Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EUROSCOLA






 Νίκος Αγγελάκης   ΓΕΛ Λίμνης 
Στις 23 Φεβρουαρίου 2012, 24 μαθητές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στην ημερίδα του προγράμματος Euroscola που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Η επιλογή μας έγινε κατόπιν διαγωνισμού στον οποίο πήραν μέρος σχολεία της Περιφέρειας. Στην ημερίδα συμμετείχαν όλες οι χώρες της
Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανάλογη εκπροσώπηση.
Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου αναχωρήσαμε αεροπορικώς για την Ζυρίχη, από την οποία ταξιδέψαμε με λεωφορείο ως το Στρασβούργο διασχίζοντας τα πανέμορφα ελβετικά και γερμανικά τοπία. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού περιηγηθήκαμε στις πόλεις του Στρασβούργου, της Κολμαρ και της Ζυρίχης. ‘Όμως η πιο ενδιαφέρουσα εμπειρία του ταξιδιού ήταν σαφώς η συμμετοχή μου στις εργασίες του προγράμματος ως έφηβος Ευρωβουλευτής, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου.
 
Το πρόγραμμα της ημέρας τηρήθηκε κατά γράμμα. Στις 8.30 το πρωί φτάσαμε στο κτίριο LouiseWeissτου Ευρωκοινοβουλίου – το όνομα του κτιρίου οφείλεται σε μια μεγάλη αγωνίστρια για τα δικαιώματα της γυναίκας. Μετά τον τυπικό έλεγχο από την υπηρεσία ασφαλείας, μας έδωσαν ένα διακριτικό σήμα και το πρόγραμμα. Στην συνέχεια, μας κατατόπισαν για τον τρόπο διεξαγωγής των εργασιών και χωριστήκαμε στις ομάδες εργασίας. Ακολούθησε η Σύνοδος της Ολομέλειας και οι διοικητικοί υπάλληλοι μας έδωσαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατόπιν οι εκπρόσωποι κάθε κράτους παρουσίασαν τις χώρες καταγωγής τους και μας ζητήθηκε η άποψη μας σε θέματα που αφορούσαν την λειτουργικότητα της Ε.Ε.
Στην αίθουσα όπου γευματίσαμε, παίξαμε και το EUROGAME, ένα παιχνίδι συνεννόησης και συνεργασίας. Κάθε μαθητής έπρεπε να βρει άλλους τρεις διαφορετικών εθνικοτήτων και να καταφέρει να συνεννοηθεί μαζί τους, για να απαντήσει σε ερωτήσεις που είχαν τεθεί σε διάφορες γλώσσες. Το παιχνίδι αυτό αποτέλεσε αφορμή για προσέγγιση μεταξύ μας, αποδεικνύοντας μάλιστα πως είναι εφικτή η επικοινωνία και μεταξύ αλλόγλωσσων όταν υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα και θέληση.
 
Αργότερα χωριστήκαμε σε 6 Επιτροπές (Commissions), για να ασχοληθούμε με ξεχωριστά θέματα η καθεμιά όπως η θέση των αξιών της Ευρώπης στο κόσμο,  το μέλλον της Ευρώπης κ.ά. Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις με τους συνομήλικούς μας των άλλων χωρών, κάνοντας και προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που τέθηκαν. Η κάθε Επιτροπή συνέθεσε την εργασία της, την οποία παρουσίασε στην ολομέλεια και τα  παιδιά είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν  ερωτήσεις  και να ζητήσουν διευκρινίσεις. Είχα την τιμή να εκλεγώ από την επιτροπή μου ως ο εισηγητής του θέματος που μας είχε ανατεθεί και που ήταν : «Η θέση των αξιών της Ευρώπης στον κόσμο – Δικαιοσύνη, Ειρήνη, Ασφάλεια, Ανθρώπινα Δικαιώματα.», του οποίου οι προτάσεις υπερψηφίστηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική αντιπροσωπεία είχε πολύ έντονη παρουσία και διακρίθηκε σε όλες τις εργασίες και δραστηριότητες. Στις 6 Επιτροπές είχαμε δύο εισηγητές και έναν πρόεδρο ενώ Έλληνας ήταν μέλος και της νικήτριας ομάδας του EUROGAME.
Με αυτά που είδα και έζησα, κάνοντας τις συγκρίσεις μου, διαπιστώνω πως η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα ένδοξο παρελθόν ούτε μία υπόθεση συγκυριών. Είμαστε μία χώρα και ένας λαός που έχει και λαμπρό παρόν και λαμπρότερο όπως φαίνεται μέλλον, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Πράγματι η συμμετοχή μου στο Ευρωκοινοβούλιο των μαθητών μου έδωσε να καταλάβω πως είμαι πολίτης της Ευρώπης και από την άλλη με έκανε περήφανο που είμαι Έλληνας.

Νίκος Αγγελάκης   ΓΕΛ Λίμνης
 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - ανέπτυξε κα

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ-ΝΕΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ-

ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ο Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης -εξ Αιδηψού, «ουκ ασήμου πόλεως πολίτης»-, έχει μία ακατάπαυστη πνευματική δημιουργία και παραγωγή στη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Το τελευταίο χρονικά έργο του ο «Ωριγένης» είναι ένα σύγγραμμα άρτιο και ολοκληρωμένο μέσα στη θεολογική και φιλοσοφική γραμματεία μας. Αποδεικνύει το εύρος των γνώσεων του πάνω στην Αρχαία Ελληνική σκέψη - Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρος, Κυνικοί, Στωικοί - αλλά και το βάθος της θεολογικής του παιδείας και το ύψιστο βεληνεκές των ερευνών του και των θεολογικών του μελετών που με τον τίτλο «ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» ανέρχονται σε 10 τόμους! Αν δε σε αυτούς τους τόμους προστεθεί η λάμψη και η γοητεία του προσωπικού του ύφους, συγκροτούν μία ΑΡΙΣΤΗ πραγματεία πάνω σε θεολογικά θέματα και στους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Μόλις μου έστειλε τον «ΩΡΙΓΕΝΗ» -ήταν καλοκαίρι στην Αιδηψό-τον διάβασα και ένοιωσα μεγάλη πνευματική απόλαυση. Τελώ πράγματι κάτω από τη γοητεία της Νέας αυτής μελέτης του και θ