ΑΛΕΞΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Έκλεισε μια περίοδος δώδεκα χρόνων για τη Τ.Α . Ο απολογισμός είναι τραγικός. Ο Καποδίστριας (1997-2010) έφυγε αφήνοντας πίσω του οικονομικά αδιέξοδα και δυσλειτουργίες των Δήμων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 20-8-10 για τα χρέη της Τ.Α :
Οφειλές προς τράπεζες 1.7 δις. Οφειλές προς τρίτους 1 δις και 200 εκ ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές χρήσης 2009 !! Για το 2010 βλέπουμε ….
Για 54 δήμους από τους 325 ετοιμάζουν ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης. Σε ανάλογο πρόγραμμα βρίσκονται και τα δημοσιονομικά της χώρας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα εντάξουν αυτούς τους Δήμους- σε μια ασφυκτική διαδικασία ελέγχου και περιορισμού χρηματοδότησης –δανεισμός- προφανώς σε βάρος της λειτουργίας τους και της εκτέλεσης έργων λόγω μνημονίου - Ε. Ε- Δ Ν. Τ –Κ .Τ .Ε
Πως όμως φθάσαμε σ αυτό το σημείο; Υπάρχουν ευθύνες και πως κατανέμονται;
Δεν έγιναν βέβαια όλα αυτά μέσα σε μια νύχτα! Ούτε εν απουσία μας. Τα βλέπαμε, τα συζητούσαμε ,τα κριτικάραμε, αλλά δεν συμμετείχαμε !
Εδώ βρίσκεται η δική μας ευθύνη, η ευθύνη του πολίτη.
Απεμπολήσαμε την ιδιότητα του πολίτη να συμμετάσχει στα κοινά προ πολλού. Σταματήσαμε να αντιδρούμε, να οργανωνόμαστε, να διεκδικούμε και να ονειρευόμαστε μια καλύτερη ζωή. Πήραμε θέση στο καναπέ και περιμέναμε….τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, που θα οδηγούσαν στον επίγειο παράδεισο.
Οι συνταγές εφαρμόστηκαν από τα κόμματα που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας για πολλά χρόνια και να….. το αποτέλεσμα!!
Η χώρα μας βρέθηκε υπό επιτήρηση. Ανυπόληπτη, υποτελής και αναζητείται τώρα ελπίδα.
Σήμερα όλοι μιλάμε για βαθειά θεσμική-οικονομική και αξιακή κρίση. Μιλάμε για σήψη, για διαφθορά, για υπεύθυνους , να τα αλλάξουμε όλα. Τη νύφη όμως θα την πληρώσουμε πάλι εμείς;
Κάτω από αυτή τη τραγικά συγκυρία για τη χώρα μας θα διεξαχθούν οι επόμενες Δημοτικές εκλογές.
Οι εκλογές αυτές δεν είναι ¨ απολιτίκ ¨ εκλογές. Είναι πολιτικές εκλογές, γιατί αντικοινωνικές πολιτικές ήταν αυτές που εφαρμόστηκαν και οδήγησαν και την Τ. Α στην οικτρή σημερινή κατάσταση.
Σε γενικές γραμμές είδαμε το αποτυχημένο υπέρ-συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης της χώρας να διαχέεται και στις τοπικές κοινωνίες. Το κομματικό-πελατειακό κράτος αναπαρήγαγε τον εαυτό του, με όλα τα γνωστά τραγικά φαινόμενα αδιαφανούς λειτουργίας και διαφθοράς στη περιφέρεια και στους Δήμους. Η κεντρική εξουσία –όποια μορφή και αν είχε-εξάντλησε το ενδιαφέρον της στη χειραγώγηση και στον κατευνασμό, μέσω της οικονομικής κάνουλας του κομματικού τοποτηρητή- Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.
Είναι γνωστά τα φαινόμενα διαμαρτυρίας Νομαρχών και Δημάρχων για δυσμενή μεταχείριση τους ή για προνομιακή μεταχείριση προς φύλα προσκείμενους-βλέπε κομματικούς εταίρους, νομείς της εξουσίας κ. λ. π
Όταν όμως το κόμμα τους βρέθηκε στην εξουσία, τότε είχαν όλα καλώς!
Να μην αδικούμε και τα θετικά σημεία του Καποδίστρια.. - Χωρίς όμως αντίκρισμα στην πράξη -
Δόθηκαν μεν αρμοδιότητες σε Νομαρχίες και Δήμους, πλην όμως δε δόθηκαν και οι αντίστοιχοι πόροι που όφειλε η πολιτεία προς τις τοπικές κοινωνίες για υπηρεσίες, για εκτέλεση έργων υποδομής και ανάπτυξης. Έτσι, συντάχτηκαν μελέτες από Δήμους και νομαρχίες που στοιβάζονται στα συρτάρια των Δημάρχων και των Νομαρχών. Συστήθηκαν οργανισμοί και υπηρεσίες που υπολειτουργούν ή σταμάτησαν να λειτουργούν!!
Το μακρύ χέρι του περιφερειάρχη λειτούργησε ως δαμόκλειος σπάθη, για οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Δευτερευόντως φταίει η ανικανότητα και ο συμβιβασμός των τοπικών αρχόντων.
Φυσικά δεν γίνεται λόγος για μια στρατηγική ανάπτυξης, με ουσιαστική συμμετοχή φορέων και δημοκρατικό προγραμματισμό, σε επίπεδα κέντρου- περιφέρειας - επαρχίας με σαφή οριοθέτηση αρμοδιοτήτων και χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Είναι γνωστές οι προτεραιότητες που έθεσαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις:
Λιγότερο κράτος-λιγότερος παροχές- λιγότερα κοινωνικά αγαθά. Δεν έφθασαν χρήματα στην περιφέρεια διότι αυτές ήταν κεντρικές πολιτικές επιλογές ευθυγραμμισμένες με την συντηρητική Ε.Ε.
Τα επιχειρηματικά συμφέροντα μπλόκαραν τα χρήματα στην πηγή και τα οδήγησαν εκεί που ήθελαν μέσα από τα διάφορα ¨ προγράμματα μεταρρυθμίσεων¨ και δήθεν ¨εξυγίανσης¨, που με ευλάβεια εφαρμόστηκαν και οδήγησαν τη χώρα σ αυτό το χάλι.
Ζούμε στην εποχή της αποθέωσης του επιχειρηματία και οτιδήποτε κοινωνικό αγαθό εξοβελίζεται. Οι πολιτικές αυτές ,οριστικά ξεκαθαρίστηκαν από την εποχή του χρηματιστηρίου και οι αυταπάτες περιττεύουν.
Το θεσμικό λοιπόν πλαίσιο δόθηκε μέσα από τον ¨Καποδίστρια¨, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των κεντρικών επιλογών των κυβερνώντων.
Επί πλέον, όσοι και όποιοι πόροι δόθηκαν μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, κατασπαταλήθηκαν από προσωπικές επιλογές-Περιφερειαρχών ,Δημάρχων - και μηχανισμούς, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς να έχουν στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας και των Δήμων .
Βαθμιαία η Τ. Α κατεξοχήν αυτό-διοικητικός λαϊκός θεσμός μετατράπηκε σε χώρο διαφθοράς, όπου άνθισαν κάθε λογής σκάνδαλα και ευδοκίμησαν τα ωραιότερα ¨μπουμπούκια¨ .Σε αυτό βοήθησε και η έλλειψη της απλής αναλογικής, ως σύστημα δημοκρατικότερης εκπροσώπησης, μεγαλύτερης συμμετοχής δημοτών και άρα ελέγχου στα πεπραγμένα της εξουσίας του πατέρα αφέντη- Δημάρχου.
Οι εκπρόσωποι της Τ. Α Νομαρχιών και Δήμων στο σύνολό τους , ελέγχονται για εγκληματική αδιαφορία, για χλιαρή και ανούσια αντίδραση απέναντι στην κεντρική εξουσία.
Αποτελούν και αυτοί μέρος του προβλήματος. Εξάντλησαν τις διεκδικήσεις τους σε επίπεδο γενικών αφορισμών και καταγγελιών. Απόφυγαν την ενεργή στήριξη του πολίτη και την κινητοποίησή του ή λειτούργησαν με τη σειρά τους ως πυροσβέστες κάθε κινητοποίησης-διεκδίκησης, αφού οι μηχανισμοί ανάδειξή τους αυτόν το σκοπό υπηρετούσαν. Έχασαν την επαφή τους με τη λαϊκή βάση ,σταμάτησαν προ πολλού να την εκφράζουν. Υποτάχθηκαν στη λογική μιας ξεπερασμένης διαχείρισης, έστησαν μηχανισμούς λιβανίσματος του κόμματος που τους ανέδειξε, έστησαν προσωπικούς μηχανισμούς με ρουσφέτια, συμβιβάστηκαν με συμφέροντα και συγκροτούν πια μια ιδιότυπη ομάδα ανά το πανελλήνιο, που τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται ¨αυτοδιοικητικοί ΄ και φαντασιώνονται πως τους περιβάλλει ο φωτοστέφανος της επιτυχίας !
Κατά κανόνα ανεπαρκείς και άεργοι, με πολλά κομματικά ¨ένσημα¨, εύκολα πειθαρχούν στους άνωθεν, με ασήμαντα προσόντα έως και ατάλαντοι.
Ανάλωσαν φαιά ουσία και χρόνο για να διακορεύσουν συνειδήσεις και να δημιουργήσουν μικρούς ¨στρατούς¨ κολλητών -κομματικών και αυλικών. Με τη πάροδο του χρόνου στραγγαλίσθηκε η Τ. Α και φιμώθηκαν οι δημότες . Να δούμε τώρα ποιος θα πληρώσει όλους αυτούς που στρατολόγησαν μέσα από προγράμματα, υποσχέσεις και κάθε είδους συναλλαγή. Το ταμείο είναι μείον .
Καιρός να το καταλάβουν και οι εξαπατημένοι. Τα παράπονά τους στη κυρία ……..Μέρκελ.
Σε ότι αφορά την περιοχή μας ,ας ρίξουν μια ματιά γύρω τους οι καθ ημάς ¨αυτοδιοικητικοί ¨ και ας μας πουν αν είναι ευχαριστημένοι για τις υποδομές που έφτιαξαν, για το ενδιαφέρον τους προς το περιβάλλον, για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, για το επικίνδυνο πέρασμα στο Δερβένι, για τα ανύπαρκτα σχέδια πόλης, για το παμπάλαιο οδικό δίκτυο, για την έλλειψη ελευθέρων χώρων, για τις ανύπαρχτες πλην όμως πανάκριβες υπηρεσίες που παρέχουν στον πολίτη, για το κατάντημα της ιατρικής φροντίδας και μέριμνας του δημότη, για την ανυπαρξία οποιασδήποτε μορφής έργου και ανάπτυξης, αν και προβληματική περιοχή από το 1990!!!. Τελευταία μας φουμάρουν τη βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη ….της μόδας κι αυτό βλέπετε.
Ας μας θυμίσουν περγαμηνές τους από συγκρούσεις που έκαναν με την κεντρική εξουσία και τα παραμάγαζα των υπηρεσιών της. Δεν υπάρχουν τέτοιες περγαμηνές!.... γι αυτό και το χάλι της περιοχής μας είναι τόσο μεγάλο.
Ας μας πούνε, με ποιους συγκρούστηκαν για τη προστασία της δημοτικής περιουσίας και οποιουδήποτε άλλου κοινόχρηστου χώρου; Πως κινητοποίησαν τον κόσμο για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της περιοχής και της εγκατάλειψής της από το κέντρο;
Τι έγινε με τους ανά καιρούς επενδυτές που θα έκαναν τη περιοχή του Μαντουδίου το σύγχρονο Ελ- Ντοράντο;
Τα ίδια πρόσωπα πάνω -κάτω ανακυκλώνονται για τέσσερις δεκαετίες στη περιοχή μας , με ίδιες ή αντίστοιχες λογικές και νοοτροπίες –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- χωρίς όραμα και ικανότητες, απλοί διαχειριστές ενός συστήματος διοίκησης ξεπερασμένου, αφού πια δεν παράγει σύγχρονες υπηρεσίες παρά μόνο εξαρτημένες συνειδήσεις.
Να μην θεωρούν όμως δεδομένες τις συνειδήσεις ,γιατί οι καιροί άλλαξαν ,δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούν να υποσχεθούν. Αναφερόμαστε απ ευθείας πια στα νέα αφεντικά : Δ. Ν .Τ - Ε .Ε -Κ .Ε .Τ
Είναι δεδομένες οι μεγάλες επιλογές των κομμάτων εξουσίας και η αδυναμία που έχουν στους νόμους της αγοράς. Γκρεμίζουν κατακτήσεις χρόνων ανενόχλητοι και τους πιάνει αλλεργία για ότι περιέχει τη λέξη κοινωνική περιουσία ή κοινωνικό αγαθό. Παλαιοί και νέοι εραστές της ελεύθερης αγοράς διαγκωνίζονται για το ποιος την ανακάλυψε πρώτος!
Όταν όμως δυναμώνει η αγορά, αποδυναμώνει η κοινωνία.
Τι νόημα έχει να μιλάμε για Τ. Α και δήθεν αιρετούς, για όργανα αυτοδιοίκησης και για αρμοδιότητες, για συμμετοχή του πολίτη σε μια διαδικασία ¨από-κοινωνικοποίησης ¨ της κοινωνίας, αφού όλα τα δημόσια αγαθά τίθενται υπό αίρεση και όλα τα προβλήματα θα μας τα λύσει ο ιδιώτης επιχειρηματίας;
Αν όλα αυτά μας τα αφαιρέσουν, τι μένει να αυτό-διαχειριστούμε εμείς εκτός από τη φτώχεια μας και τη πείνα, που σε λίγο κάνει την εμφάνισή της;
Για όλους αυτούς τους λόγους οι εκλογές που έρχονται είναι πολιτικές εκλογές. Πολιτικά πρέπει να σκεφτούμε και πολιτικά να δράσουμε, ας αφήσουμε τα κόμματα για λίγο στην άκρη. Ας χαλαρώσουμε λίγο από τους σφιχτούς εναγκαλισμούς των κομμάτων. Στόχος μας τα κοινά προβλήματα και το μέλλον μας.
Η κοινωνία μας είναι αθωράκιστη από θεσμούς διαφάνειας και ελέγχου και ο κόσμος πληγωμένος από κόμματα και πρόσωπα. Η απάντηση σ όλα αυτά δεν είναι η παραίτηση, αλλά η συμμετοχή και διαμόρφωση του Νέου από εμάς.
Ο Καποδίστριας ήταν θνησιγενής. Πέθανε μαζί με τις ελπίδες που καλλιέργησε κάποτε για αναζωογόνηση της υπαίθρου και τοπική ανάπτυξη. Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν σε όλα τα επίπεδα.
Η ελπίδα γι αυτό που έρχεται είναι και προσωπική ευθύνη. Θα αποφασίσουμε να δράσουμε ενεργά δικαιολογώντας την ύπαρξη του ελεύθερου σκεπτόμενου πολίτη; Ολοένα και περισσότερο ακούγεται η φράση ¨κάτι πρέπει να γίνει, ως εδώ…¨. Το άμεσο μέλλον θα δείξει…..
ΑΛΕΞΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΛΙΜΝΗ
16/9/2010