Επίσκεψη φιλίας και συνεργασίας
τούρκικης αντιπροσωπίας στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης - Αγίας Άννας
από το Ürgüp της Καππαδοκίας στο Προκόπι της Εύβοιας
Λίγο χώμα από το μέρος που έζησε και κοιμήθηκε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος μετέφερε στο Προκόπι του Δήμου μας, ο Δήμαρχος του Ürgup (Προκόπι) της Καππαδοκίας κ. Fahri Yildiz επισφραγίζοντας τις φιλικές σχέσεις των δύο Δήμων και των κατοίκων των δύο περιοχών. Με αυτή τη συμβολική κίνηση ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπίας
από το Δήμο Ürgüp (Προκόπι) της Καππαδοκίας στον Δήμο Μαντουδίου -Λίμνης- Αγίας Άννας.
Το καλωσόρισμα πραγματοποιήθηκε με δύο συγκινητικές εκδηλώσεις. την Δευτέρα 19 Μαρτίου στο κτίριο Μελά στη Λίμνη και την Τρίτη 20 Μαρτίου στο Δημοτικό κατάστημα Μαντουδίου, όπου το 2005 είχε γίνει η αδελφοποίηση των δύο πόλεων.
Η Τούρκικη αντιπροσωπεία αποτελούταν από τον Δήμαρχο του Ürgüp κ. Fahri Υildiz , τη σύζυγό του, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.
Η επίσκεψη φιλίας και συνεργασίας, έγινε στα πλαίσια της Αδελφοποίησης των δύο Δήμων, καθώς κάτοικοι του Προκοπίου όπως και το Ιερό Σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας με την ανταλλαγή των πληθυσμών, όταν υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το Προκόπι της Καππαδοκίας (άrgόp).
Προσφώνηση Δημάρχου
Κατά την προσφώνησή του ο Δήμαρχος Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας κ. Ανέστης Ψαρρός αναφέρθηκε στο κτήριο που στέγασε την εκδήλωση, (όπου πριν ήταν εκπαιδευτήριο) και στη συνέχεια παρουσίασε το Δημοτικό Συμβούλιο τους εκπροσώπους τον αρχών καθώς και τους πρώην Δημάρχους Κηρέως Πρόδρομο Ενώτιάδη και Γιώργο Τριάντη (όπου με πρωτοβουλία τους έγινε κατορθωτή η αδελφοποίηση των Δήμων). Αναφερόμενος στο ιστορικό της αδελφοποίησης ο κ. Ανέστης Ψαρρός ανέφερε ότι «Η σχέση μεταξύ των δύο Δήμων ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια, μέσα από τους προβληματισμούς των κατοίκων των δύο περιοχών- και με την πρωτοβουλία των τότε Δημάρχων- που πήρε σάρκα και οστά με το μνημόνιο φιλίας και συνεργασίας που υπογράφηκε το Μάιο του 2005.»
Κατόπιν ο Δήμαρχος κ. Ανέστης Ψαρρός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που περνά ο Ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μέσα από την ατσάλινη υπομονή και θέληση θα ξεπεράσει γρήγορα αυτές τις δυσκολίες και θα βρει το δρόμο της προόδου και της ευημερίας. Επίσης εξέφρασε τις ευχές του στους κατοίκους του Δήμου του Ürgüp αφού οι κάτοικοι της περιοχής έχουν σχέσης φιλικές και συγγενικές με τους κατοίκους του Προκοπίου. Εξάλλου – συνέχισε- έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε, ένα μεγάλο προσκύνημα, για εμάς τους Ορθόδοξους, τον Όσιο Ιωάννη το Ρώσο, όπου τα πρώτα χρόνια μετά το θάνατό του φιλοξενήθηκε στα δικά σας χώματα».
Είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπάρξουμε
«Η θέση των χωρών μας -επεσήμανε ο κ. Ψαρρός, -δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να έχουμε σύσφιξη των σχέσεων στο εμπόριο, στον τουρισμό, τον πολιτισμό στον αθλητισμό και σε άλλους τομείς.» Ενώ παράλληλα ευχήθηκε «οι ηγέτες των χωρών μας, να βρουν λύση στα προβλήματα που μας χωρίζουν -και κυρίως στο πρόβλημα του Κυπριακού- για μπορέσουν οι λαοί μας, μονιασμένοι και αγαπημένοι να προχωρήσουν στην Πρόοδο και την ευημερία. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπάρχουμε κατέληξε, και να διαμορφώσουμε ένα καινούριο μέλλον για τους δύο λαούς μας.» .
Δήμαρχος του Ürgüp Fahri Yildiz : Μοιραστήκαμε κοινή μοίρα
Στην αντιφώνησή του ο Δήμαρχος του Ürgüp Fahri Yildiz αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή του που βρίσκετε σε ένα κτίριο όπου πριν ήταν σχολείο, αφού και ο ίδιος είναι δάσκαλος. Και συνέχισε λέγοντας «Το ÜRGÜP ι είναι μια πανέμορφη πόλη στην καρδιά της Ανατολής, οι πρόγονοί σας και οι προγονοί μας αυτά τα χώματα τα δούλεψαν μαζί, έζησαν δίπλα –διπλά, σαν γείτονες, έκλαψαν και οι δυο στης λύπες τους και χάρηκαν τις χαρές τους, ο ένας τη χαρά του άλλου, και μοιράστηκαν την κοινή μοίρα.» «Μακάρι -συμπλήρωσε- η ανταλλαγή να μην είχε γίνει ποτέ. Αλλά αυτό δε το αποφασίζουμε εμείς, άλλοι αποφασίζουν για μας, άλλοι κάνουν τους πολέμους, άλλοι χωρίζουν τους λαούς και άλλοι κτίζουν και δουλεύουν για την ειρήνη. Ένα τέτοιο παράδειγμα είμαι όλοι εμείς εδώ.»
Μιλώντας για την οικονομική κρίση είπε «να μην περάσει από το μυαλό κανενός ότι ο τουρκικός λαός μπορεί να χαίρετε με αυτή την κρίση που ζείτε. Γιατί το πρόβλημα του γείτονα και η στεναχώρια του είναι και δικό σου πρόβλημα και δική σου στεναχώρια.»
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στον Όσιο Ιωάννη το Ρώσο και στην περιοχή που ζούσε στο Προκοπι, ενημέρωσε ότι η περιοχή αυτή έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους λόγω καθιζήσεων. Όμως αυτή τη στιγμή έχει μπει σε ένα πρόγραμμα αναστήλωσης της UNESCO και συμπεριλαμβανομένου και το σπίτι που έζησε ο Όσιος. Ενώ δεσμεύτηκε ότι θα μπει μια πλάκα στο συγκεκριμένο σπίτι όπου θα αναφέρει το ιστορικό του Οσίου.
Ξενάγηση στη Λίμνη
Την επόμενη μέρα το πρωί η αποστολή συνοδευόμενη από το Δήμαρχο κ. Ανέστη Ψαρρό και τον Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Στεργίου, περπάτησε στην προκυμαία της Λίμνης και ξεναγήθηκε από τον κ. Δημήτρη Αποστόλου στο Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης και στη συνέχεια στη συλλογή Παραδοσιακών στολών του κ. Ανδρέα- Πέρη Παπαγεωργίου.
Στο Δημοτικό κατάστημα Μαντουδίου
Αμέσως μετά η Τουρκική Αντιπροσωπεία μετέβη στο Δημοτικό Κατάστημα Μαντουδίου, όπου στις 14 Μαίου 2005 είχε γίνει η αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Την Αντιπροσωπεία που συνόδευε Δήμαρχος κ. Ανέστης Ψαρρός, υποδέχθηκε ο Τοπικός Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Καντζούρας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Τζαχρήστος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ι. Στεργίου, Ν.Μουστάκας, Ι.Στάμου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Άννα Μπραντζίκου και κ. Κώστας Παπαντωνίου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Προκοπίου κ. Νίκος Καντάς, ο πρώην Δημάρχου Κηρέως κ. Γ. Τριάντης υπάλληλοι του Δήμου, εκπρόσωποι Φορέων, πολίτες του Μαντουδίου και της Δ.Ε. Κηρέως. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων, προσφωνήσεις της Δημοτικής Αρχής και αντιφωνήσεις από τους προσκεκλημένους.
Ξενάγηση και επίσκεψη στο Προκόπι και στο Όσιο Ιωάννη το Ρώσο
Ακολούθως η αποστολή, συνοδεία της Δημοτικής μας αρχής, αναχώρησε για το Προκόπι. Εκεί τους υποδέχθηκε ο πρώην Δήμαρχος Κηρέως και Προκοπιανός στην καταγωγή κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης.
Πρώτη στάση το Δημοτικό Σχολείο Προκοπίου, μετά από επιθυμία του Δημάρχου κ. Fahri Yildiz, Δάσκαλος και ο ίδιος. Σε κλίμα συγκίνησης δέχθηκε και αντάλλαξε συμβολικά δώρα από τους μικρούς μαθητές και τους δασκάλους τους και τους προσκάλεσε να επισκεφτούν το τόπο των παππούδων τους
Στη συνέχεια η αποστολή, κατευθύνθηκε πεζή για τον Ι.Ν. του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, περπατώντας από τους κεντρικούς δρόμους του Προκοπίου. «Μοιάζει το Urgup με το Προκόπι» παρατήρησε ο Δήμαρχος κ. Fahri Yildiz, ενώ γινόταν δέκτης ευχών καλωσορίσματος από τους κατοίκους του Προκοπίου.
Λίγο χώμα από το μέρος που έζησε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος
Στην εκκλησία του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, τους ανέμενε ο π. Ιωάννης Βερνέζος, Προϊστάμενος του Προσκυνήματος και Αρχιερατικός Επίτροπος Κηρέως. Οι προσκεκλημένοι με απόλυτο σεβασμό προς τον πρόσφυγα Άγιό μας ξεναγήθηκαν στο Ιερό Προσκύνημα. Σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης παρέδωσαν στο π. Ιωάννη, χώμα από το μέρος που έζησε ο Όσιος, τοποθετημένο σε μια καλαίσθητη θήκη με την εικόνα του Αγίου. Με πολύ συγκίνηση ο π. Ιωάννη απέθεσε το χώρα στη Λάρνακα Αγίου, λέγοντας ότι «Αυτά τα πόδια, πατούσαν αυτό το χώμα» δείχνοντας το Ιερό σκήνωμα. Στη συνέχεια π. Ιωάννης και ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός δώρισαν στον τούρκο Δήμαρχο από μία εικόνα του Οσίου Ιωάννη.
Γεύμα στο με Προκόπι γεύσεις, μουσική και μνήμες από την Καππαδοκία
Ακολούθησε γεύμα που παρέθεσαν απόγονοι των προσφύγων του Προκοπίου με γεύσεις που μετέφεραν οι γονείς τους από το Προκόπι της Καππαδοκίας. Στο γεύμα περίσσεψε η συγκίνηση ιδίως από τους πιο ηλικιωμένους που μιλώντας στη γλώσσα των γονιών τους, θυμήθηκαν ιστορίες και πρόσωπα από το παλιό Προκόπι, έκλαψαν, τραγούδησαν και χόρεψαν σκοπούς από το Προκόπι. Η αποστολή αναχώρησε αργά το απόγευμα με τον Δήμαρχο του Ürgüp να προσκαλεί τη Δημοτική Αρχή Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και το Δημοτικό Σχολείο Προκοπίου να επισκεφθούν το Δήμο του, το Urgup, το Προκόπι της Καππαδοκίας.