Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΗΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΡΙΠΗΣ 2010-2011



Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας


Στις 10 Αυγούστου 2010, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το τέλος της πανδημίας γρίπης από το στέλεχος Α(Η1Ν1)2009 και τη μετάβαση στην μετά την πανδημία φάση.
Όμως, με βάση δεδομένα από προηγούμενες πανδημίες αναμένεται και κατά την φετινή μεταπανδημική περίοδο 2010-2011 να συνεχίσουν να εμφανίζονται κρούσματα καθώς και συρροές κρουσμάτων που θα οφείλονται στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)2009 του ιού της γρίπης καθώς και άλλα στελέχη ( Α/Η3Ν2 και γρίπη Β).

Το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)2009 προσβάλλει χαρακτηριστικά μη άνοσα άτομα νεότερης ηλικίας, τα οποία μπορεί σε μικρό ποσοστό να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές ακόμη και αν δεν ανήκουν στις γνωστές ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι ομάδες που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλού κινδύνου» κατά τη διάρκεια της πανδημίας 2009, εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο και την φετινή περίοδο. Ειδική μνεία γίνεται στα άτομα με παχυσαρκία και στις έγκυες γυναίκες. Τέλος, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης μπορεί να είναι αυξημένη σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης (ΥΥΚΑ, Αρ. Πρωτ. 81357/21-10-2010)

1.     Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2.     Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
3.     Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
·         Άσμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
·         Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
·         Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
·         Μεταμόσχευση οργάνων
·         Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
·         Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
·         Χρόνια νεφροπάθεια
·         Νευρομυικά νοσήματα
4.     Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνο 
5.     Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος  Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
6.     Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
7.     Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
Σημειώνεται ότι στη πρόσφατη βιβλιογραφία αναφέρεται επιπλέον η παχυσαρκία, ειδικότερα με ΒΜΙ>40, ως παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο από το στέλεχος Α(Η1Ν1)2009.

Συχνές Ερωτήσεις;
1)    Πόσο σοβαρή είναι η εποχική γρίπη;
Η εποχική γρίπη αποτελεί μία ιογενή λοίμωξη που μπορεί να προσβάλλει ποιονδήποτε. Τα συμπτώματα διαρκούν λίγες ημέρες, όμως άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένοι (ομάδες υψηλού κινδύνου) μπορεί να νοσήσουν σοβαρά και να εμφανίσουν επιπλοκές.
2)    Πως μεταδίδεται η γρίπη;
Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.
3)    Πως μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από την εποχική γρίπη;
Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.
4)    Το εμβόλιο για την εποχική γρίπη προφυλάσσει από τη γρίπη Α(Η1Ν1);
Ναι, προφυλάσσει. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, το τριδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο της εποχικής γρίπης για την εμβολιαστική περίοδο 2010/2011 περιέχει τα εξής στελέχη:
·         A/California/7/2009(H1N1)
·         A/Perth/16/2009(H3N20
·         B/Brisbane/60/2008
5)    Εάν κάποιος, έκανε πέρυσι το εμβόλιο για την πανδημική γρίπη, χρειάζεται φέτος να κάνει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης;
Ναι, πρέπει να εμβολιαστεί και φέτος με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης.
6)    Πότε πρέπει να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός;
Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι Οκτώβριος-Νοέμβριος κάθε έτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ΄όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα.
7)    Πόσο αποτελεσματικό είναι το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο;
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70%-90%. Η προστασία που παρέχει εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου που εμβολιάζεται, καθώς και από την ταύτιση των στελεχών του εμβολίου με αυτά που κυκλοφορούν την ίδια περίοδο στην κοινότητα.
8)    Πόσο ασφαλές είναι το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο;
Το εποχικό εμβόλιο είναι καλά ανεκτό και ασφαλές. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι: τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης και κακουχίας, μυαλγίες, αρθραλγίες και πυρετός.
Μετά τον εμβολιασμό ενδέχεται να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα των διεθνών συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης δεν προκύπτει συσχέτιση με την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain-Barre.
9)    Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο;
Οι αντενδείξεις αφορούν τις εξής κατηγορίες:
·         Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου (για άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να προηγείται επικοινωνία με αλλεργιολογικό τμήμα).
·         Άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης.
·         Άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barre.
·         Άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν το εμβόλιο.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
             ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ
                ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ: ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ
                ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, Τηλ. 22263 50051
                ΙΣΤΙΑΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ Τ.Κ. 34200

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου μας, ότι στις 21/01/2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ευβοίας (ΚΤ5-14), που βρίσκεται στη Λεωφ. Αθηνών 24Β, Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 37398 Ηλεκτρονική διεύθυνση: gr.kt.evia@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας: Κάθε ημέρα (εκτός Σαββάτου & Κυριακής) από 08:30 έως 16:30 Κάθε Τετάρτη από 08:30 μέχρι 20:30 Για την υποβοήθηση των πολιτών, στο Δήμο μας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης της μονάδας

ο λαϊκισμός διαβατήριο για τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά

Β. Αποστόλου : «Όταν ο λαϊκισμός γίνεται διαβατήριο για τα ξενοφοβικά  αντανακλαστικά» Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και των τομεαρχών του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολου Βεσυρόπουλου , σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, « δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες », ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση: