Επιστολή του ερευνητή Αλέξανδρου Καλέμη
Προς τον Σύλλογο «Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως»
Κοινοποίηση,
Δήμαρχο Κηρέως
Αγαπητοί φίλοι, παρακολουθώ από καιρό τα δρώμενα της ιστοσελίδας του Συλλόγου σας, επικροτώντας σε γενικές γραμμές την προσπάθειά σας, η οποία θέλω να πιστεύω πως πηγάζει από την αγνή σας αγάπη προς την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Εύβοια και ειδικότερα τη Βόρεια Εύβοια.
Ονομάζομαι Αλέξανδρος Καλέμης είμαι ερευνητής, συγγραφέας, αρθογράφος του Πανευβοϊκού Βήματος και εκδότης. Έχω μέχρι σήμερα δημιουργήσει και κυκλοφορήσει 28 βιβλία με αποκλειστική θεματολογία τους την Εύβοια (ιστορία, λαογραφία, φυσικό περιβάλλον, τουριστικές υποδομές κ.α.). Πολλά από αυτά ευτύχησαν υψηλής κυκλοφορίας και αγοραστικής αποδοχής από το ελληνικό βιβλιόφιλο κοινό. Σας αναφέρω την ταυτότητά μου διότι κατ΄ουδένα τρόπο δεν θα είχα την απαίτηση να με γνωρίζετε. Δυστυχώς όμως αυτή η δικαιολογημένη άγνοιά σας για το ταπεινό μου έργο με αναγκάζει, στα πλαίσια πάντα του πολιτισμού και της δημοκρατίας, να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για το περιεχόμενο του άρθρου σας «Να τιμηθεί η σφαγή του Μαντουδίου το 1823» το οποίο χρησιμοποιεί στοιχεία από τα βιβλία μου «Ο Κηρέας της Εύβοιας» και «Αγγελής Γωβιός. Επανάσταση στην Εύβοια» κατονομάζοντας ως πηγή μόνο την αναμφισβήτητα εξαιρετική ηλεκτρονική εφημερίδα «Ο Σερβιτόρος της Εύβοιας». Παρά το γεγονός της αντιδεοντολογικής παρατυπίας, δεν θα έμπαινα στον κόπο του σχολιασμού γιατί επαναλαμβάνω, πως δεν έχω την απαίτηση τα μέλη ενός συλλόγου να γνωρίζουν τους πάντες και τα πάντα,.
Η αιτία της παρέμβασής μου είναι αφενός η επιπόλαια ιστορική αναφορά στα γεγονότα της περιόδου 1823, αφετέρου οι αστείες (επιτρέψτε μου) προτάσεις σας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως και η κατάφορη αδικία προς το πρόσωπο του νυν Δημάρχου κ. Πρόδρομου Ενωτιάδη στο σημείο τουλάχιστον, που τον προτρέπετε να επαληθεύσει !!! την ιστορική ακρίβεια γεγονότων, που δεν μπήκατε καν στον κόπο να εξετάσετε από μόνοι σας πριν συντάξετε αυτό το πρόχειρο άρθρο.
Σας ενημερώνω λοιπόν, προς αποκατάσταση της αλήθειας, πως από το 1996 ο Πρόδρομος Ενωτιάδης υπήρξε και ο «πρόδρομος» της προσωπικής μου ερευνητικής πορείας αφού ήμουν, μεταξύ άλλων, ένας από αυτούς που είχε παροτρύνει και ενισχύσει να ερευνήσουν για την Εύβοια και την ιστορία της από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Ως Πρόεδρος μάλιστα τότε της Τ.Ε.Δ.Κ. Ευβοίας είχε διοργανώσει ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή ιστορικά και αρχαιολογικά συνέδρια του Νομού Ευβοίας (Αιδηψός. Απρίλιος 1997). Οι επιστημονικές εισηγήσεις του συγκεκριμένου συνεδρίου είχαν κάνει πάταγο. Στη συνέχεια, ως Δήμαρχος Κηρέως εξέδωσε τον «Κηρέα της Εύβοιας. Ένας παράδεισος στη γειτονιά των Ελλήνων» μια μεγάλη έκδοση των Ευβοϊκών Εκδόσεων Κίνητρο, καρπός της προσωπικής μου έρευνας. Ένα βιβλίο 354 σελίδων μεγάλου σχήματος, που κυκλοφόρησε το 2001 σε 2.500 αντίτυπα, γνώρισε μόνο ευνοϊκά σχόλια από φίλους και εχθρούς και ήδη πρόκειται να επανακυκλοφορήσει γιατί εξαντλήθηκε. Αλήθεια ένα αντίτυπο από τα 2.500 και πλέον που κυκλοφόρησαν δεν έπεσε (έστω εντελώς τυχαία) στα χέρια κάποιου μέλους σας; Εκπλήσσομαι για έναν Σύλλογο Πολιτισμού του Κηρέα, να μην γνωρίζει τις εκδόσεις του Δήμου Κηρέα ή τουλάχιστον αυτές που αφορούν την περιοχή του!
Στο βιβλίο αυτό, καθώς και σε ένα πιο εστιασμένο ιστορικά, που επακολούθησε «Αγγελής Γωβιός. Επανάσταση στην Εύβοια» (Αλέξανδρου Καλέμη και Δημήτρη Αποστόλου) υπάρχουν όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματά σας τα οποία ο νυν Δήμαρχος Κηρέως κ. Π. Ενωτιάδης, γνωρίζει καλά και για το λόγο αυτό δεν θα έπρεπε, τόσο αυτός, όσο και σύσσωμο το συμβούλιό του, να δεχθούν τις προτάσεις σας, μπροστά στον κίνδυνο της γραφικοποίησης ενός ιστορικού Δήμου. Βέβαια συνηθισμένη είναι η Ελλάδα από τέτοιου είδους γιορταστικά ρεζιλίκια, που δεν παραποιούν μόνο την ιστορία μας, αλλά μας εκθέτουν πολιτιστικά διεθνώς. Δεν είναι κρίμα όμως να συντελέσετε στη προσθήκη ενός ακόμη ατοπήματος και μάλιστα στον τόπο που τόσο αγαπάτε;
Αγαπητοί φίλοι ο χώρος δεν μου επιτρέπει να αναλωθώ σε ιστορικές αναφορές γεγονότων που δυστυχώς δεν έχουν δει εκτενώς το φως της «ιστορικής δημοσιότητας». Γεγονότων που έχουν περάσει στις «μικρές σελίδες» της ιστορίας μας γιατί πονάνε ιδιαίτερα. Και η ιστορία της Εύβοιας φίλοι μου πονάει πολύ. Για την ενημέρωσή σας πάντως αποφάσισα να δωρίσω στο σύλλογό σας τα δύο προαναφερθέντα βιβλία (στην σύνταξη των οποίων συμμετείχα). Σας παραπέμπω επίσης να εξετάσετε (αν κάποτε έχετε χρόνο) το τεράστιο έργο (24 πολυσέλιδοι τόμοι) των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, που εξέδωσε προ δεκαετίας η Βουλή των Ελλήνων. Αν δεν το βρείτε σας προσκαλώ στο σπίτι μου στη Βόρεια Εύβοια να διαβάσουμε μαζί τα σημεία που σας ενδιαφέρουν. Εδώ θα διαβάσουμε και αντίγραφα επίσημων εγγράφων (Γ.Α.Κ.) που αφορούν την Εύβοια. Μετά τη συνάντησή μας σίγουρα θα αλλάξετε άποψη και θα αισθανθείτε ενοχές για τον καταλογισμό ιστορικής άγνοιας στους υπευθύνους του Δήμου σας, την στιγμή που η άγνοια βαρύνει το Σύλλογο σας.
Τελειώνοντας επιτρέψτε μου να σας επισημάνω και ένα λαθάκι που σίγουρα εκ παραδρομής σας ξέφυγε στον τίτλο του άρθρου σας «Να τιμηθεί η σφαγή του Μαντουδίου το 1823». Οι σφαγές δεν τιμώνται! (αλλοίμονο). Τιμάται η μνήμη των σφαγιασθέντων. Άρα λοιπόν ο τίτλος πρέπει να διορθωθεί σε «Να τιμηθεί η μνήμη των σφαγιασθέντων Μαντουδιανών το 1823» ή στο ιστορικά ορθότερο «Να τιμηθεί η μνήμη του αφανισμού της Βόρειας Εύβοιας το 1823», αφού το καλοκαίρι του 1823 με ευθύνη του Κωλλέτη αφανίστηκαν στην κυριολεξία από τις ορδές του Περκόφτσιαλη τα περισσότερα χωριά της Βόρειας Εύβοιας και σφαγιάστηκαν χιλιάδες αθώοι από τον Παγώντα μέχρι την Ιστιαία.
Πιστεύω πως η πολιτιστική ποιότητά σας, επιβάλει να προβείτε σε αποκατάσταση των λαθών του άρθρου σας, αφού πληροφορηθείτε κάποιες πτυχές της τότε ευβοϊκής ιστορίας μέσα πάντοτε από στοιχεία και όχι εικασίες και παραδόσεις. Προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας να σας βοηθήσω. Τα τηλέφωνά μου και τα υπόλοιπα στοιχεία μου μπορείτε να τα πληροφορηθείτε τόσο από την εφημερίδα «Πανευβοϊκόν Βήμα» με τη οποία συνεργάζομαι, όσο από το διαδίκτυο ή τα βιβλία μου που κυκλοφορούν. Θα χαρώ να επικοινωνήσω μαζί σας.
Με όλη μου την εκτίμηση
Αλέξανδρος Καλέμης
Ερευνητής – συγγραφέας - εκδότης