Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή


Ανακοίνωση για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, σε συνέχεια και του μουσικού αφιερώματος του συλλόγου το καλοκαίρι με θέμα τις αλησμόνητες πατρίδες.
«Για τους Έλληνες, η Σμύρνη και η Μ. Ασία γενικότερα, υπήρξε τόπος ευλογημένος, γη στην οποία έζησαν χρόνια όμορφα, χώματα εύφορα που τα έκαναν να καρπίσουν και να τους προσφέρουν πλούτο, χώματα που όμως έμελε να ποτίσουν με το αίμα τους.
Από τη στιγμή που η Αντάντ και το ξένο κεφάλαιο «τακτοποίησαν» τις
δουλειές τους στην Ανατολή και αποφάσισαν να σταματήσουν το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η μικρασιατική υπόθεση άρχισε να μοιάζει με πεθαμένο παιδί στην κοιλιά της Ελλάδας.
Πετρέλαια, μεταλλεία, σίδηρος, χρώμιο, μεγάλα συμφέροντα έστειλαν τους Έλληνες στη Μ. Ασία για να τους διώξουν με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε, όταν πια η παρουσία τους δεν ήταν χρήσιμη.
Ακολούθησε προσφυγιά, πόνος, βάσανα, αγώνας για επιβίωση, απόρριψη, περιθωριοποίηση από τους Ελλαδίτες που χαρακτήριζαν τους Έλληνες τουρκόσπορους, εισβολείς που θα τους έκλεβαν τη γη, τα μεροκάματα.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά, κάτι θυμίζουν όλα αυτά...
Τα ίδια συμφέροντα των ισχυρών, δημιουργούν και στις μέρες μας πρόσφυγες, ανθρώπους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για λόγους οικονομικούς, εξαιτίας πολιτικών ή θρησκευτικών διώξεων, υπερασπιζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις τη σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
Ελπίζουν σε μια καλύτερη τύχη και αντιμετωπίζουν ξενοφοβία, αντιπροσφυγικούς νόμους, κακομεταχείριση, απειλές, ακόμη και σωματική βία.
Ο Ξένιος Δίας δε μένει πια εδώ.
Ξεχνάμε ότι οι ίδιοι, εκτός από πρόσφυγες, έχουμε υπάρξει (και ξαναγινόμαστε) οικονομικοί μετανάστες, προσδοκώντας μια καλύτερη ζωή για τις επόμενες γενιές, άσχετα εν τέλει, αν τα ίδια συμφέροντα τα οποία προαναφέρθηκαν, αλλά και οι δικές μας επιλογές, θα δημιουργήσουν νέα γενιά μεταναστών.
Προερχόμαστε από μετανάστες και τα παιδιά μας είναι εν δυνάμει μετανάστες.
Σίγουρα δεν θα θέλαμε να κατηγορηθούν ως κλέφτες του μεροκάματου του Ευρωπαίου, του Αμερικανού ή του Αυστραλού, να λοιδορηθούν, να απειλούνται, να εκβιάζονται, να γίνουν οι νέοι «γκάστερμπάιντερς».
Οι ξένοι εργάτες είναι ταξικά μας αδέρφια τα οποία χωρίς χαρτιά, χωρίς άσυλο, χωρίς συμπαράσταση και ζεστασιά, καταλήγουν να νοιώθουν χωρίς οντότητα, σαν φαντάσματα.
Σήμερα στο δικό μας τόπο ο Ισμαήλ και η Αϊσέ, αύριο σ’ ένα ξένο τόπο ο Γιάννης και η Μαρία.
Κι αυτό γιατί κάποιοι βρικόλακες από το παρελθόν κατάφεραν και με τη δική μας ευθύνη είναι η αλήθεια, να παραμερίσουν την ταφόπλακα και να βγουν στο φώς.
Το χέρι που απειλεί σήμερα και στρέφεται ενάντια στον μετανάστη, τον πρόσφυγα που απλά τυχαίνει να έχει διαφορετική απόχρωση επιδερμίδας, αύριο θα οπλιστεί κατά των δικών μας παιδιών κάπου αλλού!
Πριν βγει από το στόμα μας η φράση «μας κλέβουν το μεροκάματο», θα ήταν προτιμότερο να σκεφτούμε γιατί δεν έχουμε μεροκάματο, να αγωνιστούμε για το δικαίωμα όλων μας στην εργασία, ώστε να μην υπάρχουν πάλι νέες Μικρασιατικές καταστροφές με αθώα θύματα, πρόσφυγες κυνηγημένους.»
Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο...

ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ-ΝΕΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ-

ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ο Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης -εξ Αιδηψού, «ουκ ασήμου πόλεως πολίτης»-, έχει μία ακατάπαυστη πνευματική δημιουργία και παραγωγή στη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Το τελευταίο χρονικά έργο του ο «Ωριγένης» είναι ένα σύγγραμμα άρτιο και ολοκληρωμένο μέσα στη θεολογική και φιλοσοφική γραμματεία μας. Αποδεικνύει το εύρος των γνώσεων του πάνω στην Αρχαία Ελληνική σκέψη - Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρος, Κυνικοί, Στωικοί - αλλά και το βάθος της θεολογικής του παιδείας και το ύψιστο βεληνεκές των ερευνών του και των θεολογικών του μελετών που με τον τίτλο «ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» ανέρχονται σε 10 τόμους! Αν δε σε αυτούς τους τόμους προστεθεί η λάμψη και η γοητεία του προσωπικού του ύφους, συγκροτούν μία ΑΡΙΣΤΗ πραγματεία πάνω σε θεολογικά θέματα και στους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Μόλις μου έστειλε τον «ΩΡΙΓΕΝΗ» -ήταν καλοκαίρι στην Αιδηψό-τον διάβασα και ένοιωσα μεγάλη πνευματική απόλαυση. Τελώ πράγματι κάτω από τη γοητεία της Νέας αυτής μελέτης του και θ...