Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΥΜΝΙΩΝ: επιστολή σε Ραγκούση και ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ



Κύριε Υπουργέ,

Η μεγάλη Διοικητική Μεταρρύθμιση που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση με τον «Καλλικράτη» , με πρωτεργάτη εσάς προσωπικά, δυστυχώς δεν έχει γίνει από όλους μας κατανοητή.-
Αυτό βασικά οφείλεται στις μακροχρόνιες παθογένειες που «κουβαλάμε» μέσα μας και τις μικρόψυχες αντιλήψεις μας.


Θα έπρεπε σήμερα όλοι μας να είμαστε μπροστάρηδες για να καταλάβει ο πολίτης την μεγάλη τομή που επιχειρείται από την Κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στο Κράτος.

Δυστυχώς όμως ασχολούμαστε και γινόμαστε κριτές και εισαγγελείς γιατί δεν έγινε έδρα του Νέου Δήμου η πόλη μας και γιατί αυτή η ονομασία. Και για να στηρίξουμε αυτές τις νοοτροπίες μας βάζουμε τις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, που είναι κλειστές, να βγάζουν ανακοινώσεις με σκληρό περιεχόμενο , τους Συλλόγους που υπάρχουν στα χαρτιά και όποιον άλλο βρούμε, ακόμη και την Εκκλησία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος γιατί στρέφουμε τους δημότες του ενός Δήμου εναντίον του άλλου, γιατί τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται είναι ευτελή και απαξιωτικά, όπως δηλαδή ότι η Λίμνη ως έδρα του Νέου Δήμου δεν έχει πάρκινγκ και έχει δρόμους στενούς (ενώ το καλοκαίρι φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες), δεν έχει κτιριακές εγκαταστάσεις λες και είμαστε στο δρόμο και θα στεγάσουμε την Βουλή των Ελλήνων ή θα μεταφερθεί όλο το προσωπικό των τριών Δήμων σε ένα κτίριο.

Αυτές τις νοοτροπίες και τις πρακτικές τις έχει ξεπεράσει η ίδια η κοινωνία και δεν έχουμε το δικαίωμα να δημιουργούμε κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ πολιτών.

Σκοπός μας πρέπει να είναι η δημιουργία κλίματος συνέναισης γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπάρξουμε και αυτό για το συμφέρον του τόπου μας.

Η Λίμνη ως έδρα του Νέου διευρυμένου Δήμου πληρεί όλα εκείνα τα αντικειμενικά κριτήρια (πληθυσμιακά, ιστορικά, πολιτιστικά, υποδομών κ.λ.π.) χωρίς καμία υπερβολή . Εξ’ άλλου πριν τον Καποδίστρια υπήρξε Δήμος Λίμνης από το 1850 και γνωρίζουν πολύ καλά και αυτοί που σήμερα στέκονται επικριτικά απέναντί μας, ότι η Λίμνη είναι πόλη αντάξια πολλών άλλων μεγαλύτερων πόλεως της Ελλάδας.

Μία μελέτη και αναδρομή στην Ιστορία της Λίμνης, στους αγώνες για την Δημοκρατία, τόσους ήρωες έχει δώσει στην πατρίδα μας, στον πολιτισμό και στα γράμματα, θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι η Λίμνη δίκαια και αντικειμενικά ορίσθηκε ως έδρα του Νέου Δήμου.

Πληρεί όλα εκείνα τα κριτήρια μίας πόλης με άριστες υποδομές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και είναι πόλος έλξης από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Σας επισυνάπτουμε ένα σύντομο Ιστορικό της Λίμνης και είμαστε σίγουροι ότι θα δικαιωθείτε πλήρως για την επιλογή σας να ορίσετε την Λίμνη ως έδρα του διευρυμένου Δήμου.-


Με Εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ελυμνίων
ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ
ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Για να οριστεί  η νέα έδρα λήφθεισαν σοβαρά υπ’ όψη:

Α) Η Ιστορική Διαδρομή της πόλης. Τα Ιστορικά Πρόσωπα και τα Ιστορικά Γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Πόλης, της Περιοχής, της Εύβοιας, της Ελλάδαςκαι πέραν των ορίων αυτής.


Β) Οι Πνευματικοί της Άνθρωποι και οι Ήρωες της, οι οποίοι με το έργο τους,

με τη δράση τους και με τις θυσίες τους ανέδειξαν σε πανελλήνια και όχι μόνο εμβέλεια τον τόπο.


Γ) Να επισημανθεί η διαχρονική κουλτούρα που διαθέτει η πόλη σε Προσωπικότητες, Αρχιτεκτονική, Μουσεία, Πνευματικά και Αθλητικά Σωματεία.

Δ) Η τουριστική της υποδομή που αποτελεί και την συνεχώς ανερχόμενη Βαριά Βιομηχανία της χώρας μας.

Ε) Το φυσικό περιβάλλον από το βαθύ πράσινο του βουνού μέχρι το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, καθώς και τον θρησκευτικό τουρισμό.

Με λίγα λόγια η πόλη πρέπει να έχει ΑΙΓΛΗ να έχει ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ.

Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους αλλά και αυτούς που ακολουθούν αναλυτικότερα ο νέος Δήμος που προκύπτει από τη νέα Διοικητική Διαίρεση (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) της συνένωσης των τριών όμορων Δήμων ΕΛΥΜΝΙΩΝ – ΚΗΡΕΩΣ – ΝΗΛΕΩΣ κατά την άποψή μου (και εδώ επιτρέψτε μου να δηλώσω δημόσια ότι δεν έχω καμία πρόθεση να μειώσω τις άλλες υποψήφιες πόλεις) προτάθηκε σαν έδρα η ΛΙΜΝΗ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

1. Η Λίμνη είναι το αρχαίο Ελύμνιον, έχει πανάρχαια ιστορία που αρχίζει από τα Μυθολογικά Χρόνια. Στο Ελύμνιον έγιναν τα αρραβωνιάσματα του Δία και της Ήρας γι’ αυτό οι συγγραφείς της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας (βλέπε Αριστοφάνη, Ηρακλείδη, Σοφοκλή) το αποκαλούν Ελύμνιον το Νυμφικόν και είναι η πόλη που μαζί με τη Χαλκίδα συμμετείχαν στον Β΄ Ευβοϊκό αποικισμό το 750 π.χ. χτίζοντας τις Κλεωνές στη Χαλκιδική και αλλού.


2. Από τη Λίμνη καταγόταν ο αρχηγός της Επανάστασης του 1821 στην Εύβοια και πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούστου, στρατηγός Αγγελής Γοβιός που έπεσε ηρωικά στα Βρυσάκια για τη λευτεριά της Εύβοιας και της Ελλάδας. Λιμνιώτες ήταν επίσης και οι ήρωες της Εθνικής μας Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη (είναι η πρώτη παρτιζάνισα της Ευρώπης), Κώστας Καραγιώργης και Κώστας Γαμβέτας και πολλοί άλλοι. Οι προτομές όλων των παραπάνω ηρώων κοσμούν τις πλατείες της Λίμνης.

3. Το Ελληνικό κράτος αναγνωρίζοντας την προσφορά της Λίμνης και των κατοίκων της, το 1950 την ανακήρυξε ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ από κοινότητα σε ΔΗΜΟ.

4. Από τη Λίμνη καταγόταν ο παγκοσμίως γνωστός συγγραφέας και σεναριογράφος Νίκος Τσιφόρος, ο ιστοριοδίφης Γιάννης Βοϊατζής, ο ιστορικός Νίκος Μπελλάρας, ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαργαζιώτης, ο διεθνούς φήμης ζωγράφος Χάρης Βογιατζής και οι νεότεροι που τους ακολουθούν μέχρι της μέρες μας. Συμπεριλαμβανομένων πολλών διακεκριμένων καθηγητών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


5. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001 η Λίμνη υπερτερεί σε πληθυσμό των άλλων δύο μεγάλων υποψηφίων πόλεων έχοντας 2.673 κατοίκους, έναντι 1.955 του Μαντουδίου και 884 της Αγίας Άννας.

6. Η Λίμνη έχει τρία ΜΟΥΣΕΙΑ.

Α. Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο στο οποίο στεγάζεται και σπουδαία Αρχαιολογική Συλλογή.

Β. Υδροβιολογικό Μουσείο στο οποίο από τα τέλη της ερχόμενης άνοιξης θα εκτίθεται η παγκόσμια αναγνωρισμένη συλλογή του πανεπιστημιακού καθηγητά (και φίλου του Κουστώ) Αναστ. Χριστομάνου.

Γ. Μουσείο Ενδυματολογίας από τα μοναδικά της Ελλάδας με 250 παραδοσιακές ενδυμασίες του χοροδιδάσκαλου και διευθυντού του Ελληνικού Χοροδράματος της Ραλούς Μάνου, Ανδρέα Παπαγεωργίου Πέρη.

7. Η θαλασσογέννητη Λίμνη έχει μεγάλη και μακραίωνη ναυτική παράδοση, με μεγάλο εμπορικό στόλο και εμπορικές συναλλαγές. Ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών αείμνηστος λαογράφος Μήτσος Χρ. Σέττας είχε γράψει ότι οι Λιμνιώτες ναυτικοί έχουν γράψει το όνομα της Λίμνης σε όλα τα λιμάνια του κόσμου και κατέχει σπουδαία θέση στο πάνθεον των ελληνικών ναυτικών πόλεων. Από Λιμνιώτικες σκούνες σχηματίσθηκε η πρώτη πολεμική αρμάδα της Εύβοιας κατά την επανάσταση του 1821. Το άγαλμα του Αφανή Ναύτη στο έμπα του λιμανιού της Λίμνης αποδεικνύει περίτρανα τη ναυτοσύνη της ανά τους αιώνες.

8. Τοπικό Ιστορικό Αρχείο, ενταγμένο στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό και χιλιάδες έγγραφα που αρχίζουν από το 1732. Βρίσκεται στη διάθεση των ερευνητών όλης της χώρας και μέσα από το υλικό του έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία και δεκάδες εργασίες φοιτητών προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

9. Πνευματικό Κέντρο με πλήρη κτιριακή υποδομή με αίθουσα κινηματοθεάτρου από το 1952, καθώς και αίθουσα Κέντρου Νεότητας.

10. Αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλλεϋ).

11. Μικτή χορωδία.

12. Συγκρότημα Παραδοσιακών Χορών, «ΤΟ ΛΥΜΝΙ».

13. Ναυτικό Όμιλο (από το 1952) με πανελλήνιες διακρίσεις και συμμετοχή σε πανευρωπαϊκούς αγώνες.

14. Αθλητικός όμιλος «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΙΜΝΗΣ».

15. Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος (τμήμα Καράτε με συμμετοχή αθλητών στην Εθνική ομάδα και τμήμα κλασσικού χορού και φλαμένγκο).

16. Τοπική Εφορεία Προσκόπων.

17. Γυναικείο Χειροτεχνικό Συνεταιρισμό, σε συνεργασία με τον ΕΟΜΕΧ που αναπαράγει στους αργαλειούς χειροποίητα τα παλαιά Λιμνιώτικα κιλίμια συνεχίζοντας την μακραίωνη παράδοση του τόπου και σ’ αυτόν τον τομέα.

18. Τοπικό Τμήμα της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών (ισχύει για όλη την περιοχή αλλά έχει έδρα του στη Λίμνη).

19. Η Λίμνη απ’ άκρη σ’ άκρη είναι μία γραφική παραδοσιακή πόλη, στην οποία εξέχουσα θέση κατέχουν οι εκκλησίες, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα πλακόστρωτα καλντερίμια της, τα μαρμάρινα καμπαναριά της, τα νεοκλασικά της και τα παραδοσιακά καπετανόσπιτα που δεσπόζουν κατά μήκος της παραλίας.

20. Δημοτικό Στάδιο.

21. Στη Λίμνη διεξάγεται το μακροβιότερο (από το 1977) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ της Εύβοιας και της κεντρικής Ελλάδας που γίνεται κάθε χρόνο το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου. Συμμετέχουν δεκάδες πνευματικοί άνθρωποι και σύλλογοι και το επισκέπτονται χιλιάδες με αποκορύφωμα το βράδυ της 15ης Αυγούστου όπου γίνεται μέσα στη θάλασσα η αναπαράσταση της μακραίωνης ναυτικής ιστορίας της Λίμνης.

22. Στη Λίμνη υφίστανται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, μερικές προπολεμικά και οι υπόλοιπες αμέσως μετά από αυτόν, δηλαδή από το 1950, Δημόσιο Ταμείο – Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία – Δασαρχείο – ΔΕΗ – Πυροσβεστική – Αστυνομικό Τμήμα – Λιμενικό Σταθμό – Λιμενικό Ταμείο – Ειρηνοδικείο – Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Αγροτικό Κτηνιατρείο - ΙΚΑ – Δ/νση Υγείας και Πρόνοιας – Ε.Λ.Τ.Α - Αγροτική & Εθνική Τράπεζα και μέχρι πρόσφατα Τελωνείο και γραφείο ΟΤΕ.

23. Τουριστική Υποδομή που αποτελεί και την συνεχώς ανερχόμενη Βαριά Βιομηχανία της χώρας μας. Η Λίμνη μαζί με τα γειτονικά τουριστικά θέρετρα των Ροβιών, Χρόνιας και Σπιάδας, διαθέτουν πάνω από 1.000 κλίνες.

24. Στη Λίμνη ανήκουν τα ιστορικά μοναστήρια του Οσίου Δαυίδ και η Μονή Γαλατάκη, στη Λίμνη βρίσκεται από το 1560 και η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Λιμνιάς καθώς και το μοναδικό ασκητήριο του Οσίου Χριστοδούλου του Πάτμιου.

25. Η Λίμνη διαθέτει ένα από τα μοναδικά σε κτιριακή υποδομή και γεωγραφική θέση Εκκλησιαστικό Γηροκομείο.

26. Σαν Δήμος Λίμνης (παλαιότερα) και ως Δήμος Ελυμνίων (σήμερα) έχει εκδώσει περισσότερα από 10 βιβλία με την ιστορία και τον πολιτισμό του Δήμου.

Λίμνη   6 Μαΐου    2010


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΥΜΝΙΩΝ

ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν