Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βαγγέλης Αποστόλου:Παρέμβαση στην ημερίδα


Παρέμβαση στην Ιστιαία κατά την ημερίδα "Η Αγροτική επιχειρηματικότητα... ως τρόπος ζωής".

Με αφορμή την ημερίδα "Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα...ως τρόπος ζωής", η οποία διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην περιοχή της Ιστιαίας, ο βουλευτής Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Βαγγέλης Αποστόλου κατά την παρουσία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
Η οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων στην επαρχία φέρνει πιο κοντά τους ειδικούς του χώρου με τα ουσιαστικά προβλήματα των αγροτών. Θετική η προσπάθεια της περιφέρειας, όπως θετικό βήμα ήταν και η ανάδειξη του
αγροτικού καλαθιού της Περιφέρειας. Βέβαια η γεωργία βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε κρίση, που επιδεινώθηκε και με τις σημερινές συνθήκες.
Αυτό όμως που δεν έχει γίνει αντιληπτό από την πολιτεία είναι ότι  η γεωργία δεν είναι απλά ένας ακόμη τομέας της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι εκείνος ο τομέας παραγωγής που ενώ έχει υψηλή ανταποδοτικότητα και μάλιστα σε πυκνό χρόνο ανανεώνεται και φυσικά.
Και βέβαια είναι αυτός που διασφαλίζει την επιβίωση ενός λαού, πόσο μάλλον στη χώρα μας που το 50% και πλέον των ελλήνων έχει σχέση συμπληρωματική με το χώρο, είτε με απασχόληση είτε με ενίσχυση .
Η υποτίμηση της αγροτικής δραστηριότητας έχει μετατρέψει την παραδοσιακά αγροτική Ελλάδα σε αιμορραγικά εισαγωγική χώρα τροφίμων και την αγροτική της γη σε πλήρη εγκατάλειψη.
Αρκεί να αναφερθεί ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων (κυρίως διατροφικών) ξεπερνά σήμερα τα 5 δις ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή περισσότερα από 5 εκατομμύρια στρέμματα παραγωγικής γης οδηγούνται σε ερημοποίηση.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο που θα στοχεύει στην αυτάρκεια του διατροφικού τομέα, στην επαναφορά της παραγωγής παραδοσιακών αγαθών και προϊόντων και στην οργανωμένη εξαγωγική κατεύθυνση.
Κι αυτές οι αγροτικές πολιτικές προϋποθέτουν τη σύνταξη και υλοποίηση ενός ρεαλιστικού αγροτικού χωροταξικού σχεδίου κατά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και Καλλικρατικό δήμο
Ο στόχος της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο είναι δύσκολος να επιτευχθεί στην πράξη εξαιτίας μιας σειράς προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν και ως εργαλείο για την αντιμετώπισή τους αποτελεί η εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης με καινοτόμο χαρακτήρα που δυστυχώς δεν υπάρχουν. Έτσι δεν υπάρχει η δυνατότητα να μορφοποιηθεί ουσιαστικά μία ζωντανή και εξελισσόμενη ύπαιθρος με δυναμική διαρκούς ανάπτυξης, παρέχοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουν και να επιλέξουν οι ίδιες τον τρόπο ανάπτυξής τους.
Παρόλα τέτοιες προσπάθειες πρέπει να γίνονται γιατί μπορούν να ανοίξουν ένα δρόμο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν