Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Ε.Ο.Τ. ΣΤΗΝ ΑΙΔΗΨΟ ΑΝΗΚΕI ΣΤΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Γιώργος Κ. Στακραντζής
Δικηγόρος
Τα ασημικά του δημοσίου μπορούν να εκποιηθούν, τα χρυσαφικά του όμως, δεν -πρέπει ΠΟΤΕ να πωληθούν. Το Υδροθεραπευτήριο του Ε.Ο.Τ. στην Αιδηψό και όλος ο υδροφόρος ιαματικός ορίζοντας, ανεκτίμητου οικονομικής αξίας, ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο και είναι κατά τις έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες μου στα υπό εκποίηση περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Σοβαροί λόγοι οι οποίοι θα αναπτυχθούν με συντομία στο παρόν άρθρο, πρέπει να αποτρέψουν την Κυβέρνηση από την πώληση του Υδροθεραπευτηρίου της Αιδηψού σε ιδιώτη επενδυτή.
1] Από όλες τις επιχειρηματικές — τουριστικές δραστηριότητες του δημοσίου το Υδροθεραπευτήριο
της Αιδηψού όχι μόνο από της λειτουργίας του δεν παρουσίασε ελλείμματα αλλά προσπόριζε αξιόλογα κέρδη στο δημόσιο και εις εκτέλεση συμβατικής, νομικής του υποχρεώσεως και κέρδη προς τον δήμο Αιδηψού, ο οποίος εισπράττει ποσοστά επί των πραγματοποιούμενων ιαματικών λούσεων σε κάθε τουριστική περίοδο. Τουριστική μονάδα επομένως με ενεργητικό και προοπτικές μεγαλύτερης απόδοσης, κατά τους κανόνες της λογιστικής και οικονομικής επιστήμης, δεν είναι επιτετραμμένη η εκποίηση της.
2] Σε εποχή που ο τουρισμός —ιαματικός και παραθεριστικός— αποτελεί «βιομηχανία χωρίς φουγάρο», σε εποχή που στη χώρα μας η ναυτιλία και ο τουρισμός προσφέρουν το 20% του ΑΕΠ και αποτελούν τις δύο εύρωστες και υγιείς πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, η σκέψη από μόνη της για εκποίηση θετικών τουριστικών μονάδων, όπως το
Υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού, είναι επιζήμια και βλαπτική για το
δημόσιο συμφέρον.
3] Η Αιδηψός αποτελεί την Παγκόσμια Ναυαρχίδα του ιαματικού και του παραθεριστικού τουρισμού. Ο Ε.Ο.Τ. με τη διαχειριστική πείρα τουριστικών μονάδων σε συνεργασία με το Δήμο Αιδηψού και τις αξιόλογες τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν ένα τουριστικό προϊόν με παγκόσμια προβολή και ανταγωνιστικότητα, κατέχοντας επίζηλη θέση στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Τυχόν ιδιωτικοποίηση του Υδροθεραπευτηρίου του Ε.Ο.Τ. θα διασπάσει αυτό το ενιαίο και αρμονικά συνδεόμενο παραγωγικό μοντέλο με επιζήμιες για την Αιδηψό συνέπειες αλλά και του δημοσίου συμφέροντος.
4] Το σύνολο του υδροφόρου ιαματικού ορίζοντα της Αιδηψού ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο και μόνο 6 ιαματικές πηγές είναι ιδιωτικές. Ο Ε.Ο.Τ. χορηγεί με αντάλλαγμα ιαματικό νερό και στα ιδιωτικά ιαματικά καταστήματα τα οποία είναι πολυάριθμα στην Αιδηψό. Ένας στρατηγικός επενδυτής το πρώτο που θα κάνει είναι να οδηγηθεί σε μονοπωλιακή εκμετάλλευση του συνόλου του ιαματικού ύδατος μη χορηγώντας σε ιδιώτες επιχειρηματίες ιαματικό νερό. Τούτο αντιβαίνει στη φιλελεύθερη οικονομία την οποία ακολουθεί η Κυβέρνηση και οδηγεί σε μονοπώλιο και κλειστά επαγγέλματα.
5] Προτείνω τη δημιουργία από τον ενιαίο δήμο Αιδηψού-Ισπαίας, μιας εταιρείας Λαϊκής βάσης στην οποία θα συμμετάσχουν οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, ώστε στην όλως αδόκητη περίπτωση εκποιήσεως να περιέλθει η μονάδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεργαζόμενη με τουριστικούς επιχειρηματίες. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας πολλών Δήμων της Ευβοίας, ώστε η μονάδα τυχόν εκποιούμενη να μην διαφύγει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ιαματικό νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Είναι φάρμακο και τα κοινωνικά αγαθά εάν δεν είναι εκτός συναλλαγής δεν μπορούν και να είναι εμπορικά προϊόντα δυσπρόσιτα και ακριβά στο χρήστη όπως θα συμβεί με στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος επιδιώκει το κέρδος και μόνο το κέρδος.
6] Ένας ισχυρός λόγος δημόσιας ηθικής τάξης επιβάλλει λύση επανορθωτικής δικαιοσύνης υπέρ του δήμου Αιδηψού. Το Ελληνικό Δημόσιο το 1940 απαλλοτρίωσε ΟΛΕΣ τις ιαματικές πηγές του δήμου Π. Αιδηψού ΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ. Το τίμημα της απαλλοτριώσεως που κατέβαλε τότε στον ιδιοκτήτη δήμο ήταν προκλητικά δυσανάλογο με την πραγματική αξία των ιαματικών πηγών.
Η απαλλοτρίωση εκείνη από απόψεως Αστικού Δικαίου ήταν ανήθικη και ως εκ τούτου ΑΚΥΡΗ. Τα χρόνια όμως πέρασαν και ο δήμος Αιδηψού έχασε τη δικονομική προθεσμία για να την προσβάλλει. Εκτός όμως από τη Νομική παραγραφή υπάρχει και μια άλλη ΜΗ παραγραφή.
Αυτή είναι η ηθική επιταγή της επανορθωτικής δικαιοσύνης υπέρ του δήμου Αιδηψού. Ένα Νομικό πρόσωπο και υπέρτατο Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου είναι το Κράτος, πρέπει να δρα χρηστώς, εντίμως και δικαίως και να μην οχυρώνεται, όταν ανήθικα αυτό έχει λεηλατήσει περιουσίες δήμων πίσω από νομικές παραγραφές και... δικονομικές ενστάσεις. Τη Νομική μου μελέτη γι' αυτή την ανήθικη απαλλοτρίωση των ιαματικών πηγών του δήμου Αιδηψού του 1940 την έχει ο Ε.Ο.Τ. και το καταργημένο υπουργείο τουρισμού.
Ας βάλουν λοιπόν το χέρι στην καρδιά και στην συνείδηση τους και ας πάρουν μια δίκαιη απόφαση.
Οι δημότες όμως του δήμου Αιδηψού - Ιστιαίας πρέπει να είναι
σε ετοιμότητα δράσεως και θέση επαγρύπνησης.           .




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - ανέπτυξε κα

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ-ΝΕΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ-

ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ο Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης -εξ Αιδηψού, «ουκ ασήμου πόλεως πολίτης»-, έχει μία ακατάπαυστη πνευματική δημιουργία και παραγωγή στη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Το τελευταίο χρονικά έργο του ο «Ωριγένης» είναι ένα σύγγραμμα άρτιο και ολοκληρωμένο μέσα στη θεολογική και φιλοσοφική γραμματεία μας. Αποδεικνύει το εύρος των γνώσεων του πάνω στην Αρχαία Ελληνική σκέψη - Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρος, Κυνικοί, Στωικοί - αλλά και το βάθος της θεολογικής του παιδείας και το ύψιστο βεληνεκές των ερευνών του και των θεολογικών του μελετών που με τον τίτλο «ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» ανέρχονται σε 10 τόμους! Αν δε σε αυτούς τους τόμους προστεθεί η λάμψη και η γοητεία του προσωπικού του ύφους, συγκροτούν μία ΑΡΙΣΤΗ πραγματεία πάνω σε θεολογικά θέματα και στους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Μόλις μου έστειλε τον «ΩΡΙΓΕΝΗ» -ήταν καλοκαίρι στην Αιδηψό-τον διάβασα και ένοιωσα μεγάλη πνευματική απόλαυση. Τελώ πράγματι κάτω από τη γοητεία της Νέας αυτής μελέτης του και θ