των αγροτικών καλλιεργειών με αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων με καρκινογόνα στοιχεία.  Η αύξηση του εξασθενές χρωμίου στο νερό θα το  μετατρέψει σε καρκινογόνο. Επίσης, ένα εργοστάσιο καύσης φυσικού αερίου ή λιθάνθρακα, εκλύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, μολύνοντας  και την ατμόσφαιρα, με άλλα λόγια οι κάτοικοι κυρίως των γύρω οικισμών Μαντούδι, Αγία Άννα, Προκόπι και Πήλι δεν θα μπορούν να ποιούν νερό, να φάνε τοπικά προϊόντα αλλά και να αναπνεύσουν καθαρό αέρα. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι όλες αυτές οι ραδιενεργές ουσίες δρουν προσθετικά καταστρέφοντας τα γονίδιά μας, με άλλα λόγια μπορεί ο εργάτης ή ο κάτοικος της περιοχής του Μαντουδίου να ζήσει μέχρι τα 90, αλλά το παιδί του ή το εγγόνι του να γεννηθεί με λευχαιμία ή άλλες καρκινογόνες ασθένειες. άραγε τότε τι θα λέει <<στο κάτω κάτω όλοι  θα πεθάνουμε μια μέρα!!!!!!!!!!>>.
Έστω ότι δεν μας ενδιαφέρει η υγεία των παιδιών μας ή η δικιά μας, από οικονομικής πλευράς αξίζει αυτή η επένδυση; Oπως προαναφέραμε στην καλύτερη περίπτωση να εργαστούν περί τα 100 άτομα, εάν υποθέσουμε ότι θα αμείβονται κατά μέσω όρο 1000 ευρώ μηνιαίως, τότε ένα κεφάλαιο 100*1000*12=1.200.000 ευρώ  ετησίως θα διοχετεύονται στην περιοχή, ποιες όμως θα είναι οι οικονομικές απώλειες στον τουρισμό στην γεωργία και στην οικοδομή.

Οικοδομή
Καταρχήν, θα σταματήσουν οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες και εξοχικές κατοικίες, γιατί κανείς δεν επιθυμεί να κατοικεί κοντά σε ΒΙ.ΠΕ., ενώ αυτομάτως η γη θα χάσει την αξία της, άρα το αρχικό κεφάλαιο το οποίο θα πέσει για την κατασκευή μιας βιομηχανικής μονάδας θα χαθεί από την κατακόρυφη πτώση της οικοδομής και της υποβάθμισης της γης. Τέλος  θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας από τον κλάδο των κατασκευών.

Τουρισμός
Η δημιουργία ΒΙΠΕ θα φρενάρει την δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων μικρών και μεγάλων κυρίως στο Πήλι στην Αγία Άννα στην Κρύα Βρύση και στους Παπάδες με αποτέλεσμα να χαθούν θέσεις εργασίας. Επίσης από την δυσφήμιση που θα γίνει για την Βόρεια Εύβοια εκτιμάται μια πτώση ζήτησης 10-30 % σε ολόκληρη την Βόρεια Εύβοια (Λίμνη, Αιδηψός, Ροβιές, Πευκί Ελληνικά, Βασιλικά), ενώ στην Αγία Άννα και στο Πήλι θα ξεπεράσει το 50%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη την Βόρεια Εύβοια σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος υπάρχουν 160 ξενοδοχεία, ενώ τα ενοικιαζόμενα δωμάτια υπολογίζονται στα 200  άρα στην Βόρεια Εύβοια μαζί με τα 3 camping υπάρχουν γύρω στις 350 επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να υποδεχθούν 15.000-20.000 άτομα, επίσης υπάρχουν και 1500-2000 εξοχικές κατοικίες   άρα  κατά τους μήνες αιχμής επισκέπτονται την Βόρεια Εύβοια περί τους 20000-25000, αν αναλογιστούμε ότι ο καθένας τους ξοδεύει σε δωμάτια, καφετέριες εστιατόρια, σούπερ μάρκετ περί τα 50 ευρώ ημερησίως  τότε για δύο μήνες  έχουμε: <<2μήνες*30μέρες*20.000άτομα*50ευρώ=60.000.000τζίρο >> και περίπου 20 εκατ. κέρδος άρα μία πτώση 30% συνεπάγεται απώλειες 6 εκατ. ευρώ ετησίως, που φυσικά είναι πολύ περισσότερα από το 1,2 εκ που αναφέραμε παραπάνω.
Αγροτικές Καλλιέργειες
Η βιομηχανοποίηση της περιοχής θα δημιουργήσει μεγάλο πλήγμα και στις αγροτικές καλλιέργειες είτε άμεσα στις γύρω περιοχές του Μαντουδίου, εφόσον τα προϊόντα θα περιέχουν πολλές χημικές ουσίες, είτε έμμεσα σε ολόκληρη την βόρεια Εύβοια από την δυσφήμιση των προϊόντων ολόκληρης της περιοχής, ήδη στις λαϊκές αγορές της Αθήνας ο κόσμος αποφεύγει προϊόντα από Θήβα, Οινόφυτα και Ψαχνά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του νερού σε εξασθενές χρώμιο το οποίο είναι υπεύθυνο για  καρκίνο στον άνθρωπο. Μακάρι να μην φτάσει ποτέ σ αυτό το σημείο και η περιοχή μας γιατί εάν δυσφημιστεί η περιοχή του Μαντουδίου στην Βόρεια Εύβοια ποιος θα ξεχωρίζει μετά ότι ο κάμπος της Ιστιαίας ή των Κεχριών είναι άλλη περιοχή.


Aναλύσεις – σοκ του Πανεπιστημίου Aθηνών σε δείγματα πόσιμου νερού από 14 σημεία έδειξαν υπερβολική συγκέντρωση της καρκινογόνου ουσίας

Συμπεράσματα
Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στην Βόρεια Εύβοια εκτός από την Βιομηχανοποίησή της; Βεβαίως και υπάρχουν, οι αγρότες μπορούν να στραφούν σε εναλλακτικές καλλιέργειες, σε βιολογικές   ή ακόμη και στην εκμετάλλευση των αμπελώνων μέσω της  οινοποιίας. Επιπλέον μπορεί να ανατηχθεί και η κτηνοτροφία με την δημιουργία σύγχρονων μονάδων. Επίσης δύναται να οριστούν πολλά μέρη παραδοσιακοί οικισμοί όπως η Δρυμώνα, η Λίμνη, το χωριό της Αγίας Άννα ή η Κοκκινομάλλα και μαζί με την κατασκευή του Αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου  να δώσουν νέα ώθηση στην αύξηση ξένων τουριστών. Τα Λουτρά Αιδηψού μετά την μείωση των υδροθεραπευτικών προγραμμάτων και κατ επέκταση του μαζικού τουρισμού μπορούν να στραφούν στον ποιοτικό τουρισμό και να  μετατραπούν σε ένα υψηλού επιπέδου θέρετρο σπα για όλο το έτος (αναπαλαίωση ξενοδοχείων, δημιουργία μαρίνας και καζίνο). Επιπρόσθετα η κατασκευή τεχνικού φράγματος με παράλληλη δημιουργία τεχνικής λίμνης, μπορούν να φέρουν επιπλέον επισκέπτες στην περιοχή μας. Επιπρόσθετα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης τόσο στον θρησκευτικό όσο και στον θαλάσσιο τουρισμό (ενοικιάσεις ιστιοπλοϊκών σκαφών), ενώ ανάπτυξη μπορεί να έρθει και μέσα από την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά πάρκα.  Τέλος η έναρξη ανασκαφών από την αρχαιολογική υπηρεσία στην αρχαία Κήρινθο σίγουρα θα φέρει  στο φως αξιόλογα ευρήματα τα οποία θα μπορούσαν μαζί με αυτά που ήδη υπάρχουν στις συλλογές των Ωραιών και της Αιδηψού να αποτελέσουν εκθέματα ενός  νέου Αρχαιολογικού Μουσείου  Βόρειας Εύβοιας.
Τελικά, Κοι βουλευτές τι είναι καλύτερο, να στραφούμε στην αειφόρο ανάπτυξη (τουρισμός, εναλλακτικές και βιολογικές καλλιέργειες) ή στην βιομηχανοποίηση της περιοχής; Επίσης πότε θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι, όταν όλοι παραμένουμε μόνιμα στον τόπο μας και ας έχει μετατραπεί σε μια  χαβούζα, ή όταν ένα ποσοστό των ντόπιων θα κατοικεί σε πόλεις που υπάρχουν δουλειές, αλλά συχνά θα επισκέπτεται τον τόπο του, ο οποίος θα συνδυάζει, καθαρό αέρα, κρυστάλλινα νερά και τοπικά υγιεινά προϊόντα , ενώ παράλληλα θα νιώθει υπερήφανος για τις απαράμιλλες ομορφιές του και την καταγωγή του;
ΥΓ: Παρακαλώ η απάντησή σας να δωθε’ι μέσω του blog  voriaevia.blogspot.gr
Με Εκτίμηση
Π. Πετράκος
papetrakos@yahoo.gr
Πηγές: kireas.org , Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, voriaevia.blogspot.com, ιστοσελίδα δήμου Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Αννας., Εθνος Κυριακής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - ανέπτυξε κα

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ-ΝΕΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ-

ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ο Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης -εξ Αιδηψού, «ουκ ασήμου πόλεως πολίτης»-, έχει μία ακατάπαυστη πνευματική δημιουργία και παραγωγή στη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Το τελευταίο χρονικά έργο του ο «Ωριγένης» είναι ένα σύγγραμμα άρτιο και ολοκληρωμένο μέσα στη θεολογική και φιλοσοφική γραμματεία μας. Αποδεικνύει το εύρος των γνώσεων του πάνω στην Αρχαία Ελληνική σκέψη - Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρος, Κυνικοί, Στωικοί - αλλά και το βάθος της θεολογικής του παιδείας και το ύψιστο βεληνεκές των ερευνών του και των θεολογικών του μελετών που με τον τίτλο «ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» ανέρχονται σε 10 τόμους! Αν δε σε αυτούς τους τόμους προστεθεί η λάμψη και η γοητεία του προσωπικού του ύφους, συγκροτούν μία ΑΡΙΣΤΗ πραγματεία πάνω σε θεολογικά θέματα και στους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Μόλις μου έστειλε τον «ΩΡΙΓΕΝΗ» -ήταν καλοκαίρι στην Αιδηψό-τον διάβασα και ένοιωσα μεγάλη πνευματική απόλαυση. Τελώ πράγματι κάτω από τη γοητεία της Νέας αυτής μελέτης του και θ