Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

από την Αδελφοποιημένη Πόλη Προκόπι της Καππαδοκίας





Επέστρεψε η αποστολή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας από την Αδελφοποιημένη Πόλη του Προκοπίου της Καππαδοκίας (Urgup)

Το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου επέστρεψε από την Τουρκία η αποστολή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, που συμμετείχε στην ανταπόδοση των εκδηλώσεων αδελφοποίησης στο Προκόπι της Καππαδοκίας (Urgup). Η αποστολή, η οποία αποτελείτο στην συντριπτική της
πλειοψηφία από απογόνους προσφύγων του Προκοπίου, επέστρεψε στην Ελλάδα γεμάτη συγκίνηση, παραστάσεις και συναισθήματα από το προσκύνημα στην πατρογονική γη. «Εκπληρώθηκε ένα όνειρο ζωής», «ήταν μνημόσυνο στις ψυχές των γονιών μας» δήλωναν συγκινημένοι.
 
Η αποστολή αναχώρησε από την Ελλάδα την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου μετά από ένα μακρύ ταξίδι έφτασε στο Urgup αργά το βράδυ του Σάββατου 13 Οκτωβρίου.

Το πρωί της επομένης, Κυριακή 14 Οκτωβρίου, η αποστολή λειτουργήθηκε στον ανακαινισμένο Ναό Αγίου Νικολάου Σινασσού (Μουσταφά Πασσά), παρουσία του Δημάρχου της πόλης κ. Levent Akk
Στη συνέχεια η αποστολή μετέβη στο Προκόπι (Urgup), στο στάβλο όπου έζησε και εκοιμήθη ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, όπου ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των ξεριζωμένων Προκοπιέων και Καππαδόκων, παρουσία του κ. Oguz Osden ε κπροσώπου του Δημάρχου του Urgup. Αξίζει να σημειωθεί ότι χώρος άνοιξε ειδικά για την aποστολή, αφού σταύλος βρίσκεται σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στον οποίο γίνονται ektatam;ena έργα αποκατάστασης και είναι κλειστός για το κοινό, για λόγους ασφάλειας. Η θεία λειτουργία, η αρτοκλασία, η επιμνημόσυνη δέηση και το κήρυγμα έγινε από τον π. Χρύσανθο, πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Δέρκων, απεσταλμένος όπως και ο Ιεροψάλτης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Αμέσως μετά οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, ο Αντιδήμαρχος κ. Ι Καντζούρας με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Δημάρχου, ο Πρόeδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Τζαχρήστος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ι. Κανελλόπουλος, μαζί με το  κ. Oguz Osden, εκπρόσωπο του Δημάρχου του Urgup κ. Fahri Yildiz ,εναπόθεσαν στην είσοδο του στάβλου, σύντομη αναμνηστική - επεξηγηματική επιγραφή στην ελληνική και αγγλική γλώσσα:
“Σε αυτό το σπίτι έζησε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, Άγιος των Ορθόδοξων χριστιανών.
 
Γεννήθηκε στη Ρωσία το 1690 και εκοιμήθη στο Προκόπιο της Καππαδοκίας, σε αυτό το χώρο, στις 27 Μαίου 1730.

Το 1924 κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος ακολούθησε τη μοίρα των προσφύγων. Το ιερό Του λείψανο μεταφέρθηκε από τους χριστιανούς συμπατριώτες του στην Ελλάδα, στην Εύβοια, στο Νέο Προκόπιo του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης – Αγίας Άννας.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Μαίου.

Η Καππαδοκία υπήρξε πατρίδα μεγάλων χριστιανών Αγίων και σήμερα γίνεται γέφυρα συνεργασίας μεταξύ του Τουρκικού και Ελληνικού Λαού.

Η επεξηγηματική αυτή επιγραφή τοποθετήθηκε στις 14.10.2012
στα πλαίσια της αδελφοποίησης των Δήμων :
·               URGUP (Προκόπιο Καππαδοκίας) Τουρκίας
και
·               ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ Ελλάδας
επί Δημάρχων
FAHRI YILDIZ και ΑΝΕΣΤΗ ΨΑΡΡΟΥ”

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος URGUP είχε μεταφράσει την επεξηγηματική επιγραφή στην τουρκική γλώσσα και την είχε ήδη τοποθετήσει στο επισκέψιμο μέρος του στάβλου. Μας εξήγησαν ότι όταν ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης, η ίδια επιγραφή και στις τρεις γλώσσες, θα αναγραφεί σε πλάκα ανάλογη του χώρου και θα τοποθετηθεί στην είσοδο του στάβλου.  Στη συνέχεια η αποστολή ξεναγήθηκε στο χώρο με τα λαξευμένα στους βράχους σπίτια που παλαιού Προκοπίου, όπου εκτελούνται τα έργα αναστήλωσης και στην μικρή εκκλησία, απέναντι από το στάβλο, όπου εκκλησιαζόταν  ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος.
Το μεσημέρι την αποστολή υποδέχθηκε ο Δήμαρχος του URGUP (Προκόπιο Καππαδοκίας) κ. Fahri Yildiz  στην οποία παρέθεσε γεύμα και είχε την ευκαιρία να χαιρετήσει και να συνομιλήσεις με τα μέλη της αποστολής και περισσότερο με τους απόγονους των προσφύγων.
 
Το βράδυ της ίδια ημέρας, στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου URGUP, παρουσία του Δημάρχου κ. Fahri Yildiz, Δημοτικών Συμβούλων, Δημοτικών Υπαλλήλων και Δημοτών έγινε η υποδοχή της αποστολής του Δήμου μας και η τελετή αδελφοποίησης.

Ο Δήμαρχος Fahri Yildiz καλωσόρισε την αποστολή, καλωσόρισε τους Προκοπιανούς στον τόπο τους και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των δύο περιοχών και των δύο λαών.
Στην αντιφώνησή του ο  κ. Ιωάννης Καντζούρας με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Δημάρχου, μετέφερε το μήνυμα του Δημάρχου μας κ. Ανέστη Ψαρρού, ο οποίος λόγω εκτάκτων προβλημάτων – υποχρεώσεων δεν μπόρεσε τελικά να ακολουθήσει την αποστολή. «Είμαι μαζί σας» διαμήνυσε στον Δήμαρχο Urgup κ. Fahri Yildiz, ο Δήμαρχος Α. Ψαρρός «με τη σκέψη μου και τις ευχές μου, για υγεία και πρόοδο στους πολίτες και τη Δημοτική Αρχή του Urgup. Για μια παραγωγική συνεργασία των δύο περιοχών. Στο όνομα της ειρήνης και του αμοιβαίου σεβασμού. Στην κατεύθυνση της ευημερίας των πολιτών που εκπροσωπούμε».
Ο Αντιδήμαρχος κ. Καντζούρας σημείωσε ότι  «88 χρόνια μετά τον ξεριζωμό του 1924, το Νέο Προκόπι της Εύβοιας επιστρέφει “επισήμως” στις ρίζες του. Στο Προκόπι της Καππαδοκίας. Τα δίδυμα αδέλφια, που βγήκαν από την ίδια κοιλιά της μάνας Καππαδοκίας, ξανασμίγουν. Η δυστυχία του πολέμου, δίνει τη θέση της στην αισιοδοξία της ειρήνης. Ο πόνος δίνει τη θέση του, στη χαρά της ζωής. Οι χριστιανοί του Προκοπίου ξανασμίγουν με τους μουσουλμάνους συμπατριώτες τους». Σημείωσε ότι «πρέπει να χτίσουμε το μέλλον μας στο πνεύμα της καλής γειτονίας, στο πνεύμα της συνεργασίας  Να αναζητήσουμε νέους τρόπους συνεργασίας, κάτω από τα σημερινά δεδομένα. όπως είναι η   εκπαιδευτική συνεργασία., οι εμπορικές ανταλλαγές στα προϊόντα που παράγουμε, η συνεργασία στον τουρισμό».

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Χρήστου Τζαχρήστου, ενώ συγκίνησε ο προκοπιανός Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Κανελόπουλος με προσωπικές βιωματικές αναφορές από τους πρόσφυγες παππούδες του. «Τα παραμύθια των παππούδων μου για το Προκόπι της Καππαδοκίας γίνονται σήμερα πραγματικότητα» ανάφερε φανερά συγκινημένος.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και με μικρή δεξίωση του Δήμου του URGUP στα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Η επόμενη ημέρα 15 Οκτωβρίου η αποστολή επισκέφτηκε τη Σιννασό (Μουσταφά Πασσά) όπου η υπήρξε επίσημη συνάντηση με το Δήμαρχο της Πόλης κ. Levent Akk. και στη συνέχεια επισκέφτηκε την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, όπου έκπληκτοι οι απόγονοι των προσφύγων ανακάλυψαν στις αφιερώσεις των αγιογραφιών ονόματα των παππούδων τους! Η αποστολή ξεναγήθηκε στο «ανοιχτό» μουσείο του Ζελβε, με τα δεκάδες μοναστήρια – εκκλησίες λαξευμένα στους μαλακούς βράχους. Μετά η αποστολή επέστρεψε στο Urgup όπου ο Δήμαρχος κ. Fahri Yildiz υποδέχθηκε την ελληνική αντιπροσωπεία  στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πόλης.

Στο Urgup, η αποστολή και ειδικά οι απόγονοι των προσφύγων είχαν το χρόνο να περπατήσουν στο σημερινό Προκόπι, να «ζήσουν» την πατρογονική γη, να βρουν τα σπίτια  των προγόνων τους. Κι όντως τα σπίτια βρέθηκαν κι οι πόρτες τους άνοιξαν. Οι νέοι ιδιοκτήτες καλοδέχθηκαν με σεβασμό τους απόγονους των προσφύγων και συγκινημένοι τους έδειξαν τα σπίτια των παππούδων τους. Κι όντως βρέθηκαν ηλικιωμένοι κάτοικοι του Urgup που θυμήθηκαν ονόματα οικογενειών των χριστιανών προκοπιέων έφυγαν με την ανταλλαγή για την Ελλάδα.  Ξεχείλισε η συγκίνηση και σε αυτές τις περιπτώσεις….

Το βράδυ της ίδια ημέρας ο Αναπληρωτής Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον Buyuk τουριστικό πράκτορα της περιοχής του Urgup

Την επομένη Τετάρτη 15 Οκτωβρίου η αποστολή αναχώρησε για το μακρύ ταξίδι επιστροφής προς την Κωνσταντινούπολη. Μια σύντομη διαδρομή – αποχαιρετισμός στην πόλη του Προκοπίου (Urgup), ένα νεύμα στην παλιά χριστιανική γειτονιά, ένα δάκρυ στα μάτια των περισσοτέρων και αναχώρηση. Μετά από σχεδόν 11 ώρες οδική διαδρομή η αποστολή διανυκτέρευσε στην Προύσα.

Αναχώρηση για Κωνσταντινούπολη, νωρίς το πρωί της Τετάρτης 17ης Οκτωβρίου και άφιξη στην Πόλη αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Ξενάγηση στην Αγία Σοφία, στον ιππόδρομο και σε άλλα μνημεία της Πόλης.
 
Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου η αποστολή είχε επίσημη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο, ο οποίος υποδέχθηκε την αποστολή στον Ναό του Αγίου Γεωργίου. «Να είστε ευλογημένοι, όλοι εσείς που ανοίγετε δρόμους ειρήνης, όλοι όσοι συμβάλετε στη φιλία των δύο λαών, που μας επιτρέπει να προσκυνούμε και να λειτουργούμε στους τόπους των προγόνων μας» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Παναγιότατος.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Καντζούρας  με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Δημάρχου μετέφερε το σεβασμό και την αγάπη του Δημάρχου Ανέστη Ψαρρού στο πρόσωπο του Πατριάρχη μας, καθώς και την εκτίμησή του στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο κ. Καντζούρας ενημέρωσε τον Παναγιότατο για την επίσκεψη στο Προκόπι της Καππαδοκίας και τον ευχαρίστησε για την αποστολή Ιερέα και Ιεροψάλτη για την τέλεση των μυστηρίων. Τέλος ο Αντιδήμαρχος προσκάλεσε τον Παναγιότατο στο Δήμο μας. Ακολούθησε ανταλλαγή  αναμνηστικών δώρων και η αποστολή αναχώρησε για την Παναγία των Βλαχερνών, όπου για πρώτη φορά εψάλη το «Υπερμάχω» και από εκεί για το αεροδρόμιο από όπου επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ο Δήμος μας ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχή διοργάνωση της επίσκεψης στην αδελφοποιημένη πόλη του Urgup. Ευχαριστεί τους δημότες μας που συμμετείχαν στην αποστολή, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη για τη βοήθειά του, το Δήμαρχο Fahri Yildiz και την Δημοτική Αρχή του Urgup (Προκόπι) για την φιλοξενία και το Δήμαρχο της Σινασσός (Moustafapasa) κ. Lenent Akk για τη ζεστή υποδοχή. Τέλος ευχαριστούμε δημόσια την κ. Δέσποινα Παπανδρέου σύνδεσμο επικοινωνίας των δύο Δήμων και «πρέσβειρα» φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Καππαδοκίας και της Βόρειας Εύβοιας.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν