Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σεβασμό επιτέλους στην Ιστορία

(Περί Μακροφτελιάς συνέχεια και ελπίζω να μην υπάρχει άλλη)
Του Αθηναγόρα Δαλαμάγκα

Εκπαιδευτικού


Πριν απαντήσω, με όσα θα α­κολουθήσουν παρακάτω, στον αξιότιμο κ. Γ. ΚΑΡΑΒΑ πρέπει να δηλώσω στους φίλους πολίτες της Ιστιαίας πως δεν περίμενα ποτέ η αναφορά ενός τουρίστα που αγαπά το νησί τους και την ι­στορία του, θα προκαλούσε αυ­τές τις αντιδράσεις. Επίσης ήταν ανέλπιστο για μένα και άξιο δι­κού σας προβληματισμού, οι α­ντιδράσεις που προκλήθηκαν να κρούουν τη δική μου πόρτα (με το άρθρο - ανοικτή επιστολή του κ. Γ. ΚΑΡΑΒΑ) και όχι των εμπλε­κομένων. Από εδώ και πέρα, επι­τρέψτε μου αγαπητέ συνάδελφε κύριε Καραβά θα απαντήσω σε κάθε σκέλος του άρθρου σας ("ΒΕ" 10/2010) και θα φωτίσω με το δικό μου τρόπο το σκοτάδι
που σας οδήγησε στη συγγραφή και δημοσίευση του εν λόγου άρ­θρου - ανοικτής επιστολής. Αρχι­κά λοιπόν θα αναφερθώ στα πρόσωπα που επιδιώκετε να προστατέψετε από την "λασπο-λογία μου" και θα αναφερθώ (σε αντίθεση με σας) ιεραρχικά. Ο Ά­γιος Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος (και μη σας ξενίζει το Χαλκίδας αλλά η απουσία εισαγωγικών α­πό τη λέξη άγιος να σας αναπαύ­ει), κ. Γ. ΚΑΡΑΒΑ, ορθοτομείτο λόγο της αλήθειας, ποιμένει και διοικεί πατρικά και ανήκει στη συνομοταξία των ιεραρχών που αγωνίζονται και αγωνιούν για την σωτηρία του λαού. Έτσι "στον ή­λιο λάσπη δεν κολλάει". Πιστεύω όμως πως για ο θέμα της Μακρο-φτελιάς, και για κάθε εντός της μητροπολιτικής του περιφέρειας που αναφέρεται σε ιστορικά κεί­μενα η βιβλιογραφία, ώφειλε να είναι ενήμερος γνώστης και η συμβουλευτική - ενημερωτική ε­πιστολογραφία από υφιστάμε­νους να κατέχει μικρότερη σημα­σία για την εξαγωγή αποφάσεων όπως αυτή περί Μακροφτελιάς.
Αφ' ετέρου ο Αρχιερατικός ε­πίτροπος παραμένει μια αστεί­ρευτη πνευματική παρακαταθή­κη για την περιοχή ακόμη και με­τά από πενήντα χρόνια παρουσί­ας. Μάλιστα κατέχω και μελετώ όλα του τα συγγράμματα. Παρ' όλα αυτά κ. Γ. ΚΑΡΑΒΑ δεν θυμά­μαι να ανέφερα ονομαστικά στο προηγούμενο άρθρο μου τον Αρ­χιερατικό Επίτροπο. Ως σκοπό ε­κεί (στο άρθρο του Σεπτέμβρη) είγα να καταδείξω θεωρητικά   ό­σους αρμόδιους ασχολήθηκαν με το ζήτημα του εξωκκλησίου της Μακροφτελιάς, χωρίς να λά­βουν σοβαρά υπόψιν τους τις ι­στορικές αναφορές σ' αυτό. Βέ­βαια αν ο αρχιερατικός σας νομί­ζει πως ανήκει σε αυτή την ομά­δα αρμοδίων, λόγω της πνευμα­τικής του θέσης, δεν θα έπρεπε, πιστεύω, να προσβληθεί αλλά να έλθει εις εαυτόν και να προβλη­ματιστεί για τα τυχόν αβλεπτήματά του επί του ζητήματος. Αν τώρα οι ανάρμοστες φράσεις μου προκαλούν αγανάκτηση σ' εσάς και στους ρασοφόρους κε­λευστές σας, θα τις ερμηνεύσω παρακάτω λέξη - λέξη για να θε­ραπεύσω τη δυσφορία σας. "Πα­ράνοια και αυθαιρεσία". Ας ερμη­νεύσουμε τις λέξεις με γεγονότα που έλαβαν χώρα. Παράνοια δεν είναι οι ισχυρισμοί του αρχιερα­τικού επιτρόπου πως το εξωκκλήσι της Μακρροφτελιάς εξυ­πηρέτησαν μόνο τα δυο τελευ­ταία χρόνια, το προσωπικό της ε­νορίας Κοιμήσεως ; γιατί αν ί­σχυε αυτό διαψεύδεται ο μακα­ριστός Γέροντας της Μεσσηνίας Χρυσόστομος και το από το 1951 άρθρο του επί του θέματος.
Ποιος τελικά λέει ψέματα ; Ε­πίσης η απόφαση του Μητροπο­λίτη προσαρτά την Μακροφτελιά στην πλησιέστερη ενορία δηλα­δή αυτή της Ευαγγελίστριας. Εί­ναι όμως έτσι; Οι υπεύθυνοι κ. Γ. ΚΑΡΑΒΑ γνωρίζουν πως πλησιέ­στερη ενορία είναι αυτή του Αγί­ου Ιωάννου του Θεολόγου του Τσιφλικιού. Αυτό επιεικώς χαρα­κτηρίζεται παράνοια. Συν τοις άλλοις αυθαίρετα κινήθηκαν και οι της Ευαγγελίστριας που γνώ­ριζαν όλα τα παραπάνω μα όταν πήραν την απόφαση στα χέρια τους δεν επισήμαναν καμία διευ­κρίνιση γύρω από το ιστορικό και χωρικό καθεστώς και "υπάκου­σαν" στις άνωθεν διαταγές και στις οκτώ Σεπτέμβρη, που πήγα να προσκυνήσω στη Μκροφτελιά, είχαν καλέσει και παπάδες α­πό τα γύρω χωριά, λες και εόρτα­ζαν τα νικητήρια επί τη αναλήψει των νέων τους καθηκόντων. Πως αλήθεια θα τα χαρακτηρίζατε ό­λα αυτά εσείς αγαπητέ συνάδελ­φε ; Όσο για τη φράση "διεξαχθείσα αλληλογραφία" είναι δα­νεικό χωρίο από κείμενο της διεξαχθείσας αλληλογραφίας. Ρω­τήστε όμως να μάθετε! !αν πάλι η απόκρυψη στοιχείων, η αποσιώ­πηση γεγονότων, ο παραγκωνι­σμός της παράδοσης, η άγνοια της ιστορίας και η καταστρατή­γηση της ενοριακής χωροταξίας δεν φέρνουν στο μυαλό σας το Βατοπαίδιο τότε συνεχίστε να α­ναπαύεστε στις δάφνες των κα­λών σας λογισμών.
Κάπου πάλι λέτε πως αντιφά­σκω. Σας παρακαλώ ξαναδιαβά­στε το άρθρο μου και θα καταλά­βετε πως αναφέρομαι στο νόμο και τον κανονισμό με τους οποί­ους ο ίδιος ο Μητροπολίτης στη­ρίζει την απόφαση του και όχι ε­γώ. Εν τω μεταξύ κάνετε λόγο για την καθαριότητα και τον στο­λισμό του ναού και του περιβάλ­λοντα χώρου τα οποία ο ίδιος διαπίστωσα γιατί, όπως είπα, ή­μουν και φέτος εκεί, θυμήθηκα τότε τους πύρινους λόγους του Ι­ησού, προς τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους "Καθαρίζετε το έξωθεν του ποτηριού και της πα-ροψίδος, έσωθεν δε γέμουσιν εξ αρπαγής και αδικίας" (Ματ23,25).
Αν λοιπόν όλα τα παραπάνω κ. Γ. Καραβά δεν σας κάλυψαν και με θεωρείται ακόμη ασεβή α­πέναντι στους πνευματικούς σας ταγούς και ποδηγέτες φοβάμαι πως βρίσκεστε σε σύγχηση ώστε να ταυτίζετε την αγωνιώδη κατά­δειξη της ιστορικής αλήθειας, με την ασέβεια. Εν πάσει περιπτώ­σει αγαπητέ συνάδελφε ζούμε στα χρόνια της αμφισβήτησης, όπως κηρύττουν κάποιοι ιεροκή­ρυκες. Παρόλα αυτά δεν δίστασαν κάποιοι να αμφισβητήσουν την ιδιότητα μου ως εκπαιδευτικού (αν σας λέει κάτι αυτό κ. συ­νάδελφε) ακόμη και την ίδια μου την ταυτότητα. Εσείς ο ίδιος δια­δίδετε πως γράφω ότι μου λένε.
Μάθετε λοιπόν πως "μεταξύ ημών και υμών χάσμα μέγα εστήρικται" (Λουκ. 16,26). Διότι εγώ ό­ποτε αρθρογραφώ στην "Βόρεια Εύβοια" το κάνω αυτεπάγγελτα και στην προκειμένη περίπτωση της Μακροφτελιάς γράφω για να τιμήσω τη μνήμη του μακαριστού γέροντα μου μητροπολίτου Μεσ­σηνίας κ. Χρυσόστομου και την ι­στορική ακρίβεια που αυτός κλη­ρονόμησε, κατέγραψε και σας ά­φησε. Εσάς κ. Γ. ΚΑΡΑΒΑ τι σας ώθησε να μπείτε στον κόπο να μου απαντήσετε και τι περιμένε­τε να προκύψει από την σειρά των λαθών που άλλοι διέπραξαν και εσείς υπερασπίζεστε; Προ­σωπικά εγώ είμαι απαισιόδοξος και θα εκπλαγώ ευχάριστα αν οι υπεύθυνοι επιστρατεύσουν τον ανδρισμό, την αποφασιστικότητα και την σοβαρότητα τους και πουν (όπως αρμόζει σε επιφα­νείς άνδρες) mea culpa.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου μας, ότι στις 21/01/2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ευβοίας (ΚΤ5-14), που βρίσκεται στη Λεωφ. Αθηνών 24Β, Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 37398 Ηλεκτρονική διεύθυνση: gr.kt.evia@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας: Κάθε ημέρα (εκτός Σαββάτου & Κυριακής) από 08:30 έως 16:30 Κάθε Τετάρτη από 08:30 μέχρι 20:30 Για την υποβοήθηση των πολιτών, στο Δήμο μας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης της μονάδας

ο λαϊκισμός διαβατήριο για τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά

Β. Αποστόλου : «Όταν ο λαϊκισμός γίνεται διαβατήριο για τα ξενοφοβικά  αντανακλαστικά» Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και των τομεαρχών του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολου Βεσυρόπουλου , σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, « δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες », ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση: