Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η λειτουργία των ΚΕΠ




Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Στη βορειοευβοιώτικη κοινή γνώμη έχει εδραιωθεί, δικαίως, η αντίληψη ότι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αποτελούν ότι το καλύτερο έχει να επιδείξει η δημόσια διοίκηση ως προς την εξυπηρέτηση του πολίτη τα τελευταία 11 και πλέον χρόνια. Την ίδια καλή γνώμη έχει διαμορφώσει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και από τις άλλες περιοχές της Εύβοιας και γενικότερα της χώρας.
Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, καθώς μόνο πέρυσι από τα ΚΕΠ όλης της χώρας διεκπεραιώθηκαν περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια
διαδικασίες και εξυπηρετούνται κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 60 χιλιάδες πολίτες.
Τα ΚΕΠ τακτοποιούν άμεσα, χωρίς άγχος και ταλαιπωρία των πολιτών μια σειρά από διοικητικές πράξεις, οι οποίες αφορούν από επικυρώσεις, πιστοποιητικά γέννησης και βεβαιώσεις γνησίου υπογραφής μέχρι φορολογικά, εργασιακά, ακόμα και στρατολογικά θέματα.
Τα ΚΕΠ σήμερα διεκπεραιώνουν περισσότερες από 1.100 διοικητικές πράξεις.
Ωστόσο, εργαζόμενοι στα ΚΕΠ υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να διεκπεραιώνουν πολύ περισσότερες και πιο σύνθετες διαδικασίες και να εξελιχθούν στο αποκλειστικό γκισέ του Δημοσίου, εξυπηρετώντας έτσι περαιτέρω τους πολίτες, όπως για παράδειγμα, να βοηθούν στη σύσταση εταιρειών, κάτι που, αν και έχει ανακοινωθεί εδώ και 1,5 χρόνο, δεν εφαρμόζεται.
Παράλληλα, υπάρχει θέμα στελέχωσης των ΚΕΠ και άμεσης απεμπλοκής τους από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Τον τελευταίο καιρό, το 40% των περίπου 1.150 ΚΕΠ, δηλαδή περίπου 450 ΚΕΠ, είτε υπολειτουργούν είτε κινδυνεύουν ακόμα και με λουκέτο.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα ΚΕΠ έχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς θα μπορούσε ακόμα και η ανάπτυξη της χώρας να στηριχθεί σε αυτά.
Όπως επισημαίνουν, μόνο το γεγονός ότι τα ΚΕΠ χωρίς να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη έχουν μειώσει σε σχέση με το παρελθόν τη γραφειοκρατία σημαίνει πάρα πολλά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μετατροπή των ΚΕΠ σε μοχλό ανάπτυξης και η μείωση μέσω αυτών της γραφειοκρατίας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση δεκάδων δις ευρώ για τους Έλληνες πολίτες, δεδομένου ότι η γραφειοκρατία κοστίζει το 6,8% του ΑΕΠ της χώρας.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,