Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πλούσιες και φτωχές χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο






Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Το σύνολο σχεδόν των χωρών της ευρωζώνης και σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας απειλούνται από την σοβαρότερη οικονομική κρίση, μετά το οικονομικό κραχ του 1929. Όλες οι χώρες ; Η σωστή απάντηση είναι όχι !
Υπάρχει μια ομάδα χωρών που ουδεμία σχέση έχει με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του υπόλοιπου κόσμου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθεί αναλυτικά την πορεία των οικονομικών μεγεθών 98 χωρών-μελών του. Σε απόλυτους αριθμούς 84 από τις χώρες αυτές εμφανίζουν καλύτερα οικονομικά στοιχεία από τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, αλλά και από χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, οικονομίες χωρίς χρέη και με πλεονάσματα έχουν όλες, σχεδόν, οι σκανδιναβικές χώρες, που παραδοσιακά επιδεικνύουν μια τάση προς την
αποταμίευση ως κράτη και ως άτομα. Η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία διαθέτουν σήμερα πλεονάσματα αντί για χρέη και ελλείμματα. Η Δανία είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα με δημόσιο χρέος. Το χρέος της, όμως, φτάνει μόλις στο 2% επί του ΑΕΠ της.
Στην κορυφή της λίστας των χωρών με λίγα προβλήματα (μικρό χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τους) και με σχεδόν απόλυτα ισορροπημένο ισοζύγιο και σχεδόν μηδενικά ελλείμματα και εξωτερικά χρέη, βρίσκονται χώρες, όπως η Χιλή, η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
Με βάση το κριτήριο του καθαρού χρέους, οι αρνητικοί πρωταγωνιστές, οι χώρες που καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της λίστας, είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία. Στον πάτο της λίστας με διαφορά από τον επόμενο βρίσκεται … η Ιαπωνία.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου μας, ότι στις 21/01/2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ευβοίας (ΚΤ5-14), που βρίσκεται στη Λεωφ. Αθηνών 24Β, Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 37398 Ηλεκτρονική διεύθυνση: gr.kt.evia@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας: Κάθε ημέρα (εκτός Σαββάτου & Κυριακής) από 08:30 έως 16:30 Κάθε Τετάρτη από 08:30 μέχρι 20:30 Για την υποβοήθηση των πολιτών, στο Δήμο μας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης της μονάδας

ο λαϊκισμός διαβατήριο για τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά

Β. Αποστόλου : «Όταν ο λαϊκισμός γίνεται διαβατήριο για τα ξενοφοβικά  αντανακλαστικά» Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και των τομεαρχών του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολου Βεσυρόπουλου , σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, « δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες », ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση: