11 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η Αρχή της Πτώχευσης του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού»


Ιστιαία, 9.9.2011Εδώ και αρκετό καιρό ένα μαύρο σύννεφο πλανάται πάνω από το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, αυτό της πτώχευσης. Σήμερα ζούμε τις ημέρες της «Πτώσης», όπου ο κύριος Ζάχος και η συμπολίτευση φαντάζονται πόρους και έσοδα ανύπαρκτα και υπόσχονται να αφήσουν έργα, ενώ οι αλόγιστες σπατάλες παραμένουν, τα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμαρτύρονται και η μαύρη τρύπα διογκώνεται με τον φετινό προϋπολογισμό να προσθέτει
πολλά εκατομμύρια ευρώ στο έλλειμμα.

Εύκολα μπορεί κανείς να θέσει την υπόθεση εργασίας «εάν ο Δήμος δεν είχε τη στήριξη και την ανοχή του κράτους στα ελλείμματα, δεν θα είχε κλείσει, όπως χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις;».

Το πρόβλημα αυτό, όμως, δεν είναι φετινό, αλλά αποτελεί συσσώρευση παρελθόντων διοικήσεων και αιρετών, πρωτοστατούντος του κυρίου Ζάχου και της στρεβλής και επαίσχυντης οικονομικής διαχείρισής του στο Δήμο Αρτεμισίου με απευθείας αναθέσεις με μηδενική έκπτωση και με εντολές πληρωμής τη στιγμή που δεν υπήρχαν χρήματα στα ταμεία.

Την ίδια πρόθεση φαίνεται να έχει και σήμερα ο κύριος Ζάχος όταν στο Πρόγραμμα για τα έργα του Δήμου έβαλε επιπλέον 8 εκατομμύρια ευρώ που δεν υπήρχαν σαν πόροι και αναγκάστηκε να το πάρει πίσω όταν το φέραμε στην επιφάνεια. Άραγε αυτό δεν θα προστίθετο στο χρέος.

Το ίδιο έκανε και με τον Προϋπολογισμό, όταν υπολόγισε ο ίδιος χρήματα που επίσης δεν υπάρχουν. Ούτε αυτά άραγε δεν θα προστίθεντο στο χρέος.

Ο κύριος Ζάχος, όμως, έδωσε τη δική του εξήγηση, όταν σε Δημοτικό Συμβούλιο έριξε τις ευθύνες του ελλείμματος στου πολίτες του Δήμου, οι οποίοι οφείλουν λογαριασμούς σε δημοτικά τέλη. Αλήθεια, όμως, χρειάζεται να έχει πολύ θράσος κάποιος για να ζητά αυτές τις ημέρες της οικονομικής κρίσης με ασφυκτικό τρόπο τις οφειλές αυτές, όταν οι πολίτες θέτουν σε απόλυτη προτεραιότητα ακόμη και την ίδια τους την επιβίωση.

Αποκρύπτει, όμως, περίτεχνα την φυσιογνωμία του χρέους του Δήμου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι σε εργολάβους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια γνώρισαν ημέρες ευημερίας από τα δημόσια έργα.

Στο σημείο αυτό παραθέτουμε τα στοιχεία, τα οποία δεν αμφισβητούνται από κανέναν:

Α/Α
ΑΙΤΩΝ
ΠΡΑΞΗ
ΟΦΕΙΛΕΣ
(Πρώην Δήμος Αρτεμισίου)
ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
1
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ
ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 27/7/2011
215.046,36€
ΟΙΚΟΠΕΔΟ 3.218,02 μ2 στο ΠΕΥΚΙ
2
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΖΗΣΗ - ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ
ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 22/7/2011
25.974,28€
ΟΙΚΟΠΕΔΟ 306,82 μ2 στο ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ
3
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΖΗΣΗ - ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ
ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 22/7/2011
34.519,80€
ΟΙΚΟΠΕΔΟ 269,08 μ2 στο ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ
4
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΖΗΣΗ - ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ
ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 22/7/2011
6.215,92€
ΟΙΚΟΠΕΔΟ 336,99 μ2 στο ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΤο τελευταίο εξάμηνο λειτουργίας του νέου Δήμου δεκάδες υποθέσεις σε αγωγές και σε διαταγές πληρωμής έχουν επιδοθεί, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 700.000€ και αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον πρώην Δήμο Αρτεμισίου.

Το διά ταύτα της όλης υπόθεσης, όμως, είναι ότι η δημοτική αρχή απλώς παρακολουθεί τη δημόσια περιουσία του δήμου να βγαίνει σε πλειστηριασμό δίχως να αντιδρά. Αλήθεια, τι ακολουθεί και τι να περιμένουμε ότι θα βγει σε πλειστηριασμό, το ΚΑΣΤΑΛΛΙΑ στη Λουτρόπολη και άλλα δημοτικά κτίρια στις δημοτικές ενότητες Ιστιαίας και Ωρεών.Ηλίας Πετσής

Αρχιτέκτονας μηχανικός

Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.