5 Σεπτεμβρίου 2011

Η έξυπνη βόρεια Εύβοια

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη
 
Αποτελεί αναγκαιότητα να γίνει η βόρεια Εύβοια τεχνολογικά έξυπνη και οι δυο δήμοι της να προσφέρουν στις επιχειρήσεις αλλά και στους δημότες τους, τις προηγμένες τεχνολογίες. Σήμερα, τα πάντα μένουν στην τύχη τους και στις θελήσεις της λεγόμενης ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.
Η κατάσταση είναι τόσο απαράδεκτη που υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα το ιστορικό και παραθεριστικό χωριό Ελληνικά, που στερούνται ακόμα και της πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω του δικτύου του ΟΤΕ και όμως παρά τις πολλές διαμαρτυρίες των κατοίκων τους, δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός αρμοδίου.
<< Στα Ελληνικά, από τις δημοτικές αρχές ή από άλλους κοινωνικούς φορείς, δεν έχει επιτευχθεί να τοποθετηθεί από τον ΟΤΕ εξωτερικό κέντρο Internet για να καλυφθούν με τη νέα τεχνολογία ( οπτικές ίνες ) οι αυξημένες ανάγκες των πάσης φύσεως επαγγελματιών και καταστηματαρχών, αλλά και των αναγκών του σχολείου και των μαθητών >>, μας ενημέρωσε ο κ. Ελευθέριος Ελευθερίου, συνταξιούχος ηλεκτρολόγος και γνώστης όπως μας είπε του αντικειμένου.
Φυσικά, σε αρκετά χωριά της βόρειας Εύβοιας δεν υπάρχει ασύρματη σύνδεση Internet για δωρεάν σύνδεση των κατοίκων τους με το διαδίκτυο. Ούτε βέβαια γρήγορο Internet.
Το θέμα δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας. Άλλες περιοχές της χώρας με πρωτοβουλία των δήμων ήδη έχουν δημιουργήσει το μπλοκ των έξυπνων πόλεων (Τρίκαλα, Λάρισα, Βέροια, Ιωάννινα, Ηράκλειο). Τα Τρίκαλα μάλιστα έχουν πετύχει να πιστοποιήσουν τις προηγμένες για τα ελληνικά δεδομένα τεχνολογίες με διεθνείς διακρίσεις και έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο high tech δήμος της χώρας λόγω των τεχνολογικών προϊόντων που προσφέρει στους κατοίκους του. Ας σπεύσουν, λοιπόν, οι δυο δημοτικές αρχές.
Η βόρεια Εύβοια έχει έξυπνους κατοίκους και δικαιούται να ανήκει και αυτή στο μπλοκ των έξυπνων!

10 σχόλια :

 1. Δεν είναι μόνο τα Ελληνικά που στερούνται ευριζονικής σύνδεσης αλλά και σχεδόν όλα τα μικρά χωριά στην Β. Εύβοια, κατάσταση απαράδεκτη εν έτη 2011.
  Όσο για τα ελεύθερα σημεία πρόσβασης διαδικτύου (HotSpots) κυριαρχεί μια παραπληροφόρηση για το τι είναι και για ποιον λόγο έχουν τοποθετηθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δωρεάν σύνδεση στο ίντερνετ δεν δικαιούται κανείς, αν ήταν έτσι τότε τα έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί και δωρεάν τηλέφωνα και δωρεάν ηλ. ρεύμα και δωρεάν νερό. Τα HotSpots τοποθετούνται σε κεντρικές πλατείες, σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, σε σημεία μαζικής μεταφοράς, κ.τ.λ. και σκοπός τους είναι να δώσουν προσωρινή και όχι μόνιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε τουρίστες και ντόπιους για ανάληψη πληροφοριών με φορητά μέσα. Σε καμιά περίπτωση δεν τοποθετούνται για να δώσουν ίντερνετ σε κατοικίες και σταθερούς υπολογιστές, απλά μερικοί κοντινοί τυχεροί που είναι στην εμβέλεια του ασυρμάτου δικτύου το εκμεταλλεύονται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κανονικά στην Ελλάδα θα έπρεπε να λέγονται FreeSpots μιας και είναι εντελώς δωρεάν, πράγμα που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα που η χρήση τους έχει μικρό οικονομικό αντίτιμο και χρονικό περιορισμό. Ας μην είμαστε υπερβολικοί λοιπόν... Ας απαιτήσουμε φτηνότερους λογαριασμούς με καλύτερη ποιότητα επικοινωνίας... Σε όλα αυτά σας μιλάω εκ πείρας και γνώσης γιατί είμαι της δουλειάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Παναγιώτης Κούβαρης5/9/11, 1:09 μ.μ.

  Προσθήκη από Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη με αφορμή τα σχόλια :
  Είναι ηλίου φαεινότερον ότι είναι απαράδεκτο :
  1.Πολλά χωριά της Βόρειας Εύβοιας, όπως τα Ελληνικά, να στερούνται από τον ΟΤΕ ενσυρμάτου δικτύου Internet.
  2.Κεντικές πλατείες, τουριστικά σημεία και σημεία μαζικής μεταφοράς να μην έχουν ελεύθερα σημεία πρόσβασης διαδικτύου για laptop(Να γιατί στη Βόρεια Εύβοια ο Τουρισμός σημείωσε μείωση αντί να αυξηθεί !)
  3.Το γρήγορο Internet και οι φθηνότεροι λογαριασμοί με καλύτερη ποιότητα επικοινωνίας είναι σήμερα απαίτηση ακόμα και των μικρών παιδιών, πέραν του συνόλου των έξυπνων ενηλίκων της Βόρειας Εύβοιας και όχι μόνο!
  Από κει και πέρα, οι αρμόδιοι ας επισκεφτούν τα Τρίκαλα, για να μάθουν τι σημαίνει Έξυπνη Πόλη και τι σημαίνει εξυπηρέτηση κατοίκων και τουριστών (με HotSpots κλπ.)
  Ευχαριστώ για τα σχόλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στα Τρίκαλα τα πράγματα είναι πολλή διαφορετικά σε σχέση με όλους τους δήμους πανελλαδικά. Επί δημαρχίας Μιχάλη Ταμήλου ο Δήμος Τρικκαίων εντάχθηκε το 2004 σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινωνίας πληροφορίας εξασφαλίζοντας κονδύλια και με την βοήθεια ανθρώπων του είδους δημιούργησε ασύρματο δίκτυο σε όλη την πόλη, αρχικά με 6 κόμβους και τώρα με 30. Στην όλη προσπάθεια συμμετείχαν ενεργά νέοι άνθρωποι και ερασιτέχνες των ασυρμάτων δικτύων. Ο "Δημοσθένης", η "ευφυής συγκοινωνίες", η "τελε-πρόνοια", η "άνοια", είναι ορισμένα από τα προγράμματα που λειτουργούν στο ασύρματο δίκτυο Δήμου Τρικκαίων e-trikala (πληροφορίες www.e-trikala.gr)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανάλογα με τα Τρίκαλα, στην Εύβοια λειτουργεί το Evia Wireless Network (είμαι ενεργό μέλος) που αριθμεί εκατοντάδες ασύρματους κόμβους (nodes) με χιλιάδες πελάτες (clients) και υπηρεσίες. Η ασύρματη σύνδεση έχει κάλυψη σχεδόν σε όλη την Εύβοια με backbone nodes και διαθέτη εκατοντάδες HotSpots, ενώ πραγματοποιείτε σταδιακά και η σύνδεση νομών με τα μεταξύ τους ασύρματα δίκτυα με σκοπό την πανελλαδική σύνδεση. (πληροφορίες www.wna.gr - www.awmn.gr)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Άντε τώρα να τα πεις αυτά στους δημάρχους, αντιδημάρχους, αιρετούς μας που έχουν περάσει και να καταλάβουν... Δυο παραδείγματα θα αναφέρω, στης τελευταίες δημαρχίες πρότεινα την δημιουργία δημοτικού ραδιοφώνου έστω και μόνο ιντερνετικού, προσφέροντας δωρεάν εργασία και γνώσεις για την υλοποίηση του και με κοίταζαν σαν εξωγήινο! μια δημοτική επιχείρηση που θα απέφερε κέρδη στον δήμο... Πριν εγκατασταθούν τα HotSpot πρότεινα στην προηγούμενη δημαρχεία να τα εγκαταστήσω αφιλοκερδώς με τιμή υλικών χονδρική και η απάντηση που έλαβα ήταν: "το έργο είναι ταγμένο αλλού από καιρό!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία λένε... Προσωπικά έπαψα να ελπίζω ότι μπορούν να γίνουν τέτοια έργα τεχνολογίας στον δήμο μας και στην περιοχή μας γενικότερα... Σαν άνθρωποι με πάθος την τεχνολογία ότι μπορούμε το κάνουμε μόνοι μας... Ισως τελικά να είναι και καλύτερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αναγνώστης5/9/11, 7:03 μ.μ.

  Μείωση ο τουρισμός? Λογικό και επόμενο με 3,5 ευρώ το φρέντο στο Πευκί σαν να είναι Μύκονος, με φαρμακείο τα τσιπουράδικα στους Ωρεούς, με τριτοκοσμικά δωμάτια τα Λουτρά, με το χάλι των παραλιών και λιμανιών, με την απουσία διαφήμισης και παροχών - υποδομών στους τουρίστες... Γιατί να έρθει κανείς εδώ διακοπές, αφού με τα ίδια ευρώπουλα αλλού περνά καλύτερα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. οι εξυπνοι δημοι ειναι εξυπνοι γιατι εχουν εξυπνους ψηφοφορους θα ελεγα.

  Κατα τ αλλα σε οτι αφορα τον τουρισμο δε νομιζω οτι πρεπει να υπαρχουν αμφιβολιες οτι το προιον ειναι αριστο η αξιοποιηση λιγοτερο. Ετσι ο καφες στην ξαπλωστρα στο πευκι λιγο πανω απο τις γοπες, τα πλαστικα,τις κονσερβες κλπ, οσο να ναι αξιζει κατι παραπανω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.