Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για ποιους λόγους το «Κύμα» πρέπει να γίνει επιχείρηση και όχι μουσείο.

Παναγιώτης Σταματίου 
Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στον τέως Δήμο Αιδηψού σχετικά με την αναπαλαίωση-ανάπλαση του «Κύματος», δυστυχώς όμως διαπιστώθηκε μία σύγχυση σχεδιασμού και έλλειψη ισχυρής επιχειρηματικότητας.  Ακούστηκαν πολλά αλλά ένα από τα  χαρακτηριστικά ήταν το εξής:  «Να γίνει μουσείο το Κύμα, δε θέλουμε να εισπράξουμε άλλα χρήματα, έχουμε άλλους πόρους».
Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον να διασωθεί το Κύμα και είμαι σύμφωνος με τη διατήρηση του.  Για να γίνει όμως ένα δημόσιο έργο είναι προϋπόθεση το αποτέλεσμα του έργου αυτού να έχει απόδοση, γρήγορη απόσβεση της επένδυσης και να μπορεί να βγάλει τα έξοδα συντήρησής του. Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος θα πρέπει να το διατηρεί με λεφτά των πολιτών.
Δε διαφωνώ, ακόμα και να γίνει μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση
πρέπει τα έσοδα να μην υπερβαίνουν τα έξοδα, αλλά και τα έξοδα να μην υπερβαίνουν τα έσοδα, αλλιώς ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός θα πέσει έξω και θα κλείσει.
Οι παρακάτω είναι βασικοί λόγοι που κάνουν τη μετατροπή του «Κύματος» σε μουσείο απρόσφορη.
1. Εάν γίνει μουσείο, λόγω του μικρού του χώρου, δε θα μπορεί να προσφέρει στους τουρίστες κάποια υπηρεσία για την οποία να απαιτεί εισιτήριο. Και όταν το μουσείο Ακρόπολης κοστίζει 5 ευρώ, το μουσείο «Κύμα» δεν μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβό.
2. Εάν γίνει μουσείο, θα χρειαστεί φύλακα-ξεναγό, που θα πρέπει να παίρνει μισθό. Οπότε το Κύμα πρέπει να μπορεί να καλύπτει αυτόν το μισθό.
3. Το κτήριο βρίσκεται εκτεθειμένο στον καιρό, μιας και δεν καλύπτεται από πουθενά. Θα υπάρχουν φυσικές φθορές. Πρέπει το Κύμα να έχει έσοδα που καλύπτουν τη διατήρηση του.
Για ποιους λόγους πρέπει να γίνει επιχείρηση και πώς θα διασφαλιστεί η επιχειρηματικότητα της συγκριμένης περιοχής γύρω από το «Κύμα».
1. Το «Κύμα» είναι ορθότερο να γίνει μια ρετρό καφετέρια. Να προσφέρει εφάμιλλα  προϊόντα, σε τιμές ίδιες με των υπόλοιπων επιχειρηματιών, ώστε να παραμένει ανταγωνιστικό. Ποιο ακριβές τιμές θα μειώσουν τον αριθμό των πελατών και το «Κύμα» θα αργήσει να κάνει απόσβεση, και ποιο χαμηλές θα πλήξουν περαιτέρω τις γύρω επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου ίδιες τιμές με τα υπόλοιπα μαγαζιά είναι πιο συμφέρουσες.
2. Λόγω της καλύτερης θέσης του είναι λογικό να μαζεύει την περισσότερη πελατεία, αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στις υπόλοιπες καφετέριες. Για να μη ζημιωθούν λοιπόν, το «Κύμα» θα πρέπει να έχει λιγότερα τραπεζάκια, ώστε ο κόσμος να ανακυκλώνεται δυσκολότερα και να δουλεύουν και τα γύρω μαγαζιά. Μην ξεχνάμε πως τα διπλανά μαγαζιά αλλά και ξενοδοχεία θα ωφεληθούν και αυτά ούτως ή άλλως γιατί θα προσφέρουν ως θέα τους το Κύμα.
3. Το γεγονός ότι το Κύμα θα γίνει καφετέρια δεν βλάπτει την πολιτιστική του αξία. Η πολιτιστική αξία του Κύματος είναι η αρχιτεκτονική του άποψη.
4. Μία καφετέρια θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από ένα μουσείο.
Κλείνοντας, στις μέρες που ζούμε έργα σαν και τούτο του «Κύματος» ίσως θεωρηθούν σπατάλη. Παρόλα αυτά, ξέρουμε καλά όλοι μας πως μόνο εμείς οι δημότες έχουμε τη δύναμη να βελτιώσουμε την εικόνα του τόπου μας. Για να γίνει όμως αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε και πώς θα αυξήσουμε την επιχειρηματικότητα της περιοχής. Χρειαζόμαστε έργα που να παράγουν και πολιτισμό και θέσεις εργασίας, αλλά να μπορούν να διατηρούνται χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στο Δήμο.
Παναγιώτης Σταματίου
Project Manager MSc, MPhil

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου μας, ότι στις 21/01/2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ευβοίας (ΚΤ5-14), που βρίσκεται στη Λεωφ. Αθηνών 24Β, Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 37398 Ηλεκτρονική διεύθυνση: gr.kt.evia@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας: Κάθε ημέρα (εκτός Σαββάτου & Κυριακής) από 08:30 έως 16:30 Κάθε Τετάρτη από 08:30 μέχρι 20:30 Για την υποβοήθηση των πολιτών, στο Δήμο μας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης της μονάδας

ο λαϊκισμός διαβατήριο για τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά

Β. Αποστόλου : «Όταν ο λαϊκισμός γίνεται διαβατήριο για τα ξενοφοβικά  αντανακλαστικά» Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και των τομεαρχών του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολου Βεσυρόπουλου , σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, « δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες », ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση: