Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΜΑΣΚΑΡΑΔΩΝ


ΑΠΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥ-

        ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟ 

Μετά από αρκετά χρόνια δράσης και ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ προσφοράς στα πολιτιστικά και στα κοινά του τόπου μου, έρχομαι σε πολύ δύσκολη θέση, λυπούμαι για τα όσα διάβασα στη στήλη «Τα Λιμνιώτικα» της εφημερίδας «Βόρειας Εύβοιας» στο διαδίκτυο σχετικά με την οργάνωση του «Λιμνιώτικου Καρναβαλιού», δανείζομαι ακριβώς την φράση σας…

Γιατί τέτοιο μένος; Που ακριβώς είδατε την προχειρότητα και τον ανύπαρκτο προγραμματισμό;

Να επισημάνω, καθώς, ήμουν μία εκ των εμπλεκομένων της διοργάνωσης, ότι ο Δήμος Ελυμνίων προετοίμασε και έφερε επιτυχώς εις πέρας, όχι ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ αλλά ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, εμπλουτισμένο με εκπλήξεις για κάθε target group..

Γιατί λοιπόν εσείς σταθήκατε τόσο πολέμια και με διάθεση άκρως σαρκαστική μόνο στην μία από τις τέσσερις εκδηλώσεις του Δήμου; Γιατί δεν αναφερθήκατε;

  1. Στο Παιδικό Πάρτι, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
  2. Στο «Κυνήγι του Θησαυρού»- Γνωρίστε την Πόλη σας, με επίσης μεγάλη συμμετοχή, επιτυχία και πολλά μπράβο!!! Ποτέ όμως δεν έχει γίνει στην εφημερίδα σας ρεπορτάζ – αφιέρωμα σε αυτό το παιχνίδι. Το οποίο να τονίσουμε ότι αφορά ΜΑΘΗΤΕΣ Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου. Θα περιμέναμε λοιπόν κάποια σχετική ευαισθητοποίηση από εσάς.
  3. Το «Λαϊκό Γλέντι» στις Ροβιές, στο οποίο αναφερθήκατε θετικά και ευχαριστούμε για αυτό… Διότι ο άξιος νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος των Ροβιών, σαφέστατα ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος της υποδομικής διεκπεραίωσης με την αρωγή όμως και την συμπαράσταση του Δήμου Ελυμνίων. Επίσης να σημειώσουμε ότι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεχριών ενισχύθηκε από τον Δήμο μας και οργάνωσε με επιτυχία Καρναβαλικά δρώμενα καθώς ενισχύθηκε και ο Χορευτικός Όμιλος το «Λύμνι» με την επιτυχημένη συμμετοχή του.
  4. Τα Κούλουμα στις Ροβιές, στην παραλία Ηράκλης. Από τις πιο πετυχημένες εκδηλώσεις του τετραημέρου. Καμία αναφορά όμως δεν έγινε!!!

    Αντιθέτως διαπίστωσα ότι εστιάσατε όχι με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια στην μία από τις τέσσερις εκδηλώσεις του Δήμου, «στο χειρότερο Λιμνιώτικο Καρναβάλι της 20ετίας», όπως χαρακτηρίσατε!!

    Καταρχάς με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπο σας και χωρίς ίχνος προσωπικής αντιπαράθεσης, δεν επρόκειτο για Καρναβάλι αλλά για ένα χαρούμενο αποκριάτικο Λαϊκό ξεφάντωμα. Μία ευχάριστη ανάπαυλα για να ξεχάσει λίγο ο κόσμος τα προβλήματα του και να ταξιδέψει σε ατμόσφαιρα χαλάρωσης και ανεμελιάς. Η παρουσία του βάναυσα «χτυπημένου» βραζιλιάνικου γκρουπ ήρθε για να δώσει άλλη νότα και χρώμα. Είπαμε να δοκιμάσουμε φέτος και κάτι διαφορετικό, γιατί πέσατε όλοι σαν αρπακτικά επάνω μας;

    Το πρόγραμμα της πλατείας ανέφερε «Λαϊκό Γλέντι», προσφέροντας γνήσια αποκριάτικη παράδοση του τόπου, σε ένα επιμελημένο ωριαίο πρόγραμμα από το Χορευτικό «Το Λύμνι» του Α.Πέρη και οι μικροί μας φίλοι διασκέδασαν με τα τερτίπια του κλόουν και το φουσκωτό παιχνιδότοπο της Προκυμαίας, κι’ όσοι έκαναν κέφι, ντόπιοι ή επισκέπτες, πήραν ( έστω και μία μικρή) γεύση της βραζιλιάνικης σάμπας, σ’ ένα παλιό ναυτικότοπο όπως η Λίμνη, που δεν είναι «άσχετη» από Παγκόσμιες ξένες συνήθειες, έθιμα και επιρροές. Σίγουρα «… η προχειρότητα και ο ανύπαρκτος προγραμματισμός (που) εξέθεσε την Λίμνη και τις πολιτισμικές της παραδόσεις», ανήκουν στην σφαίρα της πικρόχολης κριτικής και του ενσυνείδητου εμπαιγμού, που εκθέτουν – όχι τον Δήμαρχο, όχι τον Δήμο και τους διοργανωτές και όχι τους συμμετέχοντες, αλλά τους ίδιους λιβελογράφους της «Βόρειας Εύβοιας».

    Μην λέτε λοιπόν ότι δεν υπάρχουν ιδέες και όρεξη, υπάρχουν!!! Σύμμαχους καλούς δεν βρίσκουμε στις προσπάθειες μας. Κατά ένα περίεργο τρόπο ο πόλεμος δεν γίνεται από τους τουρίστες και τους φίλους επισκέπτες της Λίμνης. Οι οποίοι άλλωστε έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, μας έδωσαν πολλά συγχαρητήρια.

    Ακόμη και από Αθηναϊκά Μ.Μ.Ε. ήρθαν φίλοι και συνάδελφοι και ενθουσιάστηκαν. Μου είπαν χαρακτηριστικά ότι είναι μεγάλο κατόρθωμα για ένα μικρό επαρχιακό Δήμο με πενιχρά οικονομικά, δίχως επαρκές εργατοϋπαλληλικό προσωπικό να οργανώνει τέτοιου είδους εκδηλώσεις (τους φιλότιμους αυτούς συνεργάτες, που μόνο αυτοί ξέρουν το πόσο μόχθησαν, οφείλω να τους ευχαριστήσω θερμά για την συμπαράστασή τους).

    Δεν είπαμε κύριοι ότι προσφέραμε θέαμα υπερπαραγωγής στον κόσμο, αλλά δουλέψαμε σκληρά, με μεράκι, αγάπη με πολύ πολύ όρεξη για να δώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάναμε λάθη, μας διέφυγαν αστάθμητα πράγματα στην εξέλιξη του προγράμματος αλλά είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που παλεύουμε, αγωνιζόμαστε για το τόπο μας δίχως συμφέροντα, οικονομικά είτε κομματικά.

    Αυτό το τετραήμερο εκδηλώσεων βγήκε από πέντε ανθρώπους – οι δύο εκ των οποίων, εθελοντές.

    Πείτε μου λοιπόν που είναι όλοι αυτοί που κρίνουν και επικρίνουν όταν υπάρχει ανάγκη για βοήθεια και δεν βρίσκουμε ανταπόκριση; Έχοντας μόνο την συμπαράστασή του Δήμου, στήσαμε την οργάνωση, εργαστήκαμε πολλές ώρες, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Μία καλή κουβέντα θέλουμε, τίποτα άλλο.

    Ξέρετε εκείνη την μέρα τι με έκανε να νιώσω όμορφα… Τα χαμόγελα που είδα στα πρόσωπα του κόσμου. Και η αγκαλιά ενός μικρού κοριτσιού από ένα πανέμορφο χωριουδάκι του Δήμου μας που μου είπε στο αυτί ότι ήταν η ωραιότερη μέρα της ζωής της. Καθώς και η απερίγραπτη χαρά όλων των παιδιών στα τρικ και στα παιχνίδια του κλόουν. Εγώ αυτές τις εικόνες κρατάω και όχι κακίες.

    Πώς θα βγει κύριοι «Καρναβάλι»… χωρίς συμπαράσταση από Πολιτιστικούς Συλλόγους , χωρίς χρήματα, χωρίς χορηγούς, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή στο οργανωτικό κομμάτι ενός επιτελείου ατόμων, υπαλλήλων και εθελοντών;

    Ο Δήμος μας όμως, παρόλο το μικρό του μέγεθος σε έκταση και σε οικονομικούς πόρους, καταφέρνει να ξεχωρίζει ως προς την πολιτιστική του δράση όλα αυτά τα χρόνια- στο σύνολο των Δήμων της Βόρειας Εύβοιας- γατί διαθέτει ψυχή, όρεξη, φαντασία και μια ολιγομελή αλλά έμπειρη πολιτιστική ομάδα η οποία για άλλη μια φορά υπερπροσπάθησε στην διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Και φέτος λοιπόν ο Δήμος Ελυμνίων αναδείχθηκε ο μεγάλος πρωταγωνιστής με την οργάνωση ενός αξιόλογου εορταστικού τετραήμερου προγράμματος.

    Ξέρετε πόσες συσκέψεις προηγήθηκαν των εκδηλώσεων. Ως την τελευταία σύσκεψη παραμείναμε και παρευρεθήκαμε (ξανά και ξανά) οι ίδιοι, αιώνιοι «αυτουργοί» .Ο Δήμος είναι ανοιχτός σε συνεργασία…

    Προσφορά δεν υπάρχει!!! Πάντα παλεύουν να φέρουν εις πέρας τις οποιεσδήποτε εκδηλώσεις είτε επετειακές είτε έκτακτες, οι ίδιοι άνθρωποι.

    Ας προσγειωθούμε λοιπόν, έλεος, πώς θα βγουν Φιέστες με πέντε άτομα;;; Και μας κατηγορείτε κιόλας για προχειρότητα. Γιατί δεν ήρθατε και εσείς να χτυπήσετε την πόρτα μας και να δώσετε ένα χέρι βοήθειας. Να μας ρωτήσετε αν θέλουμε κάτι; Αν ένα «θεωρητικό» Καρναβάλι επιτυγχάνει με αφοριστικές συμβουλές, κριτικές και οράματα, ένα υπαρκτό με «συνεργατικότητα, όρεξη και ιδέες» (και ένα σωρό άλλα, όπως το θέλετε.), αν θα ήταν εύκολο, ας ρωτήσετε τον Διευθυντή σας της «Βόρειας Εύβοιας» όταν (μέσα στα Καρναβάλια της 20ετίας ήταν και τότε) προσπαθούσε φιλότιμα, σχεδόν αβοήθητος να διεκπεραιώσει τις Καρναβαλικές του υποχρεώσεις. (Έξω από το χορό αγαπητοί κύριοι πολλά «τραγούδια λέμε…»)

    Είμαι πολύ πικραμένη και στεναχωρεμένη, είναι η πρώτη φόρα που απαντώ σε κάποιο δημοσίευμα.

    Μην μας κόβετε τα φτερά, ιδίως σε μας τα νέα παιδιά, δώστε μας την ευκαιρία να προσφέρουμε στον τόπο μας με αγνή καρδιά και με αγάπη.

    Και μια τελευταία επισήμανση… έχω παρατηρήσει ότι οι κακές κριτικές γράφονται πλούσια και γεμίζουν αράδες.

    Οι καλές γιατί δεν λέγονται;;; Γιατί ποτέ δεν έχει γίνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Πολιτιστικό μας Φεστιβάλ Ελύμνια; Απλά σαν τίτλος περνάει στην εφημερίδα σας..

    Εμείς κύριοι υπηρετούμε τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, μακριά από κόμματα και χρώματα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει. Δεχόμαστε την κριτική αλλά όχι την κακόβουλη.

    Με συγχωρείτε για την έκταση του κειμένου μου.

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων που ασχοληθήκατε μαζί μας, όπως και να έχει ήταν τιμητικό και να ξέρετε ότι δεν κάηκαν οι γούνες μας, είναι κρεμασμένες στις ντουλάπες μας και είναι και οικολογικές… 

Παναγιώτα Περήφανου

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν