Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ναι μπορούμε να βοηθήσουμε αν το θέλουμε



Ενώ είμαστε απορροφημένοι στην καθημερινότητα μας και τις τοπικές εκλογές αυτές τις μέρες (από τις 20 μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσα τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζητούν στον ΟΗΕ τη πρόοδο στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Ο kireas.org σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης στο διαδίκτυο με έκπληξη διαπίστωσε ότι πολλοί νέοι πιστεύουν λανθασμένα ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό τα θέμα. Για αυτό και αυτό το δημοσίευμα. Η αλήθεια είναι ότι οι εκθέσεις του ΟΗΕ ( δες εδώ λεπτομέρειες http://www.undp.org/mdg/progress.shtml) δείχνουν ότι υπάρχει πρόοδος και ότι μπορούμε αν θέλουμε σαν άτομα να βοηθήσουμε.


Όσοι επιθυμούν μπορούν να βοηθήσουν συμμετέχοντας στις δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών συγκεντρώνοντας υπόγραφες ή με άλλους πρωτότυπους τρόπους. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των σχολείων είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Λεπτομέρειες για τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε θα βρείτε εδώ http://www.un.org/en/mdg/summit2010/getinvolved.shtml.

Παρά την πρόοδο οι στόχοι για την μητρική και τη παιδική θνησιμότητα (Στόχοι 4 και 5) παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις. Περίπου 8,8 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν από την ηλικία των πέντε ετών και σχεδόν 350.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη ή το τοκετό. Για παράδειγμα, η Νιγηρία, μια χώρα με αφθονία πόρων που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη Αφρική, έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας στον κόσμο. 700 βρέφη και 136 μητέρες πεθαίνουν κάθε μέρα, κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά τον τοκετό. Λεπτομέρειες για τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε για να μειωθεί η μητρική και η παιδική θνησιμότητα (Στόχοι 4 και 5) θα βρείτε εδώ http://www.savethechildren.net/alliance/get_involved/main.htm (ΜΚΟ «Save the Children -Σώστε τα παιδιά»)



Ενημερωτικά, οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (MDGs) είναι οκτώ συνολικά και πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2015. Καθορίστηκαν με την Διακήρυξη της Χιλιετίας η όποια υιοθετήθηκε από 189 έθνη το Σεπτέμβριο του 2000.

Στόχος 1: Εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας και πείνας

Στόχος 2: Επίτευξη σε παγκόσμιο επίπεδο της βασικής εκπαίδευσης

Στόχος 3: Προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και ενδυνάμωση της θέσης τής γυναίκας.

Στόχος 4: Μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

Στόχος 5: Βελτίωση της υγείας των μητέρων.

Στόχος 6: Καταπολέμηση του HIV/AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών.

Στόχος 7: Εξασφάλιση της αειφορίας του περιβάλλοντος.

Στόχος 8: Ανάπτυξη μιας Παγκόσμιας Αναπτυξιακής Συνεργασίας.



Σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Χιλιετίας μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχουμε:
1. Μείωση κατά το ήμισυ της φτώχειας
2. Παροχή της βασικής εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά
3. Απαλοιφή των διαφορών μεταξύ των δύο φύλων στα σχολεία
4. Μείωση κατά τα 2/3 της βρεφικής θνησιμότητας
5. Μείωση κατά τα 3/4 της μητρικής θνησιμότητας
6. Αναστολή εξάπλωσης του AIDS και της ελονοσίας
7. Εξασφάλισης της αειφορίας του περιβάλλοντος
8. Οικοδόμηση μιας παγκόσμιας αναπτυξιακής συνεργασίας
Σχετικά
Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα
http://www.un.org/millenniumgoals/
http://www.undp.org/mdg/
Έκθεση 2010 για τους Στόχους της Χιλιετίας

http://www.un.org/millenniumgoals/pdf/MDG%20Report%202010%20En%20r15%20-low%20res%2020100615%20-.pdf

Τι χρειάζεται για να επιτευχθούν οι στόχοι

http://content.undp.org/go/cms-service/stream/asset/?asset_id=2620072

____________________________________________________________
Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως, kireas.org

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου μας, ότι στις 21/01/2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ευβοίας (ΚΤ5-14), που βρίσκεται στη Λεωφ. Αθηνών 24Β, Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 37398 Ηλεκτρονική διεύθυνση: gr.kt.evia@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας: Κάθε ημέρα (εκτός Σαββάτου & Κυριακής) από 08:30 έως 16:30 Κάθε Τετάρτη από 08:30 μέχρι 20:30 Για την υποβοήθηση των πολιτών, στο Δήμο μας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης της μονάδας

ο λαϊκισμός διαβατήριο για τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά

Β. Αποστόλου : «Όταν ο λαϊκισμός γίνεται διαβατήριο για τα ξενοφοβικά  αντανακλαστικά» Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και των τομεαρχών του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολου Βεσυρόπουλου , σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, « δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες », ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση: