20 Σεπτεμβρίου 2011

Αλ. Παύλοβιτς: απάντηση στον Α.Βασιλείου

Αγαπητέ κ Α..Βασιλειου

Πιστεύω ότι κατανοήσατε ότι το κείμενο που λάβατε της Νομ.Επιτροπης της Δημοκρατικής Αριστεράς και σας προξένησε διάφορα ερωτήματα ως επίσης και κρίσεις, είναι κείμενο που περιέχει συλλογική απόφαση οργάνου και ως εκ τούτου δεν έχω τη δυνατότητα να υποκαταστήσω τη συλλογική μορφή του με τις απαντήσεις μου που θα είναι προσωπικές.
Έτσι θα σας απαντήσω με μερικές δικες μου σκέψεις επί του θεματος,των ερωτήσεων και της τελικής σας κρίσης την οποία προσωποποιήσατε….
Οι απαντήσεις μου θα ακολουθησουν την αρίθμηση των ερωτήσεων σας.
 1. . Ο αναφερόμενος αριθμός θέσεων εργασίας προκύπτει από την υπόθεση της επανέναρξης λατόμευσης λευκόλιθου και επεξεργασίας του στο εργοστάσιο που πρέπει να ξανανοίξει. Η εκμετάλλευση του λευκόλιθου είναι, έτσι κι αλλιώς, μια κρίσιμη παράμετρος για την απόφαση που πήραμε.
 2. Τα μορφοποιημένα συμφέροντα είναι προφανή. Μια εταιρία (η ΤΕΡΝΑ) επιδιώκει το μέγιστο κέρδος με το ελάχιστο κόστος (όπως κάνουν όλες οι εταιρίες) και από την άλλη μια συμμαχία ντόπιων, κάποιοι στο όνομα αριστερίστικων πολιτικών (στη λογική ότι όσο βαθαίνει η κρίση τόσο πλησιάζει η επανάσταση), κάποιοι προστατεύοντας το (εν πολλοίς παράνομο) ενοικιαζόμενο δωμάτιό τους ή το εξοχικό τους και τέλος κάποιοι με ιδεοληψίες περί "επιστροφής στη μητέρα φύση". Η δική μου αντίληψη ως αριστερός είναι να πω με θάρρος τη γνώμη μου και να τη θέσω σε διάλογο και κριτική, ελπίζοντας ότι η γνώμη αυτή θα βοηθήσει εποικοδομητικά κυρίως τους εργαζόμενους και τους ανέργους της περιοχής (και λιγότερο βολεμένους μικροαστούς αυτοαπασχολούμενους)

3. Η απάντηση είναι ένα απλό ναι. Αλλά στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι προσωπικά είμαι υπέρ της πλουραλιστικής ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών. Η "μονοκαλλιέργεια" του τουρισμού (ή παλαιότερα της βιομηχανικής ανάπτυξης στην ίδια περιοχή) είναι λάθος και συνήθως αποδεικνύεται καταστροφική. Έπειτα, μιλώντας ορθολογικά, δεν βλέπω καμία επίδραση του τουρισμού με τη ΒΙΠΕ, δεδομένου ότι ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί κυρίως στη Λίμνη (δηλαδή στην άλλη πλευρά του νησιού) και, δευτερευόντως στην Αγ. Άννα (αρκετά χιλιόμετρα βόρεια από το σημείο της ΒΙΠΕ). Αναρωτιέμαι γιατί ο συντάκτης του email δεν κάνει αναφορά στη ρητινοκαλλιέργεια που μάλλον αποτελεί περισσότερο παραδοσιακή ασχολία της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με τον τουρισμό. Τέλος, αν ήθελα να διαλέξω, ειλικρινά θα ήθελα τα παιδιά μου να γίνουν μηχανικοί και οικονομολόγοι και γεωπόνοι μάλλον παρά ρεσεπσιονίστ και καμαριέρες.

4. Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αναφέρουν ότι στην περιοχή θα γίνεται ταφή ραδιενεργών αποβλήτων, νομίζω ότι αποτελούν όχι μόνο ξεκάθαρο αλλά και μακιαβελικό "όχι σε όλα"

Τα περί "αυτούσιας μεταφοράς" πληροφοριών από την ΤΕΡΝΑ που αναφέρεται στο τέλος του μηνύματος σας νομίζω ότι εντάσσεται στην γνωστή τακτική που παλαιόθεν έχουμε ζήσει στο πετσί μας οι αριστεροί (και την έχει αναλύσει καταπληκτικά ο Γκράμσι). Δηλαδή, "αν δεν έχεις κάποιο επιχείρημα εναντίον αυτού που θεωρείς αντίπαλό σου, τότε σπίλωσε την ηθική του" υπονοώντας ότι έχει κρυφή ατζέντα. Δεν
Θα ασχοληθώ με τέτοια επιχειρήματα. Μάλιστα, η αριστερά τη γνωρίζει τόσο καλά που τη χρησιμοποιεί πολύ συχνά όπως άλλωστε κι εσείς θελήσατε να τη χρησιμοποιήσετε.-

                                                       Φιλικά
                                             Αλ. Παυλοβιτς.

ΠΒ:
το παραπάνω κείμενο το λάβαμε από το μέιλ του Δήμου 

2 σχόλια :

 1. Το ότι ο Δήμος Λίμνης προωθεί ένα μέιλ του γραμματέα της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι πρωτότυπο. Το ότι μάλιστα διακινείται μια απάντηση... χωρίς την ερώτηση είναι ενδεικτικό των πρακτικών. Για να μην μείνει μετέωρη λοιπόν η απάντηση του κυρίου Παύλοβιτς, ιδού οι ερωτήσεις που μου γέννησε η ανακοίνωση του κόμματος της "χρήσιμης αριστεράς" στο πλαίσιο διαλόγου αυτοδιοικητικής κίνησης:

  Αλέξανδρε, σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Ως κάτοικος της περιοχής και μέλος της επιτροπής των κατοίκων, θα ήθελα να μας ενημερώσεις:
  1. Από που αντλείτε την πληροφορία για 800 θέσεις εργασίας;
  2. Μπορείτε να μας κατονομάσετε τα "μορφοποιημένα συμφέροντα" στην περιοχή ή πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα;
  3. Πως παντρεύονται με τον πιο καλό τρόπο οι προβλεπόμενες για ΒΙΠΕ υψηλής όχλησης δραστηριότητες με τον τουρισμό;
  4. Από που έχετε ακούσει το "Όχι σε όλα" που αναφέρετε; ( Η επιτροπή κατοίκων λέει "ναι" σε Βι.Πα.)


  Θα μου επιτρέψεις επίσης να σχολιάσω ότι τις "ποδηγετημένες" πληροφορίες, τις έχω εκφράσει κι εγώ προσωπικά, όπως και η Δέσποινα Σπανούδη, την οποία ευχαριστούμε για την καθαρή κι εύστοχη παρέμβαση της. Λυπάμαι πολύ που μέλος αυτής της πρωτοβουλίας κατηγορεί άλλα μέλη, μεταφέροντας αυτούσιες θέσεις (και συκοφαντίες) της ΤΕΡΝΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επιτρέψτε μου επίσης να σας κουράσω λίγο ακόμα με την ανταπάντηση μου στα όσα έγραψε ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς:


  1. Οι θέσεις εργασίας δεν είναι 800. Δείτε την σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, που μιλάει για 500 εργαζόμενους, αλλά ούτε κι αυτό προκύπτει από τις 231 των μεταλλείων και τις 84 στην ηλεκτροπαραγωγή. Προσφάτως κάποιοι, όπως ο δήμαρχος ή εργαζόμενοι της ΤΕΡΝΑ μιλάνε για χίλιους, αλλά αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Το κυριότερο; Λέτε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στο μεταλλείο έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την τοποθέτηση σας. Σας υπενθυμίζω ότι κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα, δεν προϋποθέτει την δημιουργία ΒΙ.ΠΕ.
  2. Είναι προφανές από το κείμενο ότι θεωρείτε καθήκον σας να διαχωρίσετε τον (νόμιμο, άρα και ηθικό) επενδυτή, απέναντι στα παράνομα συμφέροντα των ενοικιαζομένων. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο αγώνα σας. Φαντάζομαι θα έχετε βρει και τσιτάτο του Γκράμσι για να το υποστηρίξετε. Αν δεν έχει, χρησιμοποιήστε κάτι αντίστοιχό του Λοβέρδου ή του Πάγκαλου.
  3. Γράφετε στην ανακοίνωση σας για: "προτάσεις βιώσιμης ανάπτυξης που θα παντρεύουν με τον πιο καλό τρόπο, την εγκατάσταση βιομηχανίας και την τουριστική ανάπτυξη". Όταν σας ρωτώ για το πως είναι δυνατό αυτό το πάντρεμα, αναρωτιέστε γιατί δεν ρωτάω για την ρητινοκαλλιέργεια. Δεν νομίζω να έχετε εκνευριστεί τόσο που να ξεχνάτε και τι υπογράφετε και φαντάζομαι ότι απλά θέλατε να αφήσετε υποννοούμενα για την επαγγελματική μου ενασχόληση, καθώς ανήκω στους "βολεμένους αυτοαπασχολούμενους" (άλλος αφορισμός αυτός).
  4. Έχετε κάθε δικαίωμα ως πολιτικός φορέας να απαντάτε σε βίντεο στο διαδίκτυο, αλλά εάν θέλατε τη γνώμη των κατοίκων που αντιτίθενται, μπορούσατε απλά να την ρωτήσετε. Και η θέση μας είναι ναι σε ΒΙ.ΠΑ. που επιτρέπει την πολύμορφη ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στα μεταλλεία. Συνεπώς το επιχείρημα ενάντια στην μονοκαλλιέργεια περιττεύει, δεν διαφωνεί κανείς, ούτε καν οι ιδεοληπτικοί με τη "μητέρα φύση"

  Ανδρέας Βασιλείου
  Συν-συντονιστής ΠΚ Οικολόγων Πράσινων Εύβοιας
  Μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου Οικολόγων Πράσινων

  ΑπάντησηΔιαγραφή

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.