29 Σεπτεμβρίου 2011

Περί στεγάστρου... ή "Προδιαγραφές Ο.Ε.Κ. κτιρίων σχολικών εγκαταστάσεων"Με μια επίσκεψη στην σελίδα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ( www.osk.gr ) είναι στην διάθεση μας για "κατέβασμα" όλοι οι οδηγοί - έγγραφα και τεχνικές περιγραφές που αφορούν απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας ( DIN ) και ποιότητας ( ISO ) για κτιριακές - οικοδομικές κατασκευές (και στέγαστρα) εντός σχολικών εγκαταστάσεων αλλά και μελέτες αυτών, προκειμένου να είναι νόμιμες. Ο κάθε ανάδοχος πρέπει να εξασφαλίζει την έγκριση των έργων.

Ειδικά για τα στέγαστρα, προβλέπονται μόνο δύο τύποι με της ανάλογες προδιαγραφές υλικών και ασφαλείας:

1) Στέγαστρο τύπου ΕΝ210
Για την κατασκευή μονόρριχτου αυτοφερόμενου στεγάστρου τύπου ΕΝ210 διαμορφώνεται περιμετρικό πλαίσιο με την απαιτούμενη κλίση παράλληλα στη ρύση και στις απαιτούμενες αποστάσεις (ανά 1m) τοποθετούνται δοκοί ορθογωνικής διατομής, οι οποίες διαμορφώνουν τα φατνώματα της οροφής ενώ συγχρόνως αποτελούν τη βάση στήριξης του υλικού κάλυψης. Η απορροή των ομβρίων είναι ελεύθερη ενώ η στήριξη του στεγάστρου ολοκληρώνεται με τον απαιτούμενο αριθμό αντηρίδων ανάρτησης. Όλα τα φέροντα στοιχεία της παραπάνω κατασκευής είναι δοκοί ορθογωνικής διατομής από γαλβανισμένο χάλυβα, βαφής χρωμάτων υψηλών προδιαγραφών, χρώματος μονόχρωμου επιλογής της Υπηρεσίας. Τα δε αρμοκάλυπτρα και οι λάμες συγκράτησης του υλικού κάλυψης είναι προφίλ αλουμινίου ηλεκτροστατικής βαφής του ίδιου χρώματος.
2) Στέγαστρο τύπου Μ2004
Για την κατασκευή του μονόρριχτου αυτοφερόμενου στεγάστρου τύπου Μ2004 διαμορφώνεται περιμετρικό μεταλλικό πλαίσιο το οποίο αποτελείται από δοκούς κυκλικής διατομής και ζεύγη λαμών αλουμινίου, εκ των προτέρων διαμορφωμένες στο λέιζερ, τα οποία αποτελούν τη βάση στήριξης του υλικού κάλυψης. Η απορροή των ομβρίων είναι ελεύθερη ενώ η στήριξη του στεγάστρου ολοκληρώνεται με τον απαιτούμενο αριθμό αντηρίδων ανάρτησης. Όλα τα φέροντα στοιχεία της παραπάνω κατασκευής είναι λάμες και προφίλ αλουμινίου ηλεκτροστατικής βαφής χρώματος μονόχρωμου, επιλογής της Υπηρεσίας.
Επικαλύψεις στεγάστρων:
1) Πολυκαρβονικά φύλλα
Το υλικό κάλυψης της οροφής αυτοφερόμενων στεγάστρων είναι άθραυστα συμπαγή πολυκαρβονικά φύλλα, τύπου GENERAL ELECTRIC, πάχους 5mm, χρώματος της επιλογής της Υπηρεσίας (διάφανο, bronze, opal) με πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας ISO 9002, με συντελεστή φωτοδιαπερατότητας 98%-50%, συντελεστή θερμομόνωσης Κ=4,8W/m2 και με φίλτρο ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία.
2) Θερμομονωτικά τραπεζοειδή πάνελ πολυουρεθάνης
Η εξωτερική επιφάνεια τους αποτελείται από λαμαρίνα από επιψευδαργυρωμένο χάλυβα πάχους 0,50mm, άβαφο ή βαμμένο σε χρώματα όπως κόκκινο, κρεμ, πράσινο, μπλε, γαλάζιο και λευκό. Η εσωτερική επιφάνεια αποτελείται από λαμαρίνα γαλβανιζέ σε λευκό χρώμα πάχους 0,50mm. Τα τραπεζοειδή πάνελ οροφής διατίθενται σε όλους τους δυνατός συνδυασμούς χαλυβδοελασμάτων και αλουμινίου και στις παρακάτω διαστάσεις πάχους πολυουρεθάνης 60mm και 80mm.

Διαβάζοντας το παραπάνω απόσπασμα της Τεχνικής Περιγραφής Οικοδομικών Εργασιών ( http://www.osk.gr/UserFiles/File/Texniki_Perigrafi_OE.pdf ) του Οδηγού Μελετών και συγκρίνοντας με την πραγματικότητα διαπιστώνουμε ότι τίποτα δεν ισχύει στην πρόσφατη κατασκευή... Διαβάζοντας όλες της προδιαγραφές του Ο.Ε.Κ. συμπεραίνουμε ότι σχεδόν τίποτα δεν έχει εφαρμοστή στην πραγματικότητα σε πολλούς τομείς, και η ασφάλεια των μαθητών είναι σε τελευταία μοίρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι απαγορεύετε κάθε κίνηση οχημάτων, ακόμα και ποδηλάτων, εντός των σχολικών εγκαταστάσεων και προαυλίου (εμείς: πάρκινγκ, οχήματα εκπαιδευτικών, μηχανάκια μαθητών...). Ας βάλουμε πρώτο παράγοντα πάνω από χρήματα και συμφέροντα την ασφάλεια των παιδιών και ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε κομματικά με την νοοτροπία δημοσίων έργων σε τέτοια σχολικά θέματα. Τα σχολεία δεν είναι κτήμα κανενός...
(Πολίτες Δήμου Ιστιαίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.