Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας εντός του δήμου μας (νομοθεσία - τι μπορούμε να κάνουμε)

Η νομοθεσία για τις κεραίες
Τη στιγμή που οι επιστήμονες παγκόσμια δημοσιεύουν έρευνες για την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας της κινητής τηλεφωνίας, στην Ελλάδα δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των πολιτών.
Οι μοναδικοί νομικοί περιορισμοί για την τοποθέτηση των κεραιών είναι οι εξής:
- Απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραίας πάνω σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία.


- Μια κεραία όταν βρίσκεται σε απόσταση μέχρι και 300 μέτρα από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία θα πρέπει να έχει κατά 40% μειωμένη ακτινοβολία.
(νόμος: 3431/3.2.2006 ΦΕΚ Α13)
Υπάρχει όμως κάποιος που να ελέγχει αν τηρούνται έστω και αυτές οι εντελώς ανεπαρκείς προδιαγραφές; Στην πραγματικότητα όχι. Η αρμόδια υπηρεσία, η «Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας» υποχρεούται να ελέγξει μόνο το 20% των κεραιών και αφού προηγουμένως ενημερώσει την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας (η οποία θα έχει το χρόνο που χρειάζεται για να μειώσει την ακτινοβολία που εκπέμπει η κεραία, έτσι ώστε να είναι εντός των νομικών ορίων).

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (αλλά και στην Ευρώπη) οι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους δημιουργώντας κινήματα που πέτυχαν να απομακρύνουν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας από τις γειτονιές τους. Με λαϊκές συνελεύσεις, τοπικές κινητοποιήσεις μπροστά στα κτίρια που έχουν κεραίες και στα γραφεία των εταιρειών, με παρεμβάσεις σε φορείς, αλλά και με το ξήλωμα των κεραιών στις περιοχές μας κοκ, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μαζικό κίνημα ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, γιατί αυτή είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φρένο στις πολιτικές των πολυεθνικών και των κυβερνήσεων που τις στηρίζουν.

Απαιτούμε:
- Να ξηλωθούν όλες οι κεραίες από τις γειτονιές μας, με πρώτη προτεραιότητα αυτές που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία.
- Να δοθεί λίστα από κάθε δήμο για το που ακριβώς λειτουργούν οι κεραίες.
- Να δημιουργηθεί ένα νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των κεραιών με αποφασιστική συμμετοχή επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων, κινήσεων πολιτών που να στοχεύουν στην απομάκρυνση των κεραιών και στην δημιουργία εναλλακτικών μορφών αναμετάδοσης με γνώμονα την υγεία των ανθρώπων και όχι τα κέρδη των εταιρειών.


Εντός της Ιστιαίας και συγκεκριμένα στο κέντρο της πόλης λειτουργούν 3 κεραίες κινητής τηλεφωνίας (2 ιδιωτικών εταιριών σε ιδιωτικές ταράτσες κρυμμένες σε θερμοσίφωνες, όπως βλέπετε στην φωτογραφία, και 1 στο κτήριο του ΟΤΕ) σε απόσταση μεταξύ τους πολλή λιγότερο από αυτή που προβλέπει η νομοθεσία, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, και με ακτινοβολία πολλή μεγαλύτερη από το νόμιμο σύμφωνα με κρυφή ιδιωτική μέτρηση που έγινε πρόσφατα. Αντίστοιχες κεραίες λειτουργούν και στις γύρο πόλης και χωριά του δήμου μας. Ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ας μην μείνουμε απλοί θεατές...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,