Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα: kireas.org

Το τέλος του έτους και η απαρχή του νεου είναι πάντα μια περίοδος ελπίδας, μια περίοδος  για απολογισμό, προβληματισμό και για επαναβεβαίωση δεσμεύσεων για το νέο έτος. 

To 2010 oι δράσεις του kireas.org έφεραν κάποια θετικά αποτελέσματα σε σημαντικά θέματα όπως οι δεσμεύσεις της υπουργού ΠΕΚΑ για την  ρύπανση της ΛΑΡΚΟ που επηρεάζει και το ποταμό Κηρέα, η θεσμοθέτηση  εβδομάδας  καθαρισμού των ποταμών της περιοχής, η ένταξη του Καντηλίου  και
Πυξαριά το δίκτυο Νατούρα σαν Ζώνες Ειδικής Προστασίας και η απομάκρυνση της πηγής τοξικής ρύπανσης από το Παρασκεύορεμα από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. 

Θέματα, όπως η αναγνώριση και η απόδοση τιμών στα 2000 θύματα της σφαγής του 1823 από τους Οθωμανούς για τρίτη συνεχή χρονιά προσέκρουσε στην αδιαφορία της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Η έκκληση για κοινωνικό διάλογο στο θέμα της ΒΙΠΕ και τις συνέπειες  της στους άλλους παραγωγικούς τομείς και την αειφορία κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας της περιοχής δεν είχε καλύτερη τύχη. Οι αδειοδοτικές διαδικασίες για την ΒΙΠΕ προσχωρούν ανενόχλητες, χάρη στην επιλεκτική «κώφωση» και την εσκεμμένη «αδράνεια» της απερχόμενης τοπικής αρχής.  Είναι ευκταίο ότι η νέα δημοτική αρχή θα επιδείξει καλύτερη κατανόηση και δημοκρατικότητα  στα θέματα αυτά. Ο kireas.org επανά-απευθύνει την ίδια έκκληση για κοινωνικό διάλογο στην ηγεσία του νεου δήμου.

Γενικότερα, για το 2011  ο kireas.org απλώνει χέρι για μια εποικοδομητική  συνεργασία με την νέα δημοτική αρχή για την επίλυση προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος. Με την συμπαράσταση των μελών και φίλων του ο σύλλογος θα συνεχίσει τον αγώνα του  αξιοποιώντας τις νέες  δυνατότητες παρέμβασης και τους αυξημένους ρόλους που του δίνει ο Καλλικράτης.

Ανησυχητική όμως είναι η  αναδυομένη ρηχότητα και περιστασιακότητα της «περιβαλλοντικής συνείδησης» στην περιοχή, κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει την εκπαιδευτική κοινότητα και τους άλλους φορείς. Ίσως να είμαστε από τις λίγες περιοχές στον κόσμο που η λέξη «οικολόγος» έχει αρχίσει να θεωρείται από  μερικούς ένα είδος  μομφής, κάποιο κουσούρι. Είναι χαρακτηριστικό και ανεξήγητο το κρετινίστικο μειδίαμα στα χείλη μερικών όταν ανερώτητα σπεύδουν να αποσαφηνίσουν «δεν είμαι οικουλόγος εγώ». Λες και η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας  και η υποβάθμιση του  περιβάλλοντος συμβαίνουν σε άλλο πλανήτη, δεν αφορούν ή δεν θα επηρεάσουν την περιοχή ή ότι μπορούν να περιμένουν μέχρι να τελειώσει η κρίση. Λες και οι διακηρύξεις πολιτικών κόμματων, διεθνών οργανισμών και της επιστημονικής κοινότητας  για πράσινη ή αειφόρο ανάπτυξη είναι άνευ ουσίας και μόνο για ρητορική κατανάλωση. Το 2011 έχει ανακηρυχτεί «Διεθνές Έτος Δασών» από τον ΟΗΕ και «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού» από την ΕΕ.   Στα πλαίσια του εορτασμού αυτού του 2011, ο kireas.org θα συνεχίσει την εθελοντική του δράση και  την ενημέρωση του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα.

Μέσα στην γενικευμένη απαισιοδοξία της κρίσης, όπως και οι περισσότεροι, θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι «το εσπέρας αυλισθήσεται κλαυθμός, και εις το πρωΐ αγαλλίασις». Έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να κάνουμε το μέλλον καλύτερο. Ας ελπίσουμε ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά επαναπροσδιορισμού και ανανέωσης από τα αποτυχημένα μοντέλα και νοοτροπίες του παρελθόντος. Μια χρονιά απεξάρτησης  από τα πελατειακά δεσμά των «νονών» της δημόσιας ζωής, την υστεροβουλία, την ατολμία, την ανημπορία και την μοιρολατρία.
Η ενοποίηση του δήμου δημιουργεί την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας και γεωγραφική διεύρυνση τόσο της εκπροσώπησης  όσο και των δραστηριοτήτων του συλλόγου.  Ο kireas.org απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πολίτες του ενοποιημένου δήμου να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια.

Τελειώνοντας, ο  kireas.org θέλει να  ευχαριστήσει τα μέλη και φίλους του για την γενναιόδωρη συμπαράσταση τους, χωρίς την όποια δεν θα κατόρθωνε τίποτα. Με  ελπίδα και  αποφασιστικότητα  θα προχωρήσουμε μαζί. Γνωρίζοντας ότι, ενώ έχουμε πετύχει πολλά μαζί, έχουμε πολύ περισσότερα ακόμη να επιτύχουμε.  Σας ευχόμαστε ολόψυχα  ευτυχία, ευημερία και  υγεία για το νέο έτος!


____________________________________________________________
Σύλλογος  Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως, kireas.org
Ιφιγενείας 3
Μαντούδι 34004
ΕΥΒΟΙΑ
Τηλ: 6944621086
Φαξ:2227022751



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν