Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:Νέοι Δήμοι Εύβοιας και Διαφάνεια


Είναι προφανές ότι κάθε νέος θεσμός για να πετύχει προϋποθέτει δύο πράγματα: α)τη διαφάνεια στη λειτουργία του και β) την επάρκεια σε οικονομικούς πόρους.
Δυστυχώς για το χώρο της αυτοδιοίκησης η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» τον βρίσκει όχι μόνο χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις αλλά και αιχμάλωτο μιας αρνητικής πραγματικότητας, που με ευθύνη κυρίως της κεντρικής εξουσίας, έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο χώρο: Η ελληνική
κοινωνία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, ένα κατοχικό μνημόνιο και μια σκανδαλώδη επιχείρηση κάλυψης φαινομένων διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.
Για τη πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και για ένα πρόσθετο λόγο: Οι νέοι οργανισμοί της προέρχονται από τη συνένωση αυτοδιοικητικών χώρων με αυτόνομη διοικητική και οικονομική λειτουργία.  
Μένει λοιπόν στην ίδια να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν και πόρους να διεκδικήσει αλλά και να εμφανιστεί στην επικράτειά της χωρίς περιστατικά υπερχρέωσης και κακοδιαχείρισης.
Η καποδιστριακή περίοδος των ΟΤΑ της Εύβοιας έβρισκε τη πλειοψηφία των νεοεκλεγέντων δημοτικών «αρχόντων» να παραλαμβάνουν «χάος.. χρέη… σπατάλες», τα οποία ποτέ δεν ανέδειξαν. Όμως οι σημερινές δημοτικές αρχές για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του χώρου τους αλλά και για να διασκεδάσουν τις ελάχιστες φήμες για κακοδιαχείριση σε πρώην δήμους οφείλουν στην πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση των οργάνων τους να συζητήσουν για την οικονομική κατάσταση όλων των οντοτήτων που ενώθηκαν στους νέους ΟΤΑ.
Μέσα από διαδικασίες πλήρους διαφάνειας πρέπει σε σύντομο χρόνο να καταγραφούν και να δημοσιοποιηθούν όλες οι οφειλές και οι απαιτήσεις των συνενούμενων δήμων και των επιχειρήσεων τους, ώστε να γίνει σε όλους γνωστή η σημερινή οικονομική τους κατάσταση.
Μόνον έτσι θα καταστεί αξιόπιστη η τοπική αυτοδιοίκηση και πιο αποτελεσματική τόσο στη πίεσή της προς την κεντρική εξουσία για απόδοση των οφειλόμενων όσο και στη αξιοποίηση των πόρων που οι δημότες συνεισφέρουν.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν