Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου στον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο για τους επικουρικούς γιατρούς


Σε σειρά ερωτήσεων και προτάσεων προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο στο πλαίσιο του διαλόγου για τα σοβαρά προβλήματα της υγείας στην Περιφέρεια προχωράει ο Συμεών Κεδίκογλου λόγω και της ιατρικής του ιδιότητας.

Η ερώτηση που κατέθεσε σήμερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου αφορά το θεσμό των επικουρικών γιατρών
και τη βελτίωσή του προς όφελος των αναγκών των περιοχών της περιφέρειας.

Με αφορμή το γεγονός ότι από τις 24 θέσεις επικουρικών γιατρών για την Εύβοια, έμειναν κενές οι 5, ο κ. Κεδίκογλου προβαίνει σε συγκεκριμένες προτάσεις τροποποίησης ως προς τη λειτουργία του θεσμού, ώστε :
-          και οι ιατροί που επιθυμούν να εργαστούν να βρίσκουν θέση
-          και οι ενδιαφερόμενες περιοχές να έχουν τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη
-          και το υπουργείο να μην δημιουργεί παράλογες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που είχαν σαν αποτέλεσμα, σε ειδικότητες αιχμής για παράδειγμα, όπως της καρδιολογίας και παιδιατρικής, από τις 32 και 24 θέσεις αντίστοιχα να καλύπτονται μόνο οι πέντε, με ένα ποσοστό κάλυψης δηλαδή της τάξης μόλις του 15%-20%.

Την ερώτηση κατέθεσε από κοινού με τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ κ. Η. Μόσιαλο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.



              



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΠΑ.ΣΟ.Κ
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ – ΠΑ.ΣΟ.Κ.


13 Ιανουαρίου 2011
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 

Θέμα: Για τη βελτίωση του θεσμού των επικουρικών γιατρών
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με την εγκύκλιο με αριθμό πρωτ. Γ.Υφ. 3702/7-8-2006 του υπουργείου Υγείας σχετικά με το θεσμό των Επικουρικών Ιατρών: «Το Υπουργείο αντιμετωπίζει το πρόβλημα της στελέχωσης των κενών ιατρικού δυναμικού με το θεσμό των Επικουρικών Ιατρών. Μέχρι τώρα ο θεσμός έχει αποδειχθεί χρήσιμος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννά η χρονοβόρος διαδικασία προκηρύξεως, κρίσεως και διορισμού οργανικών θέσεων ιατρών ΕΣΥ. Ο θεσμός του Επικουρικού Ιατρού έγινε κυρίως για την κάλυψη κενών στην στελέχωση της περιφέρειας και όχι για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών Νοσοκομείων της χώρας, ιδίως του Κέντρου.»
Ωστόσο, στην πράξη έχουν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες και κακοδιοίκηση με αποτέλεσμα πολλές θέσεις στην περιφέρεια, όπου εκεί εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες και σε αυτές πρωτίστως αποσκοπεί ο θεσμός,  να μένουν κενές. Στην Εύβοια για παράδειγμα, που θεωρείται ευνοϊκή περιοχή, από τις 24 θέσεις καλύφθηκαν οι 19, ενώ πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά κάλυψης σε άλλες περιοχές της περιφέρειας, με πιο έντονο το πρόβλημα στις ειδικότητες καρδιολογίας και παιδιατρικής, που αποτελούν ειδικότητες αιχμής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αρμόδιο γραφείο επικουρικών του υπουργείου, από τις 32 θέσεις καρδιολόγων καλύφθηκαν περίπου οι πέντε (ποσοστό κάλυψης 15%) και από τις 24 θέσεις παιδιάτρων καλύφθηκαν επίσης οι πέντε (ποσοστό κάλυψης 20%)

Αυτό παρατηρήθηκε επειδή το υπουργείο είχε δώσει τη δυνατότητα να δηλώσει κάθε υποψήφιος μόνο δύο προτιμήσεις. Έτσι, κάποιοι γιατροί που ενδιαφέρονταν να εργαστούν ως επικουρικοί, δεν κατάφεραν να πάρουν τις δύο πρώτες προτιμήσεις τους, ενώ μπορεί να έπαιρναν κάποια άλλη θέση αν είχαν τη δυνατότητα για 4 και 5 επιλογές. Αυτό προφανώς όμως προϋποθέτει απλώς λίγο παραπάνω κόπο από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου για τη διαχείριση της αντίστοιχης πληροφορίας.
Επιπλέον, οι κενές αυτές θέσεις θεωρούνται πλέον μη υπάρχουσες και προβλέπεται να ξαναρχίσει η διαδικασία από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε 4 μήνες για να ξαναβγεί προκήρυξη, αντί να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις με τη σύντομη και απλή διαδικασία της επαναπροκήρυξής τους!
Έτσι, το αποτέλεσμα με τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας του θεσμού είναι: Α. αρκετοί ιατροί που επιθυμούν να εργαστούν, λόγω των συγκεκριμένων περιορισμών στη διαδικασία (μόνο δύο επιλογές αντί 4 ή 5), να μην τοποθετούνται, Β. οι ενδιαφερόμενες περιοχές να μην έχουν τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη, και Γ. το υπουργείο να δημιουργεί παράλογες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες σε ένα θεσμό που δημιουργήθηκε για να τις αντιμετωπίσει.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο Υπουργός:

1.      Ποια είναι τα ποσοστά κάλυψης των θέσεων των επικουρικών γιατρών στην περιφέρεια;
2.      Προτίθεται να επαναπροκηρύξει άμεσα τις θέσεις που έμειναν κενές ή θα τις αντιμετωπίσει ως μη υπάρχουσες και θα ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή;
3.      Προτίθεται το υπουργείο να τροποποιήσει τη διαδικασία προβλέποντας περισσότερες από δύο επιλογές για τους υποψήφιους, ώστε να περιορίσει το αποτέλεσμα των κενών θέσεων στην περιφέρεια;

13 Ιανουαρίου 2010                                      Οι Ερωτώντες Βουλευτές
                                               
Ηλίας Μόσιαλος, Βουλευτής Επικρατείας ΠΑ.ΣΟ.Κ.


 Συμεών Κεδίκογλου, Βουλευτής Ν. Εύβοιας ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,