Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΝΑΦΟΡΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ



Κε. Εισαγγελέα:
Ο Παναγιώτης Σφακιανός, κάτοικος Ιστιαίας με δημόσια διαθήκη του αριθ. 15343/6.5.1948 άφησε την ψιλή κυριότητα ολοκλήρου της ακινήτου περιουσίας του στο Γυμνάσιο Ιστιαίας και την επικαρπία στην σύζυγό του Μαριγούλα. Με τη διαθήκη όριζε διαχειριστική επιτροπή τη Σχολική Εφορεία, τον εκάστοτε Ειρηνοδίκη και τον πρόεδρο της
Κοινότητας Ιστιαίας και ότι η διαχείριση της περιουσίας θα γινόταν από κληροδότημα με την επωνυμία «Κληροδότημα Παναγιώτου Σφακιανού». Η Μαριγούλα Π. Σφακιανού απεβίωσε την 16.1. 1983.
Το Κληροδότημα αυτό 63(εξήντα τρία) χρόνια από τη διαθήκη και 29 (είκοσι εννέα) χρόνια από το θάνατο της επικαρπώτριας δεν έχει συσταθεί.
Την 10 Ιουλίου 2000, όντας βουλευτής, απέστειλα επιστολή στον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων στην οποία περιέγραφα την κατάσταση της περιουσίας όπως την είχα αντιληφθεί μέσα από επίσημα έγγραφα θέτοντας παραλλήλως και ερωτήματα. Στην επιστολή μου αυτή απάντηση δεν έλαβα.
Άλλες προσπάθειες που έγιναν από τους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης αλλά και τη Διεύθυνση προσωπικού του Δήμου, δεν κατέστη δυνατόν να πείσουν τις Δημοτικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας του «Κληροδοτήματος Παναγιώτου Σφακιανού».
Κάποια προσπάθεια φαίνεται να έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά δεν ετελεσφόρησε.
Η περιουσία του Διαθέτη είναι μεγάλης αξίας και είναι αναγκαίο και απαραίτητο το ταχύτερο να αξιοποιηθεί και ως ένδειξη τιμής και αναγνώριση της προσφοράς του διαθέτη αλλά και για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες και κατά τρόπον συνάδοντα προς τους σκοπούς του Διαθέτη.
Το οικόπεδο στην Αιδηψό είναι ίσως το μοναδικό που προσφέρεται να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή Σταθμού αυτοκινήτων , parking, τελείως απαραιτήτου σήμερα, η δε αγροτική περιουσία, χωράφια αρίστης παραγωγικότητας, για πιλοτικές καλλιέργειες εν όψει της επερχόμενης αναδιάρθρωσης καλλιεργειών καθώς και για ανθοκήπιο και δενδροκήπιο, για τη διάγνωση και διάδοση καλλιεργειών που ευδοκιμούν.
Η σημερινή κατάσταση και συμπεριφορά απέναντι στον Διαθέτη θεωρώ ότι επιβάλλει στον κάθε Δημότη του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού να ενδιαφερθεί για την τύχη της βούλησής του, να επιδείξει τον σεβασμό μας στην προσφορά του. Η επιβολή αυτή είναι αυτονοήτως μεγαλύτερη για τους Δημότες που είχαν σχέση με τα Δημοτικά πράγματα ,κυρίως, αλλά και με τα Δημόσια. Ας σημειωθεί ότι η καθυστέρηση αξιοποίησης της βούλησης του Διαθέτη Παναγιώτη Σφακιανού προξενεί μεγάλη υλική ζημία, ηθική και πνευματική. Την πράξη του Παναγιώτη Σφακιανού οφείλομε να τιμήσουμε ως παράδειγμα.
Στη βάση όσων ανωτέρω περιεγράφησαν απευθύνω και υποβάλλω παράκληση σε σάς κ. Εισαγγελέα να κινήσετε τη διαδικασία, τις ενέργειες, για την προστασία του νόμου, προστασία της βούλησης του Διαθέτη, της κληρονομιάς και τη λειτουργία του Κληροδοτήματος. Αιτούμαι, σας ζητώ αν χρειάζεται, η προστασία του νόμου να καλύψει όλες τις γενόμενες ζημίες, καταπατήσεις και παραβάσεις που έχουν σημειωθεί, όπως ο νόμος ορίζει.
Σας επισυνάπτω αντίγραφο της επιστολής μου προς τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας κα Εθνικών Κληροδοτημάτων από 10 Ιουλίου 2000.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς την οποία κοινοποιείται η παρούσα παρακαλείται να παράσχει κάθε βοήθεια ή προστασία προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκίδας για την ικανοποίηση του αιτήματός μας.


Με τιμή
Βασίλης Κεδίκογλου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - ανέπτυξε κα

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ-ΝΕΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ-

ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ο Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης -εξ Αιδηψού, «ουκ ασήμου πόλεως πολίτης»-, έχει μία ακατάπαυστη πνευματική δημιουργία και παραγωγή στη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Το τελευταίο χρονικά έργο του ο «Ωριγένης» είναι ένα σύγγραμμα άρτιο και ολοκληρωμένο μέσα στη θεολογική και φιλοσοφική γραμματεία μας. Αποδεικνύει το εύρος των γνώσεων του πάνω στην Αρχαία Ελληνική σκέψη - Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρος, Κυνικοί, Στωικοί - αλλά και το βάθος της θεολογικής του παιδείας και το ύψιστο βεληνεκές των ερευνών του και των θεολογικών του μελετών που με τον τίτλο «ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» ανέρχονται σε 10 τόμους! Αν δε σε αυτούς τους τόμους προστεθεί η λάμψη και η γοητεία του προσωπικού του ύφους, συγκροτούν μία ΑΡΙΣΤΗ πραγματεία πάνω σε θεολογικά θέματα και στους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Μόλις μου έστειλε τον «ΩΡΙΓΕΝΗ» -ήταν καλοκαίρι στην Αιδηψό-τον διάβασα και ένοιωσα μεγάλη πνευματική απόλαυση. Τελώ πράγματι κάτω από τη γοητεία της Νέας αυτής μελέτης του και θ