Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ομιλία Σιμου Κεδικογλου για τον Προϋπολογισμό

 «Η απουσία αναπτυξιακής προοπτικής στραγγαλίζει κάθε ελπίδα εξόδου από την κρίση»
Καινοτόμες αναπτυξιακές προτάσεις, ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης παρουσίασε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2011.
Όπως σημείωσε: «από  τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τον εισαγόμενο προς ψήφιση
προϋπολογισμό απουσιάζει παντελώς η αναπτυξιακή προοπτική, στραγγαλίζοντας κάθε ελπίδα εξόδου από την κρίση».
Τόνισε την  ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα υποδομής, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, μέγιστο λάθος την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων, κάνοντας  ιδιαίτερη αναφορά στην Εύβοια, η  ανάπτυξη της οποίας εξαρτάται άμεσα από την κατασκευή του κεντρικού οδικού άξονα. « Επιτέλους-είπε- μετά από 20 χρόνια οι μελέτες είναι έτοιμες για την κατασκευή του. Με ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο η Εύβοια μπορεί να γίνει η Χαλκιδική της Αθήνας».
Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποίησης αναπτυξιακών έργων είναι  οι προτάσεις καινοτόμων Συμπράξεων Δημοσίων- Ιδιωτικού Τομέα, όπως η παραχώρηση έκτασης του δημοσίου  για 30 χρόνια με άδεια κατασκευής πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε αντάλλαγμα για την κατασκευή του δρόμου. Δυστυχώς, όμως, τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου,  αυτός ο  προϋπολογισμός δεν προσφέρει τέτοιο πεδίο.  
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στάθηκε στη συμβολή του αγροτικού τομέα στην εθνική οικονομία και  επισήμανε, ότι η κυβέρνηση κινείται  σε λάθος κατεύθυνση, καθώς έγιναν περικοπές κινήτρων για τους νέους αγρότες, πάγωσαν τα αναπτυξιακά έργα του προγράμματος Μπαλτατζής, ξεγράψανε τους αλιείς στις κοινοτικές διαβουλεύσεις και προχώρησαν στην κατάργηση των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, τη στιγμή που είναι αναγκαία η γεωπονική αλλά και η οικονομοτεχνική καθοδήγηση των αγροτών.
«Το ζητούμενο- είπε χαρακτηριστικά- είναι να μπορέσει ο αγρότης να γίνει επιχειρηματίας. Για να το έχει όμως αυτό πρέπει να χτυπήσουμε τη ρίζα των δεινών του αγροτικού τομέα, που είναι ο κατακερματισμός του αγροτικού κλήρου».
Πρόσθεσε, πως η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα  φορολογικά κίνητρα για συνενώσεις αγροτικών κλήρων σε μεγαλύτερες καλλιέργειες, ενώ μία ακόμα πρόταση είναι η άμεση διασύνδεση των Ομάδων παραγωγών με την αγορά παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.
Όσον αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, επισήμανε, ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα εικονικά και τα πλαστά τιμολόγια, δηλαδή η φοροδιαφυγή στη διακίνηση».
Αυτό που προτείνει η ΝΔ είναι η τήρηση βιβλίων αποθήκης και σε μικρότερες επιχειρήσεις. Να υπάρχει πλήρης παρακολούθηση της κίνησης προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά.
Συνέχισε, εκφράζοντας την αμφιβολία του για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει τον υπερτροφικό  δημόσιο τομέα αναφέροντας, ότι συνεχίζεται η    προνομιακή μεταχείριση των δημοσίων ΚΤΕΟ εις βάρος των μικρομεσαίων ιδιωτών, αλλά και της οδικής ασφάλειας και ευνοείται σκανδαλωδώς πολυεθνική αλυσίδα, γεγονός που δημιουργεί προοπτικές μονοπωλιακών καταστάσεων.
Τέλος, καυτηρίασε την καθυστέρηση στην κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου, λέγοντας:
«Είστε 15 μήνες στην κυβέρνηση και ακόμα δεν έχετε φέρει στη Βουλή το απολύτως απαραίτητο εργαλείο για προσέλκυση οποιουδήποτε επενδυτή.
Αδρανοποιήσατε τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο του Χρήστου Φώλια, που είχε αποσπάσει ευμενέστατα σχόλια από διεθνείς οικονομικούς κύκλους κι ακόμα δεν έχετε φέρει το δικό σας νόμο, ενώ θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος που θα ψηφιζόταν από αυτή τη Βουλή, αλλά εσείς προτιμήσατε να προτάξετε τη ψήφο στους μετανάστες.
Το ζήτημα της προσέλκυσης των επενδύσεων είναι το κατ' εξοχήν που απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.
Το πρώτο που ζητούν οι επενδυτές είναι ένα σταθερό πλαίσιο για τα επόμενα 15-20 χρόνια, προκειμένου να αποδώσει η επένδυσή τους. Τους απομακρύνει το ενδεχόμενο των αλλεπάλληλων αλλαγών και δε νομίζω να πιστεύετε ότι θα παραμείνετε διαρκώς στην εξουσία για τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Η Ελλάδα έχει στραγγίξει από ρευστό και χρειάζεται νέο, καθαρό χρήμα, όχι δηλαδή από δανεισμό.
Και αυτό εισάγεται με δύο τρόπους σε μία οικονομία: με αύξηση των εξαγωγών και με προσέλκυση επενδύσεων. Σε αυτό το σημείο φαίνεται το αδιέξοδο των κυβερνητικών χειρισμών.»
Ο Σίμος Κεδίκογλου συνέχισε, κάνοντας λόγο για την  «αυτοκτονική πολιτική», η οποία ακολουθείται στον τομέα των εξαγωγών, καθώς έχει επιβληθεί στις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες ΦΠΑ- κάτι που δεν ισχύσει στις αντίστοιχες εταιρείες άλλων χωρών και εκτός αυτού παρακρατείται παράτυπα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε,  έχει πληγεί η ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων εξαγωγέων ειδικά σε μία περίοδο που τους χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ,  σε μια περίοδο που θα έπρεπε να τους αναγάγουμε σε πρότυπο της κοινωνίας μας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - ανέπτυξε κα

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ-ΝΕΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ-

ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ο Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης -εξ Αιδηψού, «ουκ ασήμου πόλεως πολίτης»-, έχει μία ακατάπαυστη πνευματική δημιουργία και παραγωγή στη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Το τελευταίο χρονικά έργο του ο «Ωριγένης» είναι ένα σύγγραμμα άρτιο και ολοκληρωμένο μέσα στη θεολογική και φιλοσοφική γραμματεία μας. Αποδεικνύει το εύρος των γνώσεων του πάνω στην Αρχαία Ελληνική σκέψη - Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρος, Κυνικοί, Στωικοί - αλλά και το βάθος της θεολογικής του παιδείας και το ύψιστο βεληνεκές των ερευνών του και των θεολογικών του μελετών που με τον τίτλο «ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» ανέρχονται σε 10 τόμους! Αν δε σε αυτούς τους τόμους προστεθεί η λάμψη και η γοητεία του προσωπικού του ύφους, συγκροτούν μία ΑΡΙΣΤΗ πραγματεία πάνω σε θεολογικά θέματα και στους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Μόλις μου έστειλε τον «ΩΡΙΓΕΝΗ» -ήταν καλοκαίρι στην Αιδηψό-τον διάβασα και ένοιωσα μεγάλη πνευματική απόλαυση. Τελώ πράγματι κάτω από τη γοητεία της Νέας αυτής μελέτης του και θ