Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σίμος Κεδίκογλου:Τι θα γίνει με το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και τη θέση αγροτικού ιατρού στο Πήλι;



Στα οξυμένα προβλήματα στον τομέα της υγείας αναφέρεται ο βουλευτής  Σίμος Κεδίκογλου σε ερώτηση που κατέθεσε την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου,  προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αφορμή τις αλλαγές, που θα επιφέρει στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».

Με δεδομένο το γεγονός, ότι υπάρχει σημαντικό  έλλειμμα όσον αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επισημαίνει, ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγαλύτερα προβλήματα στην περίπτωση που υπάρξουν φαινόμενα υποχρηματοδότησης, μειώσεων και γενικότερων  περικοπών στον τομέα της υγείας.
Η ερώτηση του Σίμου Κεδίκογλου αφορά στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων που εξυπηρετούν τους κατοίκους μικρών χωριών, απομακρυσμένων από το Νοσοκομείο της Χαλκίδας. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην περίπτωση του δήμου Μαντουδίου-Λίμμνης- Αγίας Άννας και συγκεκριμένα στην θέση αγροτικού γιατρού στο χωρίο Πήλι. Όπως υπογραμμίζει, υπάρχει μόνιμη θέση που όμως δεν πρόκειται να προκηρυχθεί η αναπλήρωσή της, παρά το ότι εξυπηρετεί και τους κατοίκους των όμορων οικισμών.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Ο ερχομός του Καλλικράτη επιφέρει μεγάλες αλλαγές και όπως είναι αναμενόμενο θα επηρεάσει και τον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Η λογική είναι πώς τον τομέα της υγείας πρέπει να τον έχει το κράτος και όχι να μετατεθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη.  Την πρώτη ευθύνη πρέπει να την έχει το κράτος και θα πρέπει να παρέχει τις παραπάνω υπηρεσίες ως δημόσιες, δωρεάν και υψηλής ποιότητας. Φαινόμενα υποχρηματοδότησης, μειώσεων και περικοπών γενικότερα δεν αρμόζουν στον τομέα της υγείας.
 Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται στο νομό της Εύβοιας, πέρα από το οδικό δίκτυο, είναι αυτό στον τομέα της υγείας. Στο ενδεχόμενο εφαρμογής του υγειονομικού χάρτη που παρουσιάστηκε παραπάνω τότε θα βρεθούμε μπροστά σε μία όξυνση του ήδη υπάρχοντος προβλήματος.
Τα μικρά χωριά που βρίσκονται μακριά από το Νοσοκομείο της Χαλκίδας στηρίζονται στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία. Στην περίπτωση του δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας και πιο συγκεκριμένα στο χωρίο Πήλι όπου υπάρχει θέση αγροτικού ιατρού δεν πρόκειται να προκηρυχθεί η αναπλήρωση της όπως φαίνεται από διάφορες πληροφορίες που πηγάζουν τόσο από τις διοικήσεις τόσο του Κ.Υ Μαντουδίου  όσο και της Χαλκίδας.
Αναφερόμαστε σε μία μόνιμη θέση που εξυπηρετεί πέρα από του κατοίκους του χωριού  και διπλανούς οικισμούς όπως Βλαχιά, Σαρακήνικο κτλ. Παράλληλα πολλά είναι τα μηνύματα ότι οι γιατροί του Κ.Υ Μαντουδίου που θα το στελεχώνουν θα είναι δύο – τρείς. Η κατάσταση είναι ήδη άσχημη στον τομέα της υγείας στην περιοχή και οι περικοπές φαντάζουν άσχημο εγχείρημα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1.      Ποιο θα είναι το μέλλον της θέσης του αγροτικού ιατρού στο Πήλι Ευβοίας;
2.      Τι θα γίνει με το θέμα του Κ.Υ Μαντουδίου που αποτελεί κομβικό σημείο για τους κατοίκους της περιοχής;
3.      Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή»;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν